Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Dinamica identitatii


Dinamica identitatii


Dinamica identitatii

Subidentitatile profesionale constituie aspectul ce reprezinta persoana in perioadele adulte. La dilatarea si contractarea subidentitatii contribuie: randamentul, efectele, asteparile de evaluare (cum te astepti sa te evalueze altul) ca si cele de recompense, prestigiu. Toate acestea sunt foarte importante la adult. Perioada de la 35 - 45 ani se imparte in doua subperioade: 35 - 40 ani si 40 - 45 ani. La 35 - 40 de ani in ierarhia profesionala se ajunge la functii medii. Viata profesionala devine mai densa in probleme ce se resimt mai dificile si mai complexe. In viata de familie apar probleme noi. Cresterea copiilor, probleme legate de intrarea acestora in scoala aduc dupa sine aspecte de educatie si instruire mai complicate, mai ales ca primul copil poate intra in perioada pubertatii si poate crea tensiuni de opozabilitate, nemultumiri. Statistic aceasta perioada este perioada celor mai numeroase desfaceri de casatorie - mai ales daca sotii lucreaza in locatii diferite si fac naveta lipsind foarte mult de acasa. Totusi angajarea mai profunda in munca creeaza un echilibru al personalitatii. In perioada 40 - 45 de ani, experienta profesionala devine bogata la mai multe persoane. Omul se simte in mijlocul vietii. Capacatatea de munca si randamentul se afla in prim plan, perioada fiind una de expansiune sociala si profesionala. In familie se reinstaleaza echilibrul, iar opozabilitatea copiilor este tratata cu mai mult calm, ceea ce arata ca familia a achizitionat o experienta pedagogica. Familia poate fi confruntata cu decesul parintilor (bunicilor), ceea ce va duce la interiorizari profunde.



In perioda adulta de stabilizare de la 45 - 55 ani, rolul de sot si sotie se cunoaste mai bine. Si aceasta perioada se divide in doua subetape de cate cinci ani fiecare.

De la 45 de ani la 50 de ani in munca rezulta gradatii sau gratificari ce permit marirea confortului in familie, planuri mai complexe de vacanta.

In perioada de la 50 de ani la 55 ani se exprima din nou trecerea printr-o criza de interiorizare provocata de climacterium (menopauza la femei). Aceasta criza biologica este insotita de disconfort fizic si are loc mai devreme sau mai tirziu. In familie Incepe procesul de denuclearizare, primii copii se casatoresc, intra in productie au proprii copii.

In perioada sau varsta adulta prelungita de la 55 de ani la 65 ani subidentitatea profesionala si cea socioculturala incep sa se distanteze si sa se descarce de sarcini.   

La 55 - 60 ani numeroase profesioniste se pensioneaza, ceea ce modifica bugetul familiei si programul ei. Barbatii continua participarea lor la procesul muncii. Viata de familie se simplifica intr-un fel. Distractiile devin mai putin improvizate. Exista o oarecare rutina reconfortanta a vietii de familie (tabieturile).

Evident aceste corelatii si intercorelatii intre subidentiati pot fi extrem de diferite de la caz la caz.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate