Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
expeditia internationala
Obiectul expeditiei internationale este transmiterea marfurilor de la exportator la importator, de fapt expeditorul fiind un intermediar intre ceilalti participantii la operatiunea de export - import: exportator, importator, armator si caraus.
Expeditorul este o persoana fizica sau juridica care, in schimbul comisionului preia marfurile de la exportator/vanzator, efectueaza o suma de operatii, astfel incat marfa sa ajunga la importator/cumparator, bucurandu-se de increderea celorlalti participanti; aparitia expeditorului, ca si categorie economica se datoreaza adancirii diviziunii muncii.
In cadrul derularii operatiunilor de export - import, rolul pe care trebuie sa-l joace o casa de expeditii este:
alegerea rutei de indrumare in functie de numeroase criterii, ruta care trebuie sa asigure cea mai buna modalitate de transmitere a marfurilor de la exportator la importator
alegerea mijloacelor de transport adecvat
formarea partizilor optime de marfuri in vederea transportului
realizarea transporturilor combinate sau multimodale.
Gama serviciilor prestate de expeditor pentru exportator, importator sau caraus este deosebit de larga. Dintre acestea amintim:
Raspunderile expeditorului sunt limitate la actele si faptele sale; el nu raspunde de actele si faptele partenerilor privind calitatea necorespunzatoare a marfurilor, continutul si ambalarea gresita a coletelor. Plecand de la acestea, singura obligatie a expeditorului este de a atrage atentia partenerilor asupra deficientelor constatate sau in unele cazuri poate efectua unele cheltuieli de remediere, care ii vor fi rambursate (daca acest lucru este prevazut in contract).
In ceea ce priveste documentele comerciale care stau la baza unei expeditii internationale acestea trebuie sa fie conforme cu regulile FIATA (Federatia Internationala a Organizatiilor de Expeditii), avand calitatea de hartii de valoare, putand fi transmise prin negociere. Astfel, documentele eliberate de expeditor sunt:
a) FCR (Forwanding Agents Certificate of Receipt) - este un document prin care expeditorul certifica ca a preluat marfa in bune conditii de la exportator, de la care a primit dispozitia irevocabila de a expedia marfa catre destinatarul indicat in document sau sa o tina la dispozitia acestuia; documentul este intocmit intr-un singur exemplar original si trei copii care servesc pentru evidenta Dispozitia data de exportator nu poate fi anulata decat in situatia in care originalul FCR este restituit expeditorului care l-a intocmit, astfel incat acesta sa fie in masura sa puna in aplicare cererea de anulare a dispozitiei initiale.Documentul este utilizat in conditia de livrare ex-works, cand exportatorul doreste sa faca dovada fata de importator ca si-a respectat obligatia de punere a marfurilor la dispozitia acestuia. Daca plata exportului se face prin acreditiv, exportatorul poate prezenta FCR la banca sa si astfel va obtine contravaloarea prestatiei catre importator. Trebuie specificat faptul ca, exportatorul nu mai dispune de marfa incredintata din momentul in care FCR a ajuns la importator.
b) FCT ( Forwarding Agents Certificate of Transport) - este un document remis de catre expeditor exportatorului in momentul preluarii marfurilor in vederea expedierii lor catre importator. Pe baza acestui document expeditorul isi asuma raspunderea livrarii marfurilor la termenul si locul indicat, aceasta raspundere rezultand din conditiile standard imprimate pe acest document. Totodata expeditorul se obliga sa predea marfa posesorului FCT in momentul prezentarii acestuia. Daca documentul poarta mentiunea "la ordin" , el intruneste conditiile unei hartii de valoare, transmisibil prin negociere. Posesorul acestui document devine automat proprietarul marfurilor expediate de catre exportator prin intermediul expeditorului, indiferent de modalitatea in care a ajuns in posesia sa.
c) FBL (FIATA Combined Bill of Lading) - conosamentul de casa eliberat de FIATA ca expeditor - este un document sub forma conosamentului direct, eliberat de catre expeditor in cazul transporturilor multimodale, acoperind intreg parcursul marfurilor de la exportator la importator.
d) FWR (FIATA Warehouse Receipt) - recipisa de depozit al expeditorului FIATA - este un document eliberat de expeditor cand acesta a preluat marfurile in depozitele sale si in baza caruia proprietatea asupra marfurilor poate trece de la un comerciant la altul, fara deplasarea marfurilor; in final acestea vor fi predate ultimului posesor al FWR-ului.
In practica internationala, formalitatile de expeditie si documentele necesare difera in functie de forma de transport, de conditia de livrare si de specificul marfii. Principalele documente utilizate in organizarea unei activitati de expeditie sunt:
Dispozitia de transport si vamuire - este o formalitate practicata la export, prin care firma exportatoare insarcineaza societatea de expeditii cu organizarea transportului marfii pana la frontiera vamala a tarii exportatoare si cu efectuarea formalitatilor vamale.
Cerere de tonaj - este un formular complectat de catre expeditor si transmis firmei de expeditii, care in calitate de navlositor trebuie sa inchirieze sau sa retina spatiul maritim necesar
Avizul de navlosire - este un document emis de catre expeditor catre exportator continand date referitoare la navlositor, armator, numele navei, pavilionul acesteia si modalitatea de plata; in cazul in care avizul de navlosire nu corespunde conditiilor solicitate de firma exportatoare, acesta are dreptul de a face protest in termen de 48 de ore.
Nota de comanda pentru conosament - se intocmeste conform cu clauzele din contract, pentru ca expeditorul sa poata organiza expeditia si sa intocmeasca conosamentul.
Aviz sau cerere de asigurare - este remisa de catre exportator spre importator pentru a-i servi la incheierea contractului de asigurare (acest document apare numai la livrarile CIF).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate