Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Obiective:
Ø Formarea unor cunostinte de baza privind piata valutara, cursul valutar
Ø Sublinierea importantei modificarilor cursului valutar in viata economica
Ø Familializare cu principalele instrumente ale pietei valutare
Termeni cheie: valuta, curs valutar, cambie, depreciere, devalorizare, revalorizare, putere de cumparare.
Literatura de specialitate defineste piata valutara drept 'un centru al comertului cu valute (convertibile) si cu devize (creante ale agentilor economici nationali asupra agentilor economici din alte tari sub forma de inscrisuri in monede straine), constand, de regula dintr-o bursa valutara si banci sau case de schimb care au in profil operatii cu valute si tin legatura cu bursa' sau 'totalitatea tranzactiilor la vedere si la termen privind schimbul de valute'
1. Instrumentele pietei valutare.
Pe piata valutara se fac tranzactii cu valute si cu titluri de credit de tipul cambilor, biletelor la ordin, cecurilor, valorilor mobiliare, exprimate in moneda straina.
Prin valuta se intelege moneda nationala a unei tari utilizata ca instrument de rezerva sau pentru plati si plasamente internationale. Ea se poate afla in circulatie fie sub forma de numerar, fie sub forma de valuta in cont (moneda scripturala sub forma disponibilului intr-un cont bancar, la termen sau la vedere).
Calitatea de valuta o poate avea orice moneda nationala, indiferent daca este convertibila sau nu.
In functie de capacitatea de a fi schimbate in mod liber prin vanzare-cumparare pe piata, valutele pot fi:
a) valute convertibile reprezinta acele monede care pot fi preschimbate cu alte monede, prin vanzare cumparare libera pe piata.
In functie de categoriile de operatiuni admise la convertire, convertibilitatea poate fi:
1) totala , atunci cand sunt indeplinite simultan doua conditii: moneda care face obiectul convertibilitatii generale detine preponderenta in cadrul schimburilor internationale si, cea de-a doua, respectiva moneda constituie in mod curent obiectul vanzarilor- cumpararilor pe piata schimbului valutar. in prezent doar patru monede sunt complet convertibile: dolarul USA, dolarul canadian, francul elvetian si yenul japonez.
partiala , atunci cand sunt admise la convertire numai operatiuni economice curente;
in functie de categoriile de solicitanti , convertibilitatea poate fi :
1) interna, aplicabila in principiu rezidentilor pentru o suma limitata in monede straine, iar in cazul nerezidentilor numai pentru operatiuni nominalizate in mod expres (cum ar fi profitul investitorilor straini in vederea repartierii acestora);
2) externa , aplicabila rezidentilor si nerezidentilor
b) valute neconvertibile reprezinta acele monede care nu pot fi utilizate ca mijloc de plata decat in interiorul tarii emitente.
c) valute transferabile (spre exemplu rubla transferabila) imbraca forma disponibilitatilor existente intr-un cont la o banca si pot fi transferate (fara a fi convertite) in contul altui partener, cont deschis la aceeasi banca, in vederea efectuarii de operatiuni de cont curent sau plasamente;
Devizele reprezinta instrumente de credit si de plata exprimate in valuta si care inlocuiesc valuta in stingerea creantelor pe piata internationala. Din aceasta categorie fac parte: cambia, biletul la ordin si cecul.
a) cambia reprezinta denumirea generica pentru efectele de comert , deci pentru titlurile negociabile care fac dovada existentei unei creante intr-o suma determinata si platibila imediat pe termen scurt (in general 90 de zile). Cambia poate imbraca doua forme : trata si biletul la ordin .
- trata (draft, traite, gezogener wechsel, tratta), reprezinta un inscris prin care creditorul, numit 'tragator' da ordin debitorului sau , numit 'tras' sa achite la o anumita data, numita 'scadenta' sau la prezentare o suma de bani determinata unei a treia persoane, numita ' beneficiarul', sau la ordinul acestuia.
2.Cursul valutar
Cursul valutar stabileste pretul unei valute exprimat intr-o alta valuta, ca raport intre cele doua unitati monetare diferite.
La baza formarii cursului de schimb stau o serie de elemente ale economiei reale, care conjugate cu cele ale economiei monetare dau urmatoarele tipuri de cursuri:
a) cursuri fixe presupun definirea si mentinerea in limite stabile a continutului oficial al monedelor nationale, fie in metale pretioase, fie intr-o alta moneda sau cos de monede pe baza caruia se stabileste paritatea intre monede.
Devalorizarea reprezinta modificarea oficiala (prin lege) a valorii unei monede constand din scaderea puterii de cumparare si schimbarea corespunzatoare a cursului de schimb fata de alte monede.
Deprecierea valutara reprezinta fenomenul prin care o moneda isi diminueaza puterea de cumparare in rapiort cu alte monede, pe termen limitat.
Deprecierea si devalorizarea scumpesc importurile (deoarece efortul valutar pe care il fac importatorii indigeni pentru procurarea unei unitati de valuta este considerabil mai mare) si favorizeaza exporturile, prin faptul ca , urmare a deprecierii, efortul valutar pe care il face importatorul strain pentru a procura moneda depreciata (necesara platii) este mai mic.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate