Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
NAPOLEON BONAPARTE
Ce roman a mai fost si viata mea!
Aceste cuvinte grele de melancolie, erau rostite pe stancile de bazalt ale insulei Sfanta Elena, de fostul imparat francez Napoleon Bonaparte.
La 15 august 1769, la
La varsta de noua ani, tanarul Napoleon a urmat un curs rapid de franceza, drept pregatire pentru urmatoarea cariera. El nu si-a pierdut insa niciodata accentul italian si nu a invatat sa scrie corect frantuzeste. De aceea, el dicta mereu toate documentele la sase secretari care dadeau textelor forma gramaticala corecta. El s-a apreciat ca a "scris" peste 80.000 de documente in timpul celor 15 ani in care a fost la putere.
Desi originea lui era
Napoleon a studiat mai intai o scoala pregatitoare din Franta, apoi a mers la "École Militaire" in Paris pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune, ca locotenent de artilerie, in 1785. In urmatorii patru ani si-a continuat instructajul ca ofiter de artilerie. Napoleon a fost unul dintre tinerii care au avansat rapid, datorita performantelor si a calitatilor. Prin 1793, la varsta de 24 de ani, era deja general de brigada.
Caracterul lui Napoleon a fost complex. Cu prietenii putea sa fie fermecator si amuzant: " Nimeni nu putea sa fie mai fascinant decat el, cand avea pofta". Dar furiile sale si supararea sa rece ii ingrozeau pe cei din jur. "Sunt format din doi oameni diferiti" a afirmat el odata.
Este un cliseu istoric faptul ca Napoleon a fost neobisnuit de scund. Inaltimea sa era de cinci picioare si doua degete (circa 1,67 m), iar inaltimea minima pentru inrolare in armata a fost de de cinci picioare. In 1813 a fost redusa la patru picioare si doua degete. Foarte inteligent si plin de viata, el a fost foarte muncitor. Unele zile lucra chiar si 18 ore.
Scrisul sau era indescifrabil, nu putea, zicea el, sa tina pasul cu gandurile. Deoarece ducea o viata tensionata si plina de stres, uneori devenea nelinistit si temator - in special in multime, cand era chemat in public. In aceste momente era posibil sa sufere de colapsuri nervoase apropiate de epilepsii.
Era adept al ideilor inanitate si valul revolutionar avea sa-l impinga in primele randuri ale sprijinitorilor revolutiei. Rasturnand puterea nobilimii si a clerului si proclamand principiile libertatii, egalitatii si fratiei in toate clasele si paturile sociale, revolutia franceza extindea si consolida bazele unei noi oranduiri sociale. Monarhii feudali din europa si fortele care ii sprijineau, simtindu-si dominatia amenintata, si-au unit eforturile pentru stingerea revolutiei si restabilirea in Franta a vechilor oranduiele. Atunci masele de oraseni si tarani s-au ridicat la lupta, sub conducerea burgheziei, si insufletite de idealurile revolutiei au format, cu piepturile lor, un scut de neintrecut, in fata agresorilor.
In anul 1793 armatele franceze strajuiau la hotarul de nord est amenintat de fortele prusiene, la cel de est si la cel de sud amenintate de imperiul hamsburgis, in timp ce o mica grupare comandata de generali nehotarati, lincezea in fata Toulonului ocupat de englezi. Din randurile armatei de Toulon s-a detasat putin figura stranie a unui ofiter de artilerie cu fata bolnavicios de maslinie, cu ochi patrunzatori, cu hainele prea largi, cu palaria prea mare si sabia prea mare pentru trupu-i putintel, care avea sa joace un rol insemnat la eliberarea acestui port si baza navala la Marea Mediterana, ci si in istoria Frantei si in istoria universala. Duap o aventura in Corsica, care putea sa-l coste viata, tanarul Bonaparte se intorsese in Franta, fusese avansat la gradul de capitan, si printr-o intamplare norocoasa, ajunsese in fruntea artileriei armatei de Toulon. Energia sa clocotitoare, activitatea sa neobosita, vaste sale cunostiinte, acumulate in lecturile nesfarsite din anii trecuti, l-au impus tuturor inclusiv comisarilor atasati armatei, dintre care unul era temutul frate al lui Robespiere. Zi si noapte in mijlocul soldatilor, era iubit siapreciat de acestia, care in ziua atacului au urmat cu elan si aplicand cu vigoare planul intocmit de el au reusit sa alunge trupele engleze, au eliberat dusmanul si au izgonit flota dusmana din zona. Acest succesa a creeat o bresa in frontul coalitiei dusmane, si a adus micului capitan gradul de general; avea atunci varsta de numai 24 de ani. Era primul succes si prima ocazie a lui Napoleon Bonaparte de a-si arata exceptionalele calitati de comandant.
Victorioasa, armata de la
In anul 1795, a fost adoptata o noua constitutie, mai moderata. Guvernul era condus de un executiv format din cinci Directori, dar avand puteri limitate, nu aveau control asupra legislatiei, de exemplu, aceasta fiind prerogativa a doua consilii. Primul se numea Consiliul celor Cinci Sute, putea initia legi, dar nu le putea vota. Aceste legi erau trimise apoi Consiliului Batranilor (format din 250 de persoane cu varsta de peste 40 ani) care nu le puteau discuta, ci doar vota. Aceste proceduri, cu scopul de a impiedica instaurarea dictaturii, au adus la o serie de conflicte si impasuri politice. Directorii nu puteau sa insiste incat Consiile sa adopte o anumita lege, nici nu aveau drept de veto pentru orice lege adoptata de acestea. Ei nu puteau dizolva Consiile, iar procedurile care le-ar fi permis o modificare a Constitutiei ar dura noua ani pana ar fi fost puse in vigoare si sa aiba efect legal. Directorii, ale caror puteri era si armata, au inceput sa foloseasca forta pentru a mai imblanzii Consiile.
Pentru anul 1796, guvernantii francezi se credeau in masura sa treaca deja la ofensiva si planul lor de campanie prevedea inaintarea concentrica spre Viena cu trei armate:,, Armata de Rin", ,,Armata de Sambre si Meusse", si ,,Armata de Italia". Rolul principal revenea primelor doua, cea din Italia fiind ca o flangarda, care avea de parcurs un drum foarte lung si multe obstacole, ca Muntii Apenini, fluviul Po si Muntii Alpi; ca urmare nu asteptau mare lucru de la ea si i-au acordat forte foarte putine, aproximativ 25.000 de oameni.
Armata de Italia avea in fata o armata
austriaca care acoperea Lombardia, provincia aflata sub dominatie habsburgica,
si o armata a Piemontului, care acoperea capitala acestui satulet, orasul
La 26 martie Napoleon Bonaparte sosea
la Nisa, la punctulde comanda al armatei de Italia, unde era primit cu
ostilitate de comandantii de divizii, care in considerau, ,,un protejat al
femeilor", a carui glorie era ,,ca ucisese populatie civila la
El a stiut sa le impuna repede respect si dupa o scurta perioada de pregatire si organizare, in cursul careia a dovedit calitati deosebite si in acest domeniu, a trecut la ofensiva; intr-o inaintare vijelioasa si-a condus armata din victorie in victorie, de pe coasta Mediteranei, peste Muntii Apenini, pana pe malurile lacului de Garda; armata piemonteza era zdrobita si regele silit sa ceara armistitiu, iar armata austriaca a fost zdrobita si silita sa se retraga din bogata provincie lombarda. Apoi trei armate trimise succesiv de catre imperiul habsburgis ca sa recucereasca provinvcia, au fost nimicite si o noua ofensiva a generalului francez Bonaparte a condus armata aproape de portile Vienei. Monarhul uneia din marile puteri europene a trebuit sa se recunoasca invins si obligat sa accepte conditiile unui armistitiu impus de invingator. In timpul tratativelor Napoleon s-a dovedit foarte abil si in arta diplomatica, precum era in cea militara. Imbinand amenintarile cu unele concesii, secventele de furie calculata cu cele de desavarsita politete, facand tranzactii reprobabile pe spinarea unor state mici, generalul a obtinut prin pacea de la Campo- Formio, satisfacerea dorintelor anexioniste ale burgheziei franceze, clasa al carei reprezentant era, si cu ale carei interese se identificase. Frontiera de est a Frantei era impinsa pana la Rin, puternic obstacol natural, iar Lombardia, luata de habsburgi se constituie in republica Cisalpina; in aceste teritorii se introduceau noile oranduieli, abolindu-se fudalismul; in schimb republica Venetia, vechi stat independent, era data de catre generalul victorios drept compensatie Austriei. Bonaparte isi dezvaluia in aceste situatii, momente, una din cel mai negative trasaturi de caracter, dispretul fata de independenta si libertatea unor popoare straine. O atare trasatura va contribui, in final, la caderea sa.
In 1797, armata a fost folosita intr-o lovitura pentru excluderea recentei alese majoritati regaliste din randul deputatilor, iar in 1798, Directorii au anulat alegerile din acel an, deoarece rezultase o majoritate iacobina. In 1799, Directorii au hotarat sa foloseasca din nou armata si au inceput sa caute un general popular si de succes, care sa poata organiza o armata puternica pentru a forta modificarea Constitutiei si care sa se poata retrage elegant din viata politica. Acest general a fost Napoleon. Rezultatul nu avea sa fie totusi cel asteptat sau cel dorit.
In anul 1799, Napoleon era in campanie in Egipt si a aflat de infrangerile francezilor din Europa dintr-un ziar mai vechi. El a plecat spre Paris, lasand conducerea armatei inlocuitorului sau la comanda, declarand ca "circumstantele in care se gaseste Franta fac imperativa datoria mea de a ma intoarce acolo".
El a debarcat in sudul Frantei la inceputul lui octombrie si s-a indreptat spre Paris. Pe drum, Napoleon a fost aclamat cu entuziasm de multimile de oameni care se strangeau oriunde se ducea. Populatia civila stia de victoriile sale din Italia si din Egipt si il considera un erou, pe cand armata il considera ca pe conducatorul necesar pentru rasturnarea unui guvern slab.
Odata ajuns la Paris, Napoleon a avut o serie de intalniri secrete cu Sieyčs, unul dintre Directori care era nemultumit de constitutia existenta. Avea sa fie convocata o intrunire in dimineata zilei de 9 noiembrie, in care membrii Consiliului Batranilor trebuiau convinsi ca anarhistii si strainii pregateau un complot pentru distrugerea Republicii. Ei trebuiau sa cada de acord cu deplasarea Consiliilor in suburbiile Parisului si cu numirea lui Napoleon la comanda garnizoanei Parisului. El ar fi putut sa "ia toate masurile necesare pentru siguranta reprezentantilor natiunii" care "la adapostul bratelor sale protectoare, ar putea discuta in pace schimbarile pe care interesul public le impune ca necesare". Consiliul Batranilor l-a rugat sa depuna un juramant de loialitate fata de ei.
A doua zi, pe 10 noiembrie, Consiliile au aflat ca Directoratul nu mai exista. Napoleon, pierzandu-si rabdarea, a intrat in camera in care dezbatea Consiliul Batranilor. Nu prea este sigur ce discurs a purtat Napoleon cand a intrat in camera. Secretarul lui spunea ca a fost o balbaiala completa, nu se intelegea nimic. Dar versiunea oficiala a discursului, prezentata de Napoleon insusi a fost publicata a doua zi.
El a spus Consiliului Batranilor ca nu este un tradator, iar ca majoritatea Directorilor si-au dat demisia ori sunt sub protectia politiei. Napoleon I-a amenintat ca daca oricare dintre ei ar cere punerea lui in afara legii, atunci traznetul razboiului il va lovi.
Lasandu-i pe Batrani sa-si continue dezbaterea, a intrat, insotit de patru grenadieri, in sala Consiliului celor Cinci Sute. Acolo, multimea era majoritara iacobina. Acestia il suspectau pe Napoleon ca ar complota pentru a ajunge conducatorul militar al Frantei. Multimea a navalit pe el, dar cu ajutorul grenadierilor a scapat. Escortat de soldati in curte, acesta l-a intalnit pe Lucian Bonaparte (fratele lui Napoleon Bonaparte), care a fost recent numit presedintele al celor Cinci Sute. Aratandu-I ranile de pe fata (pe care probabil si le-a facut cu unghiile) I-a zis ca a intrat in camera doar ca sa-I informeze pe deputati de mijloacele de salvare a Republicii, cand acestia s-au napustit asupra lui. Lucian, luandu-I apararea, a dizolvat Consiliul celor Cinci Sute si a jurat in fata lumii ca il va ucide pe loc pe Napoleon daca va ameninta libertatea francezilor. Apoi I-a zis lui Napoleon sa-I alunge pe deputati.
Astfel, Consiliul Batranilor a decis sa numeasca trei consuli provizorii: Sieyčs, Ducos si Napoleon.
Napoleon si Europa - victorie si infrangere: principalele evenimente
Drumul catre victorie
a) Primele campanii - Italia si Egipt, 1796-1799
Campania italiana din 1796-1797, cu vreo douasprezece victorii in mai putin de un an, a fost cea care a dat renumele lui Napoleon ca general. In acea vreme armata era demoralizata, dar stia ca Napoleon era persoana care-I va conduce spre victorie. Multe legende sunt exagerate, spunand ca acest general a castigat de partea sa pe ofiterii veterani ai Armatei din Italia. De fapt Napoleon era deja cunoscut ofiterilor respectivi, care chiar il respectau. Armata nu mai avusese succese pana atunci pentru ca era prost hranita si echipata.
La o luna de la sosirea in Italia, cucerise si ocupase Piemontul, iar la inceputul lui mai 1796 trecea raul Pad, urmarind armata austriaca in Lombardia. Ultima batalie de la Lodi si intrarea in Milano au fost momentele in care si-a dat seama ca ii este destinat sa realizeze lucruri mari. Prin cucerirea orasului Mantua, in februarie 1797, cucerirea Italiei de nord s-a incheiat.
Napoleon a pornit apoi impotriva Austriei si peste o luna era la 60 de mile de Viena, unde a facut o pace preliminara cu austriecii. El si-a incheiat campania din Italia cu cucerirea Genovei, pe care a transformat-o in Republica Ligurica.
Tratatul de la Campo Formio (octombrie 1797), negociat de Napoleon, consolida cuceririle franceze in noua formata Republica Cisalpina (Modena, Ferrara, Reggio, Bologna si Romagna, plus Lombardia si fostele tinuturi venetiene din Insulele Ioniene si o parte din Dalmatia). Acest stat vasal a primit un sistem de guvernare bazat pe constitutia franceza din 1795 si corpurile sale executiv si legislativ erau numite de insusi Napoleon. Inca odata a fost aclamat ca un erou la Paris.
Nevoia de a-l tine pe acest tanar potential periculos si pe armata lui departe de politica, I-a determinat pe Directori sa-l trimita in Egipt. In ciuda faptului ca si-a pierdut flota de la inceput (imediat dupa debarcare) din cauza generalului Nelson in golful Aboukir in iulie 1798, el a obtinut numeroase victorii la Piramide. Egiptul a fost repede ocupat. Napoleon, prea increzator in armata sa, dupa ce a ocupat portul Jaffa din Siria si-a pierdut jumatate din forte la asediul Acrei. El a plecat in Franta in august 1799, lasandu-si armata abandonata fara jena.
b) Razboaiele Consulatului si ale primei perioade imperiale, 1800- 1807
Nevoia de a-si intari pozitia de Prim Consul dupa lovitura de stat din noiembrie 1799, l-a facut pe Napoleon sa revina in Italia. Acolo, in iunie 1800, I-a invins decisiv pe austrieci la Marengo. Victoria de al Hohenlinden, in Bavaria, peste sase luni a adus pacea de la Lunéville, prin care erau recunoscute ca apartinand Frantei, Belgia (Tarile de Jos austriece), malul stang al Rinului si cuceririle din Italia. Austria a pierdut controlul asupra nordului Italiei, cu exceptia Venetiei, iar influenta acesteia in Germania a fost considerabil redusa.
La sfarsitul anului 1803, Napoleon a incercat sa rezolve conflictul dintre Anglia si Franta. El a construit o flota si o armata mare la Boulogne. Din cauza faptului ca a trimis navele sa invadeze Anglia pe timp de furtuna, le-a pierdut pe toate.
Infrangerea armatei austro-ruse la Austerlitz, in decembrie, a determinat Rusia sa se retraga din calea lui Napoleon si Austria sa incheie tratatul de pace de la Pressburg, prin care recunostea suprematia Frantei in nordul Italiei si pierderea autoritatii in Germania. Negocierile complicate dintre Napoleon si Prusia au adus la razboiul dintre cele doua tari. Prin bataliile gemene de la Jena-Auerstädt (octombrie 1806), Napoleon a zdrobit Prusia.
In februarie 1807, Napoleon a pornit in mars prin Polonia pentru a ataca Rusia. El a castigat batalia de la Eylau. Infrangerea majora de la Friedland, I-a obligat pe rusi sa incheie pacea, in anul 1807 la Tilsit, printr-o intalnire personala dintre Napoleon si tarul Alexandru I.
Drumul catre infrangere, 1808-1814
Intr-una din ultimele sale expeditii militare, Napoleon a anexat Statele Papale. In acel moment, Italia apartinea intregime Frantei, cu exceptia Siciliei. Vazand ca nu avea sanse sa invinga Anglia prin mijloace militare directe, Napoleon s-a gandit sa ii blocheze Angliei comertul cu India si Europa.
a) Campania din Spania
Campania spaniola (sau mai bine descrisa drept razboiul iberic) in care a fost implicata si Portugalia, a dus la pierderea in final a circa jumatate din cei 600.000 de soldati francezi care au luptat acolo. Scopul acestei campanii nu a fost indeplinit. Acesta a fost de a distruge comertul britanic cu Europa. De fapt, exportul englez s-a dublat intre anii 1808 si 1809.
Spania era condusa de fratele lui Napoleon, Joseph care nu era respectat de niciun spaniol. Auzind ca austriecii faceau o mobilizare spre Dunare, Napoleon a plecat spre rasaritul Europei.
De data aceasta, armata austriaca a fost condusa de capabilui arhiduce Carol. In aprilie 1809, la Eckmühl, a obtinut o victorie. Apoi a fost infrant la Aspern (Essling) si s-a retras pe o insula din Dunare. A treia confruntare , de la mijlocul lunii iunie la Wagram, a fost favorabila lui Napoleon. In octombrie a fost semnat Tratatul de Pace de la Schönbrunn, prin acesta, Austria pierdea Provinciile Ilirice, 150.000 de soldati si a fost obligata sa plateasca patru milioane de lire (franci sau schilingi). Aunci cand imparatul Austriei s-a plans in legatura cu severitatea conditiilor impuse, Napoleon a raspuns simplu: daca Austria ar fi respectat pacea incheiata in 1801 la Lunéville, ambele tari ar fi putut sa evite multe suferinte.
La sfarsitul anului 1809, Napoleon a divortat de Josephine si s-a recasatorit cu Marie-Louise, fiica imparatului Austriei, in speranta de a avea un mostenitor.
b) Campania din Rusia, 1812
In aceasta perioada, relatiile dintre Rusia si Franta erau tensionate. Ambii se suspectau de scopuri expansioniste ostile in Marea Baltica, Europa Centrala si in Balcani. In urmatoarele 12 luni, el si-a edificat Marea Armata (La Grande Armée) cu peste 450.000 de oameni plus 150.000 auxiliari si mai mult de 1.000 de tunuri.
In anul 1812, Napoleon a trecut raul Niemen. Strategia clasica a lui nu a functionat. Armatele mici rusesti avansand repede spre centrul Rusiei. Astfel, proviziile armatei se diminuau si deja murisera 60.000 de oameni din cauza bolilor. Cand au ajuns la Smolensk, au gasit orasul devastat de rusi, demoralizandu-se astfel si mai mult. Kutuzov, recent numit comandant, a decis sa lupte cu Napoleon in satul Borodino, cu o armata de 120.000 de soldati. Napoleon a iesit victorios din aceasta lupta. Peste cateva zile a cucerit Moscova.
Armata a inceput retragerea pe 19 octombrie din cauza lipsei de mancare. Armata mai avea 107.000 de soldati. Atacurile din flanc ale armatelor rusesti I-au impins spre nord, spre Borodino.
Cand au ajuns la Smolensk, in mijlocul lui noiembrie, ramasesera doar 50.000 de soldati. Rusii au ajuns la raul Berezina inaintea francezilor si au distrus podurile. Dar Napoleon a avut un moment de inspiratie inainte de a trece raul prima data. El a mai construit un pod. Dintre cei 40.000 care au trecut podul, doar 25.000 au ajuns in Germania.
c) Ultimele campanii, 1813- 1815
Incurajat de evenimentele din 1812, tarul a initiat formarea celei de-a patra coalitie contra lui Napoleon. Comandantul francez nu putea sa organizeze o armata atat de repede, asa ca el a hotarat ca dupa castigarea victoriei de la Bautzen sa incheie un armistitiu. Aceasta a fost o greseala fatala deoarece Austria, Rusia, Prusia si Anglia aveau armatele deja pregatite.
Luptele s-au reluat in august si dupa cateva victorii minore si o serie de confruntari nedecise, Napoleon a pierdut la Batalia Natiunilor de la Leipzig (16-19 octombrie). Coplesit din punct de vedere numeric si surprins tactic, Napoleon a pierdut Germania, Baden-ul, Bavaria, Würtemburg-ul si alte state din Confederatia Rinului. Jerome fusese izgonit din Westphalia, Saxonia a cazut in mana Prusiei si Marele Ducat al Varsoviei se dezintegra. Intr-o saptamana, francezii au fost alungati din Olanda, Provinciile Ilirice au trebuit sa fie abandonate iar Spania era deja pierduta. Singurele teritorii ramase erau Belgia, Elvetia si Italia.
In anul 1814, Napoleon a castigat cateva victorii mici dar impresionante. Dar aceste victorii au fost insuficiente, Aliatii intrand in Paris la sfarsitul lui martie.
Batalia de la Waterloo
Batalia de la Waterloo a avut loc la 13 km
sud de Bruxelles intre francezi, aflati sub comanda lui Napoleon Bonaparte si
armatele aliate, conduse de ducele englez Wellington si de generalul prusac
Blücher.Infrangerea francezilor la Waterloo a dus la incheierea a 23 de ani de
razboaie, incepand cu razboaiele revolutionare franceze din 1792 si continuand
cu razboaiele napoleoniene din 1803. A existat o scurta perioada de liniste de
11 luni in care Napoleon a fost obligat sa abdice, fiind apoi exilat in Insula
Elba. Insa nepopularitatea lui Ludovic al XVIII si instabilitatea economica si
sociala a Frantei l-au motivat sa se intoarca la
Napoleon Bonaparte a fost intotdeauna
condus de dorinta de a face din Franta un Imperiu european. In plus, el era un luptator cu
experienta si un adevarat conducator. A reusit o lovitura de stat impotriva
Primei Republici Franceze ("Directoratul") in 1799 si s-a autoproclamat
conducator si prim consul, declarandu-se apoi prim consul pe viata si Imparat in
1804. In 1802 Republica Franceza a fost recunoscuta oficial si a fost semnat
Tratatul de pace de la
Cand puterile europene se intalneau la
Viena pentru a restabili echilibrul teritorial in Europa a sosit vestea ca Napoleon
a evadat de pe insula Elba pe 1 martie 1815 si s-a reintors la Paris pe 20 martie. Puterile si-au reinnoit
declaratia de razboi catre Napoleon si astfel, In 25 Martie, s-a format o a 7-a
Coalitie intre
Armata Aliata condusa de ducele de
Gebhard Leberecht von Blücher era conducatorul armatei prusace. Avea 72 de ani in momentul Bataliei de la Waterloo si era unicul om care l-a batut pe Napoleon mai mult de o singura data. Varsta si experienta insemnau ca lui Blücher ii era mai putin frica de Napoleon decat oricarui alt conducator. Increderea in sine si impersionanta sa cariera au avut un efect pozitiv asupra armatei sale, ajutandu-l sa pastreze un moral inalt printre soldatii prusaci.
Dupa intoarcerea in Franta, Napoleon a dezvoltat
o strategie proprie pentru a-i infrange pe aliati. El s-a restabilit la
"Daca maresalul Ney ar fi atacat Quatre-Bras mai devreme, rezultatul ar fi putut fi foarte diferit."
Pentru a separa armatele lui Wellington
si Blücher, Napoleon a ordonat maresalului Ney sa avanseze pe Quatre-Bras, o
rascruce a drumurilor dintre Bruxelles si Charleroi si Nivelles si Namur.
Armatele aliate olandezo-belgiene aflate sub conducerea Printului William de
Orania erau deja pozitionate In jurul zonei si au reusit sa opreasca atacul
francez pana cand au sosit intaririle. Au continuat sa-si pastreze teritoriul
aducand, pe 16 iunie, lupta intr-un impas. Rezultatul se poate sa fi fost o
coincidenta de sincronizare. Daca maresalul Ney ar fi atacat Quatre-Bras mai
devreme, rezultatul ar fi putut fi foarte diferit pentru ca, pana ce au sosit intaririle,
armata franceza i-a decimat serios pe aliati si sansele ca francezii sa castige
erau mari. Daca aliatii ar fi fost infranti, cu siguranta ca ar fi ales sa se
retraga complet si nu sa se regrupeze pe Muntele St. Jean, aflat la cativa
kilometri nord de Quatre-Bras.
La Ligny, armata prusaca a ocupat
adaposturi formate de gradinile cu ziduri inalte, case de piatra, ferme si s-a
aliniat intr-o panta ce avansa spre paraul Ligny, avand pe dreapta satele St
Armand si St Armand Haye. Lupte grele au adus pierderi de ambele parti, dar
prusacii erau fortati sa angajeze in lupta din ce in ce mai multe trupe. Cu
toate ca francezii au Invins, ei nu au reusit sa distruga in totalitate armata
prusaca. Au reusit sa se retraga, cu toate ca au avut numerosi morti si raniti,
la nord de Wavre (la aproximativ 18 kilometri de
In dimineata zilei de 18 iunie 1815,
Wellington ocupa coama Muntelui St. Jean, chiar la sud de Waterloo, iar
Napoleon pe cea a Muntelui La Belle Alliance de dincolo de vale. Trupele erau
divizate in trei corpuri de armata, aflate sub comanda lordului Hill, a
printului William de Orania si a lui Sir Thomas Picton.
In acelasi timp, prusacii se regrupau
la Wavre. Blücher a ordonat unui corp de armata de neinvins, aflat sub
conducerea generalului Bulow, sa mearga la
Napoleon si-a construit armata din
veterani, tarani dezrobiti si recruti, toti antrenati in mare graba pentru ca
fusesera chemati la arme si adunati chiar atunci. Forta lui statea in artilerie
si cavalerie, care erau mai impresionante decat ale lui
Batalia
In acelasi timp, pe masura ce infanteria ataca, Napoleon a interceptat un mesaj de la Bulow catre Wellington care-i dezvaluia prezenta prusaca in zona St. Lambert, aflata in dreapta sa. El a trimis infanteria lui Lobau, precum si cavaleria lui Domon si Subervie pentru a infrunta trupele prusace.
Cum centrul sau incepea sa cedeze iar
La Haye Sainte devenise vulnerabila,
Inca o data,
In ciuda faptului ca au trimis mai
multa cavalerie la atac, francezii au trebuit sa se retraga pana la urma. Cu
toate acestea, o forta de infanterie a reusit sa captureze La Haye Sainte, pe
care
Comunicarea a fost cheia. Cel mai rapid mod de comunicare a fost cel de a trimite calareti, dar aceasta a insemnat o intarziere in ducerea la indeplinire a instructiunilor sI mai era si o sansa mare ca acestea sa fie interceptate si sa nu mai soseasca niciodata. Dat fiind numarul de trupe implicate, precum si distantele mari, rezultatele erau potential fatale in cazul in care comunicarea ar fi dat gres. Ney nu a reusit sa ocupe Quatre-Bras pentru ca a amanat atacul, asteptand noi ordine. In mod similar, corpurile de armata d'Erlon nu au reusit sa Inteleaga ce se petrece in realitate la ocupe Quatre-Bras sau la Ligny din cauza unei confuzii in transmiterea ordinelor. Napoleon nu a avut nici un sistem care sa il asigure ca ordinele au fost receptionate.
Erorile de comunicare, coordonare si
apreciere au dus, in final, la infrangerea francezilor. Napoleon nu a fost prea
genial nici in alegerea conducatorilor. Despre Grouchy se stia ca era un mare
general, dar a fost depasit de functia de maresal. El a dat dovada de prea
putina initiativa si a fost prea incet in
urmarirea prusacilor, dandu-le timp sa se regrupeze.
Nu a reusit sa-i tina pe prusaci departe de ceilalti aliati, cu toate ca
intrase in lupta cu prusacii la Wavre, el nu a reusit sa opreasca dispunerea In
formatie de lupta a unui corp de armata. Batalia de la Wavre a continuat pana
cand i-a infrant pe prusaci dar, in timpul acela, Napoleon era pe drumul de intoarcere
spre
Ney s-a dovedit de asemenea nesigur ca si lider ratand situatiile de care putea profita in lupta de la Quatre-Bras, iar apoi, la Waterloo, conducand cavaleria, fara suportul infanteriei si al artileriei.
Vremea a jucat de asemenea un rol
important, determinandu-l pe Napoleon sa amane atacul principal pana la ora
Imparatul exilat
Odinioara cel mai puternic conducator European, Napoleon si-a sfarsit zilele in exil, pe o insula din atlanticul de sud. A murit in 1821, convins ca era ucis de englezii care il luasera prizonier. In 1978 a aparut ,insa, o acuzatie senzationala: crima a fost comisa de unul dintre tovarasii sai francezi.
"Mor premature, asasinat de oligarhia engleza si de asasinul ei platit." Cu trei saptamani inainte de moartea sa, Napoleon a adaugat aceste cuvinte la sfarsitul testamentului sau. Stand in pat, cu o bucata de carton in chip de pupitru, fostul imparat francez, acum grav bolanv, si-a copiat cu dificultate cuvintele dictate mai inaite unuia dintre slujitorii sai, in mod real indescifrabil, putea fi citit. Cuvintele se doreau a fi un repros adus natiunii care il trimisese in exil pe Insula sfanta Elena, in Atlanticul de Sud, si o acuzatie la adresa guvernatorului insulei, Sir Hudson Lowe.
In dupa-amiaza care a urmat mortii fostului imparat, sapte medici britanici s-au intalnit la resedinta exialtului pentru autopsia de doua ore facuta de medical lui personal, Francesco Antommarchi. Sase dintre doctorii britanici erau militari, si deci sub jurisdictia guvernatorului Lowe. Desi nu cunosteau continutul testamentului lui Napoleon, pentru ei era clar ca moartea lui putea avea implicatii internationale. Cum nu au putut sa se puna de acord asupra rezultatului autopsiei, doctorii au oferit patru rapoarte. Concluzi lui Francesco Antommarchi, conform caruia moartea a fost cauzata de un ulcer canceros al stomacului, este cea general acceptata. Cand stirea mortii lui Napoleon a ajuns in Europa, lumea a rasuflat usurata: omul care dominase continentul timp de un sfert de secol se stinsese. Acuzatia formulata de Napoleon, divilgata mai tarziu, a fost considera ca fiind paranoia razbunatoare a unui moribund.
In anii urmatori, s-au publicat nenumarata carti despre el, inclusive memoriile mai multor personae care l-au insotit in exil pe Insula Sfanta Elena. Ultima carte care prezenta ultimii ani de viata ai imparatului a fost autobiografia devotatului sau valet, Louis Marchand.
Multi istorici pusesera la indoiala versiunea oficiala a mortii imparatului, dar nimeni nu putea oferi suficiente dovezi pentru a formula o acuzatie. Memoriile lui Marchand ar contine informatii conform carora Napoleon ar fi fost otravit cu arsenic. Ucigasul? Nu Sir Hudson Lowe, guvernatorul englez pe care Napoleon il dispretuia atat de mult, ci o persoana din propriul sau anturaj, un companion francez.
Dupa ce a cucerit cea mai mare parte a Europei, Napoleon a facut gresela de a invada Rusia in 1812. Dar a fost silit la o retrage umilitoare, pierzand o jumatate de million de oameni. Inamicii sai s-au aliat impotriva Frantei si au impus abdicarea sa in aprilie 1814. Un an mai tarziu, Napoleon a plecat din exilul sau spre insula mediteraneana Elba, dar incerarea de a recapata puterea s-a sfarsit printr-o infrangere zdrobitoare la Waterloo, printr-o a doua abdicare.
Sperand sa gaseasca adapost in
Napoleon era convins ca avea sa moara lent, de pe urma unei otraviri administrate intr-ascuns si i-a impartasit aceste temeri medicului Barry O'Meara. Se pare ca Lowe reusise sa-i pacaleasca pe emisarii puterilor europene in privinta deteriorarii sanatatii fostului imparat. Aflad ca doctorul trimitea mesaje secrete in Marea Britanie, guvernatorul l-a concediat in iulie 1818. Ajuns acasa, dr. O'Meara a povestit ca guvernatorul Lowe ii vorbise despre "beneficiile care ar rezulta de pe urma mortii lui Napoleon".
Intre martie si mai 1820, lui Napoleon i s-au administrat tartrat de stibiu si potasiu, care i-au slabit stomacul; o emulsie de migdale amare cu apa de flori de portocale, si o doza puternica de calomel, un medicament incompatibil cu migadalele amare. Acesta a fost preludiul otravirii cu arsenic.
Dar dr. Forshufvud era convins ca ceva era putred, si ucigasul, pretindea el, era contele de Montholon, actionand la ordinele Casei de Bourbon. In caliatate sa de "paharnic", contele avea sub cheie provizia de vin sud-african a lui Napoleon. In doua ocazii in care vinul a fost oferit altor persoane din greseala, acestora li s-a facut rau.
Dupa inlaturarea Bourbonilor, Franta a trimis in 1840 o declaratie pentru a exhuma trupul lui Napoleon si a-l aduce inapoi in Europa, spre a fi inmormantat cu mare fast la Paris. Desi imbracamintea lui Napoleon era putrezita, corpul sau era uimitor de bine pastrat. Oare contele stia ca arsenicul impiedica putrezirea, mai alea a unui trup care primise doze sistematic din aceasta otrava?
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate