Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» MULTIPLICATORUL BUGETAR


MULTIPLICATORUL BUGETAR


MULTIPLICATORUL BUGETAR

Politica bugetara pozitiva reprezinta acea conceptie ce se concretizeaza in masurile si actiunile statului prin care cheltuielile si incasarile publice sunt orientate in directia cresterii economice, cresterii ocuparii ft de L, reducerii inflatiei si a altor disfunctionalitati economice.

Politica bugetara pozitiva se mai numeste si politica de relansare bugetara si se concretizeaza in efecte multiple ale cheltuielilor publice si veniturilor publice, cunoscute sub denumirea de multiplicator asupra C globale, productiei, venitului si cinsumului.

Se disting 3 tipuri de multiplicatori:

- multiplicatorul de cheltuiala publica;

- multiplicatorul fiscal;

- multiplicatorul bugetului echilibrat.

Multiplicatorul de cheltuiala publica exprima cresterea productiei si a veniturilor prin modificarea cheltuielilor publice, fara ca volumul impozitelor sa se modifice. In acest caz, are loc crearea sau cresterea deficitului bugetar ce se finanteaza prin imprumuturi. Marirea cheltuililor publice determina cresterea mai mult decat proportionala a venitului si multiplicarea cheltuielilor publice are aceeasi valoare cu multiplicatoul investitiilor:



Kcp = K = = ; Kcp = ; G = buget.

Multiplicatorul fiscal reflecta cresterea productiei si a veniturilor prin diminuarea impozitelor, fara ca totalul cheltuielilor bugetare sa fie modificat. Si in acest caz, deficitul bugetar se finanteaza din imprumuturi. Multiplicatorul fiscal este mai putin eficient decat cel de cheltuiala publica. Aceasta deoarece cheltuielile publice suplimentare se concretizeaza direct printr+o crestere a cererii globale, in timp ce diminuarea impozitelor determina mai intai o crestere a Vdisp, venituri care nu sunt cheltuite integral, o parte din ele devenind economii.

Multiplicatorul bugetului echilibrat exprima influenta pe care o are asupra productiei marirea simultana si in egala masura a veniturilor si cheltuielilor publice. Cresterea echilibrata a bugetului duce la o crestere a nivelului activitatii egala cu cresterea bugetului. Multiplicatorul bugetului echilibrat se calculeaza ca raport intre sporul venitului si sporul bugetului echilibrat:

Kbe =

Aceasta situatie pp ca modificarea cheltuielilor sa fie egala cu modificarea incasarilor bugetului de stat.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate