Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Europiata bancara


Europiata bancara


Europiata bancara

Europiata bancara asigura finantarea pe termen scurt, mediu si lung a capitalului.

In ceea ce priveste imprumuturile pe termen scurt de pe europiata bancara (Eurocurrency Short-Term Loans), acestea au o dobanda variabila, ce are la baza dobanda de pe piata interbancara londoneza LIBOR, la care se adauga o marja, ce difera in functie de bonitatea clientului de la mai putin de 0,5% pana peste 3%. Scadenta imprumutului este de o zi pana la un an.

 Eurocreditele reprezinta o mobilizare de capitaluri pe termen mediu, de regula purtand scadente intre 3 si 8 ani, prin apelare la piata eurodevizelor. Ele sunt acordate de un grup de banci constituite intr-un consortiu, sub conducerea unei banci coordonatoare care, incheie contractul cu beneficiarul, organizeaza si coordoneaza consortiul si actioneaza ca mandatar al acestuia. De regula, consortiul este international, dar banca coordonatoare este, din tara beneficiarului. In jurul bancii coordonatoare se constituie un grup de coordonare care reprezinta nucleul propriu-zis al consortiului, membrii lui asumandu-si obligatia de a asigura fiecare o anumita cota din valoarea totala a creditului solicitat; pentru aceasta ei primind un comision de management, care se adauga la costul creditului.



Eurocreditele sunt credite obtinute de pe piata financiara internationala in alta moneda decat cea a tarii de emisiune denominate in alta moneda decat cea a tarii de emisiune. Eurocreditele permit mobilizarea unui volum important de fonduri (cel putin 500000 de dolari), cu implicarea unui numar mare de intermediari financiari. Spre deosebire de euroobligatiuni, care sunt negociate pe piata secundara, transferand riscurile asupra noilor detinatori, eurocreditele devin active ale bancilor care au participat la acordarea imprumutului.

Eurocreditele pe termen scurt asigura aprovizionarea cu fonduri de rulment si finantarea tranzactiilor internationale.

Eurocreditele pe termen mediu si lung sunt destinate finantarii proiectelor de investitii si cresterii capacitatilor de productie. Autoritatile publice utilizeaza aceste credite si pentru finantarea deficitelor balantelor de plati sau pentru refinantarea datoriei publice. In functie de tipul de dobanda prezentat, eurocreditele se impart in:

eurocredite cu dobanda fixa, utilizate, in special, pentru finantarea tranzactiilor comerciale internationale sub forma :

liniei de credit, deschisa pentru o perioada ce nu depaseste, de regula, 12 luni. In cazul acestui tip de credit, beneficiarul nu este obligat sa utilizeze toate fondurile prevazute in contract;

avansurilor in devize, materializate in contracte care precizeaza durata si suma imprumutata, modalitatile de amortizare, rambursare si dobanda aferenta;

plafonului descoperit, permite beneficiarului sa utilizeze liber creditul acordat, transele si rambursarile fiind lasate la initiativa sa.

eurocredite cu dobanzi flotante (roll-over credits) au scadenta, in transe, cuprinsa intre 7 si 10 ani si o rata a dobanzii fixata la fiecare scadenta, in functie de piata. Dobanda este calculata pe baza unei dobanzi de referinta (de obicei LIBOR) la care se adauga un procent calculat pe baza riscului (rating) pe care il prezinta debitorul.

Intrucat creditele sunt negarantate, in cazul plasamentelor pe termen lung, bancile se constituie in sindicate pentru a repartiza si suporta eventualele riscuri. Tehnica finantarii prin eurocredite presupune un mecanism complex care prezinta urmatoarele etape:

stabilirea contactului intre beneficiarul creditului si banca care coordoneaza operatiunea (lead manager), actionand ca mandatar al consortiului,

organizarea consortiului bancar care va acorda imprumutul,

constituirea grupului de coordonare a operatiunii si stabilirea cotelor de credit intre bancile consortiului;

stabilirea conditiilor creditului, respectiv a volumului creditului, a costului acestuia, a monedei in care se face creditarea precum si scadenta;

incheierea contractului de credit si finalizarea operatiunii prin remiterea efectiva a fondurilor catre beneficiari.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate