Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
VECTORI
Exista doua tipuri de marimi :
Def. O marime este scalara , daca pentru determinarea ei este suficient sa indicam un singur numar .
Def. O marime este vectoriala daca ea este determinata de : marime (lungime ), directie , sens .
VECTORI
Directia unui vector este determinata de multimea punctelor care formeaza dreapta "d" caracteristica vectorului considerat ( si toate dreptele paralele cu "d" ) , fig 1
Sensul unui vector este determinat de sensul de parcurgere al directiei caracteristice vectorului considerat
A B (d) fig 1
A B
[AB] fig 2
[BA]
Modulul unui vector reprezinta lungimea (sau norma ) vectorului AB , lungimea segmentului [AB] in raport cu o scara numerica .
Vecorul unitar ( sau unitate ) se numeste versor si este definit de un modul egal cu unitatea , directie si sens ( lungimea sau modulul este unu ) .
Y
j
i X
O
EX : Un corp punctiform este definit de masa care se masoara in "Kg " (masa este o marime scalara ) , masa corpului punctiform este concentrata intr-un punct ( se neglijaza caracteristicile geometrice ale corpului , deci dimensiunile caracteristice formei geometrice ) .
Adunarea vectorilor
Modulul rezultantei a doi sau mai multi vectori care au aceeasi directie si acelasi sens se obtine prin insumarea lungimilor vectorilor .
a
b c = a + b
Scaderea vectorilor
Modulul rezultantei a doi sau mai multi vectori care au aceeasi directie si sensuri opuse se obtine prin scaderea lungimilor vectorilor , ( daca se obtine o valoare negativa , se alege pentru vecorul rezultant un sens opus ) .
a
b c = a b
Rezultanta a doi vectori care au un unghi α intre directii are forma :
a
c C=
b
Daca avem un vector ( segment orientat ) intr-un sistem cartezian de coordonate "XOY"determinat prin coordonatele a doua puncte M(XM ; YM) si N(XN ; YN) atunci modulul sau lungimea segmentului MN are valoarea :
Y
YN N Aplicand teorema lui Pitagora
M YN - YM
YM
O XM XN X
XN XM
Daca vectorul considerat are punctul de aplicatie pozitionat in originea sistemului cartezian de coordonate XOY si este definit de modul ( deci lungimea efectiva ) si un unghi definit de directia vectorului considerat si axa OX atunci descompunerea vectorului pe sistemul cartezian de coordonate se realizeaza proiectand segmentul considerat pe cele doua axe de coordonate ( abscisa si ordonata ) .
Y
Fy
F
FX X
verificare :
F=
**Operatii cu vectori :
Produsul scalar a doi vectori : prin inmultirea scalara a doi vectori se obtine un scalar :
daca se scrie vectorii pe componente se obtine :
( daca se considera sistemul plan )
produsul scalar este comutativ
Produsul vectorial a doi vectori : prin inmultirea vectoriala a doi vectori se obtine un vector cu directia perpendiculara pe planul vectorilor considerati .
c
a b
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate