Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» FORMELE CONCURENTE


FORMELE CONCURENTE


FORMELE CONCURENTE

Activitatea de piata a intreprinderii este marcata de prezenta in spatiul micromediului a unui numar foarte mare de intreprinderi concurente. Actionand in cadrul acelorasi piete ele intra in competitie si discuta oportunitatile pe care le ofera piata.

Ansamblul raporturilor dintre agentii economici in lupta pentru asigurarea surselor de aprovizionare si a pietelor de desfacere formeaza sistemul relatiilor de concurenta. Concurenta cunoaste grade diferite de intensitate in functie de raportul dintre cerere si oferta in functie de raportul in care se plaseaza agentii de piata. Concurenta propriu-zisa se desfasoara intre intreprindere in calitatea lor de vanzatori.

Ea imbraca forma luptei pentru cucerirea pietei si achizitionarea produselor. Pentru atingerea acestui obiectiv fiecare concurent incearca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a satisface nevoile clientilor in conditii superioare. In practica tarilor cu economie de piata gama instrumentelor si mijloacele utilizate este deosebit de larga. Ea porneste de la politica de marketing, de la strategia de marketing si ajunge pana la aplicarea acesteia in practica, respectiv tactica de marketing.



Competitia intre intreprindere care concurentiaza prin oferirea de produse similare care satisfac aceleasi categorii de nevoi sau nevoi similare reprezinta concurenta directa.

Competitia intre intreprindere care se adreseaza aceleiasi nevoi sau unor nevoi diferite prin oferirea de produse diferite poarta denumirea de concurenta indirecta.

Cand oferta este concentrata in mana unuia sau catorva producatori ne confruntam cu situatii de monopol.

Concurenta este perfecta doar in teorie, ea presupunand existenta urmatoarelor conditii:

automicitatea cererii si ofertei adica numerosi vanzatori si numerosi cumparatori

cumparatorii si vanzatorii nu pot influenta pretul

fluiditatea adica adaptare usoara a ofertei la cerere

transparenta perfecta - cunoasterea precisa de catre vanzator si cumparator a tuturor elementelor pietei

intrarea si iesirea libera de pe piata

In realitate aceste conditii nu se intrunesc ci numai partial ceea ce inseamna ca avem de-a face cu concurenta imperfecta.

Formele concurentei imperfecte sunt:

a)     monopolistica. Numerosi cumparatori si vanzatori mari de posibilitate de satisfacere a cererii, fiecare fixeaza pretul fara sa tina seama de deciziile celorlalti, exista o mare diferentiere a produselor

b)     oligopol numerosi cumparatori dar sunt putini produsi adica ofertanti (doi cel mult 3). Datorita acestui fapt de obicei caracterul este de omogenitate; fiecare trebuie sa tina seama la stabilirea pretului de deciziile celorlalti.

Exemplu: piata autoturismelor. Este cel mai raspandit tip de concurenta.

c)     Monopol. Elimina libera concurenta deoarece oferta este concurenta in mana unui singur producator.

Acesta stabileste pretul care este cel mai mare pret fata de toate celelalte tipuri de concurenta. Ei fixeaza preturile cele mai mari dar nu pot sa forteze clientii sa le cumpere deci nu pot dispune de posibilitati banesti ale acestora. Astfel in tarile capitaliste dezvoltarea se practica politicii antitrest (antimonopoliste) pentru ingradire.

d)     monopsol este piata in care exista un singur cumparator = monopson sau cativa cumparatori = oligopon. Cumparatorul este cel care influenteaza pretul.

Concluzie: In practica sunt numeroase situatii cand in dorinta de a castiga piata unele firme apeleaza la mijloace necinstite, prejudeciind in mod indirect concurentilor. Aceste practici sunt numite neloiale, sunt sanctionate prin legi special concepute care sunt foarte variate.

Cel mai frecvent utilizate sunt:

demigrarea concurentilor - prin punerea in circulatie a unor informatii inexistente despre activitatea acesteia.

obtinerea de avantaje ca urmare a concluziei care poate aparea in activitatea proprie a concurentilor si activitatea ascunsa a acesteia (concluzia de marca) denumita concurenta paratitara

incalcarea legilor in special a celor fiscale si obtinerea pe aceasta baza a unor costuri mai reduse precum si posibilitatea practica a unor preturi joase.

concurenta ilicita (frauda fiscala)

In tara noastra desi concurenta neloiala este sanctionata in legea numarul 11/1991 privind combaterea acesteia, datorita mecanismului de actiune insuficient pus la punct, sistemul de protectie nu functioneaza.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate