Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» PIATA ACTIUNILOR


PIATA ACTIUNILOR


PIATA ACTIUNILOR

Este o piata in care se tranzactioneaza sistematic actiuni.

Actiunea este un titlu financiar prin care se demonstreaza contributia posesorului la capitalul social al unei SA. Suma inscisa pe actiune este valoarea ei nominala si reprezinta o parte din capitalul social al SA respective.

Ca document, actiunea este un inscris ce contine anumite date de identificare:

numele firmei emitente;

data emiterii;



seria si numarul de identificare al titlului asociat fiecarei actiuni;

valoarea nominala;

semnatura persoanei autorizate din partea firmei emitente;

unele elemente de securitate, care se refera la o hartie speciala sau un desen greu de reprodus si care are menirea de a impiedica falsificarea actiunii.

Posesorul de actiuni primeste in fiecare an o parte din venitul disponibil al SA, numit dividend. Acesta este direct proportional cu venitul disponibil al SA, cu numarul de actiuni detinute in momentul incheierii exercitiului financiar, adica in momentul intocmirii bilantului si, de asemenea, dividendul mai depinde si de strategia adoptata de firma in ceea ce priveste utilizarea profitului.

Actiunile pot fi: privilegiate, adica aducatoare de venit fix, sau ordinare, adica aducatoare de venit variabil, proportional cu marimea profitului SA.

Actiunile nominative sunt cele care au inscrise pe ele si numele detinatorului. Daca posesorul de astfel de actiuni doreste sa le vanda, tranzactia si numele noului posesor trebuie sa fie consemnate intr-un registru special al firmei. Majoritatea actiunilor sunt insa la purtator, adica nu au inscris pe ele numele posesorului, iar drepturile pe care le confera actiunile respective revin detinatorului lor, indiferent de identitatea acestora.

Actiunea confera detinatorului atat drepturi sociale cat si drepturi patrimoniale. Drepturile sociale se refera la: dreptul de a fi informat cu privire la situatia ec-fin a firmei, dreptul de a participa la AGA si la alegerea CA, dreptul de a participa la administrarea firmei si controlul gestiunii acesteia. Drepturile patrimoniale se refera la: dreptul de a-si insusi o parte din profitul societatii, sub forma de dividend, dreptul de a obtine o parte din capitalul firmei atunci cand aceasta este lichidata, obligatia actionarilor de a participa la acoperirea pierderilor atunci cand firma realizeaza o activitate necorespunzatoare.

Actiunile reflecta revendicarile actionarilor asupra capitalului real al firmei. Spre deosebire de alte instrumente, actiunile nu au maturitate, durata lor de viata fiind data de perioada in decursul careia firma emitenta desfasoara activitate.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate