Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» INSULELE IONICE


INSULELE IONICE


INSULELE IONICE

Cele mai luxuriante dintre insulele grecesti, Insulele Ionice ofera plaje superbe, o minunata frumusete naturala si o cultura distincta - incluzand influenta arhitecturii venetiene in arhitectura locala.

In timpul secolelor al VIII-lea-al VII-lea i.Hr., pribegii din Corint s-au stabilit in majoritatea Insulelor Ionice nordice, aducand cu ei o cultura distincta. Doua secole mai tarziu, secesiunea Corfului de Corint a dus la declansarea Razboiului Peloponezian. Ca urmare, Insulele Ionice au avut multi mosieri razboinici, inclusiv Napoleon, dar a existat si o perioada lunga de dominatie venetiana (1396-1797), care a lasat o amprenta permanenta asupra insulelor.



Ploile multe fac ca Insulele Ionice sa fie printre cele mai verzi ale Greciei. Livezile de maslini si viile ne fac sa ne amintim ca, pe langa turism, agricultura este si ea o ramura importanta a economiei. Totusi, aceeasi vreme instabila, prezenta si in alte regiuni ale Greciei, a stricat multe vacante ale turistilor; de la jumatatea lunii septembrie pana la jumatatea lunii mai, ploile spala plajele fara nici un avertisment.

Corfu (Kerkyra)

Vechiul Port unde ancoreaza feriboturile ce vin dinspre peninsula si Vechiul Fort (secolul al VIII-lea) sunt situate la nord de orasul Corfu (Kerkyra) (1), in timp ce Kanoni, ce domina pitoreasca Insula Pondikonissi, este la sud. Intre ele gasim cladiri construite in stil italian, strazi inguste, mici piatete, biserici, magazine de piele, restaurante, standuri cu inghetata, bacanii, bijuterii si multe magazine sau brutarii.

Noul Fort (sec. al XVI-lea) este intr-o conditie mai buna decat Vechiul Fort. In mod traditional, o esplanada larga si deschisa este tinuta intre Vechiul Fort si oras, astfel incat atacatorii sa nu aiba nici o acoperire. Azi, esplanada sau Spianadha, ofera orasului imaginea unui camp verde, pe care localnicii joaca cricket, o mostenire a protectoratului britanic (1830-1864). Doua gratioase cladiri cu apartamente datand din sec. al XVIII-lea-al XIX-lea sunt situate in fata acestui camp, cunoscute ca Liston. Biserica din sec. al XVI-lea, Aghios Spyridhon, sfantul protector al orasului (multi dintre localnici au numele Spyros) se afla pe o strada din spate.

Orice ati vrea sa faceti in orasul Corfu, nu ratati frontonul Muzeului de Arheologie, ce a decorat odata Templul lui Artemis din sec. al XVI-lea i.Hr.. din anticul oras Paleopolis. In muzeu nu se gaseste decat arta greaca arhaica (deschis marti-duminica 9.00-15.00, luni inchis, intrare cu plata).

Kontokali, ce serveste acum comertului turistic, este situat pe coasta nordica a orasului, pe care gasim de-a lungul tarmului golfului restaurante, hoteluri si magazine. Cea mai buna plaja este si cea mai indepartata, situata la Barbati, inainte ca muntii sa se termine brusc in mare. Mica plaja de la Nissaki (2) are o apa limpede si cristalina; linia de coasta care se intinde spre N-E este minunata. Kassiopi este o statiune aglomerata avand un castel ruinat angevin pe promontoriu, cateva plaje minunate acoperite cu pietricele marunte, dar si multe discoteci si baruri.

De-a lungul coastei nordice aharavi apare ca o intersectie neatragatoare pe drumul principal, dar satul din apropierea marii e placut si linistit. Rodna si Sidhari se bucura fara indoiala de o dezvoltare turistica admirabila. Totusi exista cateva plaje linistite si in partea de N-V, situate sub localitatea Perouladhes; statiunea Aghios Stefanos (3), e de asemenea placuta.

Daca inchiriati o masina, o excursie pe dealurile din jurul Muntelui Pan-dokrotor poate parea idilica, dealurile oferind privelisti cu chiparosi de un verde deschis, dominand maslinii cu o culoare verde-argintie. Atentie insa, drumul ingust si serpuitor poate fi periculos!

Cele mai faimose plaje sunt situate pe coasta vestica si incep de la golful larg Aghios Yeorghios. Satucul Krini duce catre castelul din sec. al XIII-lea Angelokastro, dupa care apar golfurile duble Paleokastritsa (4), odata idilice, dar acum pline de vizitatori. Mai micul golf Ermones este situat mai sus de piata; Glyfadha si Aghios Gordhis sunt foarte dezvoltate si populare datorita intinselor plaje acoperite de un nisip fin. Un cunoscut obiectiv turistic este aici cautatul Achilleion (langa satul Gastouri), construit in ultima parte a secolului pentru imparateasa Elisabeta a Austriei.

Benitsis (5), pe coasta de S-E, de sub orasul Corfu, este si el bine dezvoltat, cu o viata de noapte foarte activa. Messongi este mai placut si departatat. Boukaris si mai mult, avand putine restaurante si hoteluri si o coasta mai salbatica. Centrul unui pachet turistic (englez) este Kavos situat in E coastei.

Paxi

Paxi este deluroasa si inverzita, cu stanci salbatice, dar si cu cateva plaje bune intrepatrunse de palcuri de maslini. Nu ratati orasul cochet Gaios (6) sau frumosul golfulet in forma de potcoava de la Lakka (7), cu o biserica bizantina si doua plaje. Longos, de pe coasta estica, este un sat dragut cu cateva taverne bune, langa satul Gas-touri, iar daca vreti un loc mai bun pentru inot cautati plaja alaturata, Le-vrehio. Insulita Andipaxi are doua taverne deschise in timpul verii.

Lefkadha (Lefkada)

Se poate ajunge la Lefkadha numai trecand un pod mobil ce traverseaza canalul Lefkada. Orasul Lefkada (8), situat in fata canalului are dana buna de acostare pentru iahturi.

Multe dintre livezile de maslini si viile de pe insula sunt cultivate de-a lungul coastei estice, avand cateva plaje cu apa linistita, situate de-a lungul drumului ce trece prin Lygia si Nikiana, coborand catre orasul turistic Nydhri (9) de pe marginea vestica a Golfului Vlyhos, destul de adanc.

Pe coasta sudica, cel mai atragator golfulet este parte din golful ingust Syvota Vassiliki (10), al unui port mic dragut si o buna plaja, lunga, destinatia multor turisti pasionati de wind-surfing. Barcile pleaca de aici catre peninsula cu un capat ascutit, numita Saltul lui Sappho, dar si spre minunatele plaje de pe coasta vestica.

Aghios Nikitas, de pe coasta nordica este un sat mic de pescari, supraglomerat in timpul verii; ar fi bine sa-l evitati in aceasta perioada. De la A-ghios loannis, de pe coasta nordica, exista o intindere de plaja ce cuprinde toata distanta trecand pe langa mori de vant vechi si in jurul lacului de apa sarata putin adanc, Yfra, catre farul de pe canal de langa fortul din secolul al XIV-lea, Santa Maura.

Ithaki (Itaca)

Multe barci acosteaza in orasul principal Vathy (11), care a fost distrus de cutremurul din 1953, insa multe constructii au fost refacute in vechiul stil. Izvorul Arethousa, Pestera Nimfelor si anticul Alalkomenes, toate asociate cu Odiseu sunt langa Vathy. Ruta ce traverseaza istmul si merge de-a lungul coastei pe langa Lefky si Stavros este intr-adevar frumoasa.

Stavros (12) e un oras placut si obisnuit deasupra plajei Polis din apropiere. Ramasite ale unei stravechi asezari de pe insula se gasesc pe dealul Pelikata de aici, dar pentru a avea cea mai frumoasa panorama a insulei mergeti pe langa Exoghi catre capela. Un alt drum din Stavros duce catre oraselul Platrithias cu relicve macedoniene. Cele 2 mici localitati portuare Frikes si Kioni sunt locuri ideale de stat, dar prea aglomerate.

Kefallonia (Cefalonia)

Kefallonia este cea mai mare si mai muntoasa Insula Ionica. Muntele Enos (1628 m) este cel mai inalt de pe Insulele Ionice si acoperit in cea mai mare parte cu brazi cephalonieni. Coasta vestica a insulei sub Argostoli (13) are niste plaje minunate incepand cu Lassi (14) si continuand tot drumul in josul coastei. Apa de mare se revarsa in asa-numitele "gauri de inghitire' (katavothres) de langa Argostoli, reaparand pe coasta estica langa Sami, la Karavomylo. Desi azi e doar un paraias, inainte de dezastruosul cutremur din 1953, revarsarea era destul de puternica pentru a actiona patru mori. Ruinele capitalei vcnetiene, a insulei Aghios Yeorghios, merita sa fie vizitate.

Numeroase pepiniere piscicole apar de-a lungul drumului de pe partea estica a Golfului Argostoli; aceasta coasta nu este prea incitanta. Puteti evita prima plaja catre sud Lepedha pentru a le vizita pe Megas Lakkos si Xi, minunate intinderi de nisip rosu, sustinut de stanci. Intre ele, se afla Kounopetra, un imens bloc eratic, ce inainte de cutremurul din 1953 obisnuia sa se clatine, dar dupa aceea a ramas nemiscat. Exista de asemenea o plaja cu prundis la Petani, in partea nord-vestica a peninsulei.

Minunata plaja de la Myrtosa este in partea de est a Golfului Myrtos (cand apele cresc curentul subacvatic este tratat cu un respect considerabil). Satul Assos este situat pe istm, ducand spre un deal mare care se inalta chiar din mare; in varf se gaseste un fort venetian din secolul al XVI-lea. Dar atractia insulei este micul port Fiskardho (15), destul de aglomerata in timpul sezonului estival. Exista cateva plaje mici si dragute, multe dintre ele cu chiparosi peste tot in aceasta parte nordica a insulei, impreuna cu Melissani. un lac subteran cu o parte a acoperisului descoperita catre cer - cand razele soarelui stralucesc pe ape, culorile devin magnifice.

De asemenea merita sa vizitati Pestera Drogaratis, chiar la vest de Sami, cu stalactite si stalagmite in diverse forme ciudate. Si de-a lungul coastei de la Sami catre Poros, muntele cade brusc in mare, formand mici golfulete incomparabile ca frumusete, la care accesul se face doar cu barca.

Zakynthos (Zante)

Zakynthos este o alta insula cu munti inverziti si campii, cu arhitectura vc-netiana, plaja surprinzatoare, mai mult sau mai putin dezvoltata din punct de vedere turistic. Mare parte din orasul-port Zakynthos (16) a fost reconstruita dupa cutremurul din 1953 in acelasi stil. Arata ca un platou de filmare a unei scene venetiene. Biserica din sec. al XVII-lea, Aghios Dhionysios, sfantul patron al insulei, este in partea dreapta a portului de unde se ajunge cu barca, in timp ce biserica din sec. al XIV-lea, Aghios Nikolaos tou Molou este in partea dreapta. Muzeul de Arta postbizantina are cateva picturi superbe din sec. al XVII-lea si al XVIII-lea (m-d, 8.30-15.00, intrare cu plata).

Multi vizitatori merg catre Golful Laganas, cu nisip alb, unde gasesc o aglomerare de hoteluri, restaurante si baruri, magazine fast-food si discoteci. Totusi, exploziva dezvoltare din Laganas (17) este relativ recenta. Timp de secole, plajele au fost cuiburi pentru broastele testoase (Caretta caretta). Societatea de Protectie a broastelor de mare "patruleaza' plaja pentru a proteja cuiburile si au un centru de informare a turistilor despre acestea pe care ar putea sa le sperie in timp ce inoata. O insiruire de plaje izolate din apropiere a fost cumparata de Fundatia "Greek World Wide Fund for Nature' pentru a proteja cuiburile broastelor testoase.

Partea de sud a peninsulei de sub orasul Zakynthos de langa Argasi (18) are cateva plaje minunate de-a lungul coastei estice culminand cu Yeraki (19) la capatul sudic. Si aici exista un loc cu cuiburi de testoase si turistii nu pot ramane pe plaja dupa apus. La Keri (20), pe partea de S-V a peninsulei, exista imagini incomparabile ale marii, coasta de deasupra Kambi are Golfuletul Naufragiului unde se odihneste o erjava veche in nisipurile dintre stancile dominatoare. In capatul nordic al insulei este Grota Albastra, unde soarele se reflecta in apele clare iradiind imagini albastre pe peretii pesterii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate