Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
SOMAJUL
Obiective:
Ø Familializarea cu aspectele teoretice privind somajul
Ø Evidentierea principalelor cauze care determina somajul
Ø Cunoasterea tipurilor de somaj care se formeaza pe piata muncii
Termeni cheie: somaj, rata somajului, populatia ocupata, populatia apta de munca, intensitatea somajului.
Alaturi de inflatie, somajul reprezinta unul din dezechilibrele majore ale economiei, care produce efecte economice si sociale puternice.
1. Determinari conceptuale
Potrivit unei definitii adoptate de catre Biroul International al Muncii, o persoana este considerata somer daca a depasit perioada scolarizarii obligatorii si intruneste simultan urmatoarele conditii:
nu are un loc de munca
cauta o munca salariata
este disponibil sa lucreze imediat.
In termenii pietei muncii, somajul reprezinta excedentul ofertei fasa de cererea de munca. Someri sunt toti cei apti de munca dar care nu gasesc de lucru, formand suprapopulatia relativa deoarece reprezinta un surplus de forsa de munca in raport cu numarul celor angajati.
Dictionarul complet al economiei de piata defineste somajul ca fiind starea negativa a economiei, concretizata intr-un dezechilibru important al pietei muncii, prin care oferta de munca este mai mare decat cererea de forta de munca, din partea agentilor economici
2. Caracteristicile somajului
Nivelul somajului, care se poate determina atat relativ cat si absolut
In mod absolut, nivelul somajului este dat de numarul somerilor, determinat ca diferenta intre populatia activa si populatia ocupata.
Intensitatea somajului
Durata somajului
Structura somajului
Din perspectiva macroeconomica se disting urmatoarele forme ale somajului:
somajul voluntar sau clasic, generat de faptul ca o parte din oferta de munca nu accepta sa se angajeze la nivelul salariului care se formeaza pe piata;
somajul tranzitoriu, care se formeaza in decursul perioadei necesare adaptarii ofertei la nivelul cererii;
somajul voluntar, situatie in care nu se lucreaza din motive subiective, dependente de vointa persoanei in cauza;
in perioada anilor 30 ai secolului nostru, Keynes a identificat existenta unui alt tip de somaj, numit, dupa numele economistului britanic, somaj keynesian. Somerii din aceasta categorie nu refuza sa se angajeze la un anumit nivel al salariului, ci nu gasesc de munca pentru ca cererea de munca este insuficienta in raport cu oferta.
Somajul se formeaza pe baza a doua mari procese economico-sociale
pierderea lucrilor de munca de catre populatia ocupata;
cresterea ofertei de munca prin realizarea de catre noile generatii a varstei legale pentru a se putea angaja si afirmarea nevoii de a lucra a unor persoane apte de munca dar inactive in conditiile unei cereri de munca inferioare acestei cresteri.
Pornind de la cauzele care stau la baza formarii lui, somajul poate imbraca urmatoarele forme:
2. Somajul structural este determinat de tendintele de restucturare economica, geografica, sociala, etc. care au loc in diferite tari
3. Somajul frictional apare si este specific acelor economii in care forta de munca manifesta o mare inclinatie pentru a schimba frecvent locul de munca, fie pentru a-si ameliora conditia de viata, fie pur si simplu pentru a cunoaste si un alt mediu.
4. Dezechilibre temporare intre cererea si oferta de munca pot aparea in cazul licentiatilor si al femeilor.
Somajul tehnologic este determinat de inlocuirea vechilor tehnici si tehnologii cu altele noi, de utilizare a masinilor moderne cu parametri tehnico-functionali superiori care maresc foarte mult productivitatea muncii, precum si de centralizarea unor capitaluri si unitati economice, cu restrangerea locurilor de munca.
6. Somajul marginal se datoreaza modificarilor ciclice ale,populatiei active.
7. Somajul deghizat este specific economiilor mai putin dezvoltate unde un mare numar de persoane au o activitate aparenta, dar cu o productivitate foarte mica.
8. Somajul sezonier este cauzat de intreruperi ale activitatii puternic dependente de factori naturali, cum sunt cei din agricultura, industrie extractiva, turism, etc.
9. Somajul intermitent apare ca urmare a practicarii contractelor de angajare pe scurta durata din cauza incertitudinii afacerilor unui anumit numar de unitati economice.
10. Somajul de discontinuitate afecteaza in special femeile si este determinat de intreruperea activitatii din motive familiale sau de maternitate.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate