Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Acasa la cele mai frumoase si mai populare dintre toate insulele Greciei, care iti taie rasuflarea, Insulele Ciclade ofera plaje aglomerate, nopti minunate si o bogatie de peisaje.
Pentru multi, Insulele Ciclade sunt Grecia; alte lanturi in afara acestora, sunt doar distrageri ale atentiei de la albastrul Marii Egee. Populate inca din 6.000 i.Hr., prin mileniul al III-lea o fascinanta cultura insulara s-a dezvoltat aici, artele frumoase, mestesugurile si un comert infloritor - cum va aprecia oricine viziteaza minunatul muzeu Goulandris de arta cicladica din Atena (vezi pagina 152).
Din cele 56 de insule, 24 sunt locuite. Doua sunt rutele principale parcurse de feriboturi: prima, prin centru si est, trece prin elegantul Andhros si prin religiosul Tinos, prin Mykonos, Paros si Naxos, calea preferata a turistilor, ajunge apoi la cateva ostroave nedezvoltate precum Dhonoussa si Iraklia si se termina in spectaculosul Santorini. A doua ruta, spre V, arcuieste prin Kythnos, Serifos, Sifnos si Milos; acestea nu sunt atat de populare, au atribute culturale diferite. Pe ambele rute, feribotul ii aduce la Kea pe atenienii doritori de un week-end aici.
Andhros (Andros)
Andhros a fost intemeiat cu secole in urma de albanezii ortodocsi; cativa mai vorbesc limba albaneza; casele lor de piatra din N contrasteaza cu cele varuite in alb si cu acoperis din tigla rosie din alte sate. Orasul Gavrio este doar un port. Batsi (1), la 6 km inspre S, este un placut oras cicladic de pescari: turnuri date cu var alb si balotate, cafenele, plaje, plus o puternica dezvoltare la periferie. Pe coasta de E, orasul Andhros (Hora) (2) este nealterat de civilizatie. Vestitul Hennes din Andhros, o copie din secolul al II-lea a statuii lui Praxiteles, face parte din expozitia de marca a Muzeului de Arheologie.
La S de Paleopolis, pe drumul spre Hora, se afla cea mai spectaculoasa dintre cele 13 manastiri bizantine din Andhros si anume Panahrandou (Complet Imaculata) (3); veche de mai bine de 1.000 ani, inca mai are legaturi cu Constantinopolul.
Andhros are multe plaje; cel mai usor se ajunge la Nimborio, in sudul portului, la sirul de plaje frumoase dintre Gavrio si Batsi si la Yialia (langa Stenies, la N de Andros) si unele golfulete indepartate precum la Aghios Pellos.
Vapoarele catre Kea pleaca din portul principal din Lavrio, cam la 50 km de Atena, si ancoreaza la Korissia, numit de localnici Livadhi. Orasul principal, loulis (Hora) (4), se afla pe coasta de unde poti sa vezi punctul cel mai nordic al insulei, un peisaj inaccesibil cotropitorilor straini. La vestitul Leu din Kea, un animal zambind, fara coama, lung de aproape 6 m, poti sa ajungi intr-o plimbare de aproape 15 minute la N-E dc Hora. Leul este laurit din granit cenusiu si este, probabil, din perioada arhaica a Greciei.
Coasta de V dispune de multe bancuri de nisip. Pisses si Koundouros sunt 2 din statiunile de cazare pentru ateninei. In apropiere de Korissia se afla Vour-kari (5), cu biserica Aghia Irini, sapaturi ale unei civilizatii din epoca bronzului si un drum din antichitate.
Tinos-ul e vizitat de mii de turisti, majoritatea greci, care vin la biserica Panaghia Evangelistria (Buna Vestire a Doamnei). In 1823, calugarita Pelaghia a visat o icoana; apoi a fost dezgropata si s-a construit o biserica pentru a o adaposti. Puterile vindecatoare ale icoanei au facut din orasul Tinos (Hora) (6) Lourd-ul Greciei. Femeile ingenuncheaza si se tarasc cu greu pana la biserica. Au loc deseori vindecari miraculoase.
Ca amintire a cuceririi otomane vizitati piscul muntelui Exombourgo (7), la 643 m, cu a sa fortareata in ruine (Tinos a fost ultima insula predata turcilor, in 1723). Kolymbithra din N este cea mai buna plaja din Tinos. Aghios Sostis, langa Porto de pe coasta de S, este o plaja mai ingusta. Vrednica de a fi vazuta dintre toate manastirile este Katapoliani, acum parasita, de langa I stern i a (8). Kar-diani, un sat la S-E de Isternia, este un asezamant spectacular din Tinos, desi arcadele din Arnados ii fac concurenta.
Dupa incetarea operatiunilor de minerit ale fierului, Kythnos a pierdut sursa majora de venit. Turismul cu straini n-a fost suficient, dar turismul cu atenieni a fost de mare ajutor. Merihas, de pe coasta de V are cele mai multe locuri de cazare. Pe timp dc vara, un vapor, taxi parcurge ruta de aici la plajele din Episkopi, Apokrisi si Kolona. Orasul Kythnos (Hora) (9), la 6 km N-E de Merihas este splendid. Strazile sunt impodobite cu arcuri de lemn care leaga 2 cate 2 fatetele caselor. Pavajul este decorat cu pesti, vapoare stilizate sau flori.
Mai sus de Loutra (la 5 km E de Hora), la Maroula, sapaturile au dat la iveala una din asezarile stravechi din Insulele Ciclade, datand din 4.500 i.Hr. O apa imparte Dryopida (10) (capitala medievala) in doua; pestera cu mai multe incaperi Katafiki este legata, potrivit legendei, de Nereide.
Syros ramane capitala Insulelor Ciclade, dar cand Pireu (Pireas), mare centru comercial, l-a intrecut pe la sfarsitul sec. al XVIII-lea, a pierdut mult din prestigiu. Cu feribotul se stabilesc legaturi interinsulare utile. Santierul naval domina capitala Ermoupoli (11); suprafata denumita Ta Vaporia ("Vapoarele'), mai in susul dealului, dupa aglomeratele strazi, gazduieste multe conace neoclasice din secolul al XIX-lea, unele hoteluri foarte ieftine.
Sudul insulei este mai bland si mai plin de verdeata decat abia populatul nord si are plaje bune si anume Possidonia (12), Vari si Finikas. Pe coasta de vest s-au ridicat statiunile Galissas si Kini. In timpul domniei coloneilor, prizonierii politici erau dusi pe Yiaros, o insula parasita din nord.
Mykonos s-a facut vestit de unul singur. Lipsit de prosperitate, austeritatea stancilor si lipsa de vegetatie nu au fost un impediment in atragerea turistilor; placerea este la ea acasa, iar preturile sunt mai mari decat pe alte insule ale Greciei. Vara atrage mii de turisti in orasul Mykonos (13) la sarbatorile care se tin pe bancuri de nisip, la spectacolele in travesti, la restaurantele unde se servesc raci de mare si la magazinele de blanuri si bijuterii. Orasul este unul dintre cele mai bine pastrate si mai frumoase de pe Insulele Ciclade, cu balcoanele din lemn, incarcate de flori, cu capelele sale cu bolte rosii si talazurile sale de var. Forma ciudata a cladirii Paraportiani (Doamna noastra a Portii din spate) este intens fotografiata.
Mica Venetie, un sir de cladiri care atarna deasupra marii din partea de N, este partea cea mai linistita a orasului. Muzeul de Folclor si Muzeul de Arheologie, aflate la capetele opuse ale cheiului Mykonos, sunt pline de obiecte interesante. Caiacuri pleaca de aici catre Delos (14), insula sacra din centrul Insulelor Ciclade (potrivit mitului, Mykonos era nepotul lui Apolo din Delos - vezi pagina 267). Sau va puteti indrepta pe uscat catre Ano Mera (15), 7 km spre E, catre singurul sat adevarat, necorupt de turism.
Mykonos este vestit pentru barurile non-stop si pentru plajele la dispozitie intreaga zi. Daca vrei sa mergi in vreun bar, trebuie sa intrebi de el, caci peisajul se schimba de la o zi la alta. Plaja Paradis este doar pentru nudisti, Super Paradis este pentru nudistii homosexuali; Kalafati, la care ajungi prin Ano Mera, este linistita; Platys Yialos si Psarrou sunt pentru familii. Lacul de acumulare din centrul insulei atrage mii de pasari migratoare.
O fasie de pamant imprejmuieste Livadhi (16), portul din Serifos, un loc placut cu plaje bune. Orasul Serifos (Hora) (17) este inaltat pe munte, dand astfel frumusete prapastiilor din imprejurimi, cu peisaje spectaculare.
Drumul este pavat pana la manastirea bizantina Taxiarhon (18) si de acolo pana in nordul extrem al insulei. O plimbare, de la piata principala din Ano Hora pana la manastire prin satul Kallisto, dureaza l h si 30'. Rusticele sate Galani, Pyrgos si Panaghia marcheaza magnifica vale de dincolo de Taxiarhon, ce poate fi traversata pe 2 carari ce te duc de jur imprejurul dealului, care o separa in doua sau urmarind drumul principal.
Serifos este foarte bogat in plaje, la care poti ajunge doar pe jos, din cauza peisajului foarte primitiv. Megalo Livadhi, din S-V este al doilea port al insulei. Odata un centru minier, acum este mai mult parasit.
Sifnos
Sifnos a fost si inca mai este insula ceramicii. In portul mirific Kamares (19), in Paros, Platys Yialos si in mod deosebit in izolatul Hersonisos, olarii mai usuca inca la soare oalele de lut. Tesutul si fabricarea bijuteriilor sunt celelalte mestesuguri; in muzeul de folclor local din Apollonia (20), capitala sa, se gasesc mostre ale tesaturi facute in regiune; pe usa din fata puteti citi in ce loc il puteti gasi pe custodele muzeului. Legat de Apollonia, Artemonas (orase denumite dupa cei doi gemeni divini Apollo si Artemis) este cel mai bogat oras din Sifnos, cu biserici si conace. Cea mai veche comunitate insa, este Kastro (21), fosta capitala, aflat la 3 km E de Apollonia. Asezarile de pe tarmul de S din Sifnos sunt linistite. O carare marcata cu vopsea in culori tipatoare parcurge drumul de la Katavati, chiar la S de Apollonia, la Vathy (22), un satuc de olari de pe coasta, unde numai in 1993 s-a construit un drum rutier. Atractia acestui catun este Manastirea Taxiarhis (manastirea Arhanghelului), plasata intr-un asemenea mod ca si cum ar fi gata sa plece pe mare. Manastirea Hrysopighi (Manastirea Izvorului de Aur) a fost construita in 1653 pe un ostrov la care ajungi pe o punte. Camerele de jos ale manastirii, acum parasita de monahi, sunt inchiriate pe timp de vara.
Acum 5.000 de ani, aceasta mica si frumoasa insula era parte din Paros. Acum un canal ingust le separa; multe feriboturi cu masini, ca si barci de agrement aduc vizitatori la celebra sa Pestera a Stalactitelor, Spilio Stalaktiton (23). Desi treptele de ciment diminueaza gustul aventurii, frumusetea primitiva a pesterii ii uimeste inca pe turisti. Din orasul Andiparos autobuzele vin si pleaca catre pestera; pe jos, sunt necesare 2 h bune.
Andiparos se intinde pe o suprafata de 11 km/5 km, cu distante posibil de parcurs. Plajele bune si barurile au ademenit la Andiparos pe unii dintre oamenii de afaceri ai Paros-ului. Aghios Yeorghios, de pe coasta de S, are 2 taverne, fiind asezata fata in fata cu Insula Caprelor din Despotiko. La sud de pestera capela Faneromeni se inalta in singuratate, semeata.
In aceasta insula, cu un trafic foarte intens in august, camerele mai ieftine sunt rapid inchiriate, desi noaptea sunt goale, caci toata lumea vrea sa se bucure de viata nocturna din Parikia (24), capitala Paros-ului. Parikia este la fel de minunat ca si Mykonos, dar nu e asa de labirintic. Cele 4 lucruri care merita a fi vazute aici sunt biserica Ekatontapyliani (Doamna celor 100 de usi), din sec. al VI-lea, Muzeul de Arheologie (M-D: 8.30-14.30, cu o taxa de intrare), cimitirul din antichitate (langa posta) si venetianul Kastro din centrul orasului, zidit in intregime din placi de marmura clasica. Lefkes (25), capitala turca, este cel mai mare sat de pe insula. Are cateva biserici din sec. al XVII-lea, 2 dintre cele mai reprezentative fiind placate pe margini cu sticla alb-albastrie. In frumosul Naousa (26), de pe coasta de N, barcutelc puternic colorate par a fi una cu casele pescarilor. Desi satul s-a modernizat, portul mai este si azi sacrosanct.
In V se afla mult-vizitata Vale a Fluturilor, sau Petalotidhes, o gradina bine-udata, cu arbori uriasi. Fluturii negri si galbeni, in realitate moliile, sunt bogat nuantati si fara numar in fiecare vara. Un drum larg te duce intr-acolo, dar nici un autobuz nu ajunge pana acolo. In schimb, acesta circula catre Poiinda, de unde pleaca micul feribot catre Andiparos.
Naxos este cea mai mare si mai minunata insula dintre Insulele Ciclade, la fel ca si a sa Hora (orasul Naxos) (27), un labirint de case si ziduri de castele venetiene, de biserici post-bizantine, ruine cicladice din Evul Mediu si gra-dini-rcstaurant. Fosta Scoala Franceza, zidita pe meterezele sale, adaposteste acum Muzeul de Arheologie (M-D: 8.30-15.00). Nikos Kazantzakis, care a scris Zorba Grecul, a studiat aici. Pe un ostrov catre N bazinului de feriboturi din oras, un cadran colosal al unei usi, facut din marmura, marcheaza intrarea catre niciodata finisatul templu al lui Apollo din Delos din 530 i.Hr.
Pe tarmul de N din Naxos se afla statiunea Apollon (28), candva o enclava. Un urias kouros din sec. al VI-lea i.Hr, probabil Dionyssos, se afla pe coasta dealului de deasupra asezamantului, abandonat odata cu sfaramarea marmurei.
Filoti (29), orasul de pe versantul Muntelui Zas, este al doilea ca marime din Naxos. Daca va veti afla acolo in cele 3 zile de festival (14 aug.), nu va deranjati sa ramaneti sobri. Valea Tragea, de la Filoti la Halki, este plina de maslini, presarata din loc in loc cu cateva biserici bizantine.
Numai in ultimii 10 ani a devenit Naxos renumit pentru plajele sale. Unele dintre cele mai bune plaje din Insulele Ciclade se afla pe coasta de V, in fata cu Paros. Aghios Yeorghios, in S insulei este foarte renumit. Aghia Anna, in parte pentru nudisti, este o plaja buna cu locuri de agrement; Mikri Vigla de dincolo de ea are o taverna buna, iar Kastraki (30), din punctul ei cel mai sudic, ofera o solitudine stralucitoare.
Milos
Milos este paradisul geologilor. Suvoaie serpuitoare de lava au dat nastere la formatiuni ciudate de piatra; este o regiune a mineritului, in trecut al obsidianului, acum al bentonitei, perlitei, caolinului, printre altele. Gropi de cariere desfigureaza peisajul.
Milos s-a adaptat turismului pe care il practica si care este concentrat in portul Adhamas (31) si in Apollonia, un sat de pescari din N-E. In interiorul bisericii Aghia Triadha din Adhamas domina icoane in stil cretan; refugiatii cretani au zidit in 1853 orasul.
Capitala insulei, Plaka (denumita si Milos) (32) are si un Muzeu de Arheologie (M-D: 8.30-15.00), si un Muzeu de Folclor (M-S: 10.00-13.00 si 18.00-20.00; D: 10.00-13.00). O plimbare catre Panaghia Thalassitra (Fecioara Marinarului), la capela aflata mai sus de Plaka, urmand insemnele catre Artizanatul Anei si zidurile vechiului Kastro va va aduce in cale privelisti splendide.
La V de Plaka se afla inverzita Vale Klima, pe al carei povarnis marin anticii milieni si-au zidit cetatea. O placa de marmura marcheaza locul unde un fermier a dezgropat-o pe Afrodita din Milos (Venus din Milo) in 1820. Mai jos se afla unul dintre cele mai frumoase sate din insula si anume Klima, cu locuintele sale lacustre, bogat nuantate in culori, aliniate la tarm. Mai jos, pe drumul de la Plaka spre Adamas se afla singurele catacombe crestine din intreaga Grecie, ingropate in versantul dealului, ele sunt singura dovada a inchinarii crestine din tara. La 10 km N-E de Adamas se afla ramasitele cetatii antice din Fylakopi, a carei scriere si arta seamana cu cele ale Cretei. A inflorit cam 1.000 ani dupa 2.600 i.Hr. Apollonia (33), un loc linistit din N-E, este o statiune vestita, care dispune de o plaja triadiacenta si de frumusetea vulcanica ciudata a Milos-ului.
Folegadhros
In ciuda ingustimii sale (32 km2), abia populata de 500 de oameni, rolul jucat de Folegandhros in istoria recenta a Greciei nu este insignifiant: multi greci au fost exilati aici in timpul guvernarii militare din anii 1967 - 1974.
Sunt autobuze catre capitala Folegandhros (34), un oras medieval asezat intr-un loc magnific, cu un Kastro interior, sus, deasupra nivelului marii. Hrysospilia, "pestera de aur' de langa Hora, are deschidere la mare. Este bogata in stalagmite si stalactite. Sapaturile arata ca acest loc a fost in Evul Mediu un loc de refugiu.
Cel de-al doilea oras al insulei, Ano Meria, are case de piatra si ferme; dealurile din apropiere sunt presarate de capele.
Sikinos
Desi se leaga de Pireu si de alte Insule Ciclade de cel putin 2 sau 3 ori pe saptamana prin intermediul feribotului si de ios si Folegandhros prin intermediul caiacurilor in timpul verii, stancosul Sikinos pare a fi uitat de turism. Nu este amintit nici in cartile de istorie in perioade lungi de timp, dar si aici se afla biserici si antichitati demne de a fi vazute.
Cele 3 plaje, Alopronia (port), Aghios Nikolaos si Aghios Yeorghios catre N care se afla fata in fata cu Jos. Din portul Alopronia, ajungi pe jos sau cu autobuzul in orasul Sikinos (35), format dintr-un satuc (Hora) si din medievalul Kastro, cu un targ conceput pentru aparare. Manastirea parasita acum de la Zoodohos Pighi se afla mai sus.
Sikinos este o insula dispersata, cu putina diversitate in peisaj. O asezare marca, Iroon (36), se gaseste probabil pe locul templului lui Apollo; azi un elaborat mormant roman, incorporat intr-o biserica medievala.
O insula mica, cu putine atractii turistice, Ios nu este lipsita de frumusete sau farmec natural. Portul sau este unul dintre cele mai frumoase din Marea Egee. Varful dealului Hora, cu o moara de vant, straluceste impreuna cu domurile albastre ale celor 2 biserici bizantine, infatisarea sa si palmierii care il marginesc par a fi de provenienta levantina.
Dar, cam de prin anii 1960, Ios a inceput sa-i atraga pe cei tineri si fara griji. Viata nocturna este foarte variata in micutul oras capitala Hora, numit si Ios (37). Dupa apusul soarelui, Ios seamana cu o iata centrala, mai tanar decat Mykonos. Cam pe la orele 23.00, ratacitorii de pe plaja tulbura linistea, gata de chefurile de noapte un autobuz merge in mod regulat de pe plaja in port prin Hora). Si totusi, Ios are multe plaje, cu apa foarte buna pentru inot, inclusiv o plaja de nudisti in nordul portului Oamenii mai dorm pe plaja inca la Mylopotas (38), dar mai rar. Vara, caiacurile te duc in golful Manganari, in S si in Psathy, in est.
Dincolo de biserica se afla ramasitele din Paleokastro (39), o fortareata cu ruinele sale de marmura, odata capitala medievala, intr-un loc singuratic inspre nord, in spatele golfului Plakotos, se afla o serie de morminte preistorice; se crede ca unul apartine lui Homer, despre care se spune ca a murit in drumul sau dinspre Samos catre Atena.
Un sir de munti, cel mai inalt fiind Krikelas in N-E, 822 m, impiedica admirarea unor privelisti minunate, daca nu te sui pana in varful lor. Orasul-port din S-E, Katapola (40) ocupa o mica campie de pe coasta, in vreme ce dezvoltatul Hora sau orasul Amorgos (41), la care se ajunge cu autobuzul, are centrul intr-un castel venetian din secolul al XIII-lea. Hora nu are mai putin de 40 de biserici si capele, inclusiv cea mai mica biserica din Grecia cu doar doi membri.
Cele mai vestite biserici ale insulei se afla in afara orasului. Aghios Yeorghios Valsamitis, la 4 km inspre V, se afla pe un izvor sfant; oracolul pagan al bisericii a fost inchis in mod definitiv doar dupa al doilea razboi mondial. La 30 min. est de Hora, cazand dintr-o stanca dura, asemenea laptelui din ulcior, manastirea Panaghia Hozoviotissa (42), din sec. al Xl-lea, o perla a Greciei, este casa unei venerate icoane a Fecioarei din Palestina. Mai jos de manastire se intinde plaja Aghia Anna. Inspre S-V se afla gol. furi pentru scaldat si bronzat; un sir de mori de vant margineste creasta dealului. In nord sunt sate asezate la mare altitudine, cu exceptia lui Eghialis, un mic loc de ancorare, avand locuri de cazare si plaje bune.
Santorini (Santorin)
A intra in golful Santorini cu barca este o experienta de neuitat. Bucati mari din vulcanul Santorini, si din ostroavele alaturate formeaza un cerc multicolor in jurul unei lagune fara fund, laguna care, inainte de eruptia vulcanului (cam in l .500 i.Hr.), a fost centrul insulei. Legenda lui Atlantis se crede ca a inceput aici.
Thira (sau Thera) este numele antic si oficial al insulei. Cel medieval, Santorini, s-a format dupa cel al Sf. Irina din Salonic, care a murit aici in 304. Fira (43), capitala, se afla sus pe marginea insulei, casele ei albe, multe boltite cu steril impotriva cutremurelor, inflorind asemenea asfodelelor. La E de Fira, pamantul se inmoaie in terenuri fertile. Cateva dealuri golase se inalta in S-E. Pe unul dintre ele se afla anticul Thira (44), inaccesibil din motive de securitate; la S in Akrotiri (45), un oras din epoca bronzului intemeiat in sec. al IX-lea i.Hr. si conservat, ca si Pompei, in cenusa vulcanica, sapaturile continua, dar frescele si oalele gasite aici se afla la Muzeul de Arheologie din Atena.
Desi cel mai dezvoltat este Fira va puteti caza si in alte parte. Ia (Oia) (46), din peninsula cea mai nordica a insulei, este cel mai fotografiat sat al Greciei, pentru frumoasele case din pesteri, inchiriate de Organizatia Nationala de Turism (eot). In fiecare an, se gasesc tot mai multe locuri de cazare in Kamari (47) si Perissa (48), statiuni aglomerate de pe coasta de E. Perissa este locul de tabara principal. Ambele statiuni au plaje cu pietris negru fierbinte.
Unele barci merg mai departe de Fira, la Skala Fira, de unde puteti cobori pe magar, cu funicularul sau pe jos, pe scara de piatra. Majoritatea ajung insa pana la Athinias, la 10 km mai la S.
Circa 300 de oameni supravietuiesc astazi in Anafi datorita pescuitului si cultivarii pamantului. Turismul de vara, predominat german, a dezvoltat doar intr-o mica masura economia. Se ajunge aici de 2 ori pe saptamana cu caiacul, de la Santorini si cu cateva feriboturi de la Pireu.
Portul din sud, Aghios Nikolaos, are vara camere de inchiriat. La cateva minute cu autobuzul sau la 30 minute pe jos ajungi in orasul Hora (sau Anafi) (49), care ofera o varietate de optiuni. Manastirea Zoodohos Pighi (50) a fost inaltata pe locul anticului templu al lui Apollo din S-E insulei. Despre interstitiile de marmura din zidurile sale se crede ca provin din anticul templu. Deasupra manastirii se avanta mai micuta Panaghia Kalamia-tissa, sus pe o belvedere, trasatura cea mai distinctiva a lui Anafi.
Delos-ul antic
Micutul Delos, la S-V de localitatea My-konos, este un paradis pentru arheologi, intrucat ruine greco-romane ocupa mult din cei patru kilometri patrati ai insulei, Delos-ul este echivalentul lui Delfi si al Olimpului.
Cei care au rau de mare trebuie intai sa ia aminte ca insula este "batuta de vanturi, pustie si sfaramata de valurile marii'. Calatoria dureaza cam 45 de minute, dar, intrucat caiacul inainteaza greu, ti se pare de 10 ori mai lunga. Calatorii inraiti sunt sfatuiti sa mearga inainte de micul dejun.
Leto, insarcinata de Zeus, a dat aici nastere gemenilor Apollo si Artemis. Artemis s-a nascut de fapt, pe ostrovul apropiat din Rheneia, la 9 zile dupa Apollo, printr-o nastere grea. Delos, atunci o stanca plutitoare, a fost rasplatit prin inaltarea sub el a 4 stalpi de diamant, in inima Insulelor Ciclade.
Majoritatea ruinelor ocupa doua brate dintr-un unghi drept. Bratul de sud, interpus primul vederii, este al teatrului si al unor camine familiale. In stanga se gaseste sanctuarul la care pelerini din intregul bazin mediteranean vin cu jertfe si animale pentru sacrificat.
Timp aproximativ de 1.000 ani, acest sanctuar a fost centrul politic si religios al Marii Egee si gazda a Festivalului delian, o data la 4 ani, iar pana in secolul al IV-lea i.Hr. se tineau aici cele mai mari adunari religioase. Romanii l-au transformat intr-un mare centru comercial si totodata intr-un port liber. A devenit si piata de sclavi a Greciei, unde se spune ca se vindeau cam 10.000 de sclavi zilnic. Dar la inceputul erei crestine, puterea si gloria lui erau apuse; la catva timp a fost parasit.
Urmati calea pelerinilor catre poarta monumentala, acum in ruine, care duce la sanctuarul lui Apollo. Sunt aici trei temple dedicate lui Apollo si unul lui Artemis, precum si ramasitele unei colosale statui de marmura a unui zeu. Langa ea se gaseste Sanctuarul lui Dionisos cu cateva frize dionisiace si cu falusi ce stau pe piedestale, inclusiv o pasare - falus din marmura, care simbolizeaza nemurirea trupului. Mergeti mai departe la Terasa de piatra a Leului, unde 5 lei arhaici, in mod evident nelinistiti, stau pe vine, gata de a se napusti. Mai jos se afla Lacul sacru si un palmier, care marcheaza locul nasterii lui Apollo.
Majoritatea vizitatorilor ajunsi in aceste locuri prefera acea parte a Delos-ului care a fost candva ocupata de maestri, nu de zei. Casele lor, in apropierea portului, sunt un furnicar regulat, separate de cararui inguste, marcate de canale vechi de 2.000 de ani, de nise pentru lampile de ulei pentru iluminatul stradal. Drumul principal duce la teatrul, cu 5.500 de locuri. Nu este impresionant, dar de sus, de pe cel de-al XLIII-lea rand al sau, se pot admira privelisti incantatoare. Langa teatru se afla case mai mari inconjurate de columne si de mozaicuri rafinate.
De aici, o carare lina duce catre varful muntelui Kinthos (cu altitudinea de 110 m), de unde privelistea ruinelor si a insulelor Ciclade este memorabila, incheiati-va calatoria prin coborarea pe langa grota lui Hercule si prin poposi-rea la Sanctuarele Zeilor Straini. In perioada clasica practic intregul Levant facea comert aici, sub tutela templelor care erau inaltate divinitatilor lor.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate