Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
EPISODUL MANIACAL
o perioada distincta de dispozitie crescuta, expansiva sau iritabila anormala si persistenta durand cel putin o saptamana (sau mai putin daca este necesara spitalizarea)
in timpul perioadei de perturbare a dispozitiei 3 sau mai multe din urmatoarele simptome au persistat (4 daca dispozitia este numai iritabila) si au fost prezente intr-un grad semnificativ
stima de sine exagerata sau grandoare
scaderea necesitatii de somn (de ex se simte refacut dupa numai 3 ore de somn)
logoree sau presiunea vorbirii
fuga de idei (sare de la o idee la alta) sau senzatia subiectiva ca gandurile sunt accelerate
distractibilitate (atentia este atrsa prea usor de stimuli esterni fara importanta si irelevanti)
cresterea activitatilor orientate catre un scop (fie in societate, la serviciu sau la scoala, ori din punct de vedere sexual) sau agitatie p-m
implicare excesiva in activitati placute care au un potential inalt de consecinte nedorite (de ex angajarea in cumparaturi excesive, indiscretii sexuale ori investitii in afaceri nesabuite)
perturbarea de dispozitie este suficient de severa pentru a cauza o deteriorare semnificativa in functionarea profesionala sau in activitatile sociale uzuale ori in relatiile cu altii, ori sa necesite spitalizare pentru a preveni vatamarea sa sau a altora, ori exista elemente psihotice
simptomele nu se datoreaza efectelor directe ale unei substante (de ex drog de abuz sau medicament) ori unei afectiuni medicale generale
Episoadele severe cu sau fara simptome psihotice se caracterizeaza prin necesitatea unei supravegheri aproape permanente pentru a proteja individul de a nu se vatama pe sine sau pe altii.
Intrebari centrate pe simptom
De cele mai multe ori discursul pacientului in manie este imposibil de intrerupt asa ca adesea putem diagnostica o mania fara sa punem cine stie ce intrebari ci doar observand si ascultand bolnavul care vorbeste si vorbeste si vorbeste
Dispozitia (intrebam cum va simtiti?)
Dispozitia crescuta a unui episod maniacal poate fi descrisa ca euforica, extraordinar de buna, joviala sau exaltata. Desi dispozitia poate avea initial un caracter contagios pentru un observator neimplicat, ea este recunoscuta ca excesiva de cei ce cunosc bine persoana respectiva. Calitatea expansiva a dispozitiei se caracterizeaza printr-un entuziasm continuu si nediscriminativ pentru interactiuni interpersonale, sexuale sau prafesionale. De ex persoana respectiva poate incepe in mod spontan discutii intime cu strainii in locuri publice. Desi dispozitia crescuta este considerata a fi simptomul tipic, perturbarea de dispozitie predominanta poate fi iritabilitatea, in special cand dorintele persoanei nu sunt satisfacute. Labilitatea dispozitiei (ex alternanta intre euforie si iritabilitate) este observata frecvent.
Stima de sine crescuta (intrebam ce parere aveti despre dumneavoastra, aveti calitati, talente deosebite?)
Este de regula prezenta, mergand de la increderea necritica in sine pana la grandoarea marcata si poate atinge proportii delirante. Indivizii isi pot da cu parerea despre chestiuni despre care nu au nici un fel de cunostinte. In ciuda lipsei oricarei experiente sau talent special, individul se poate angaja sa scrie un roman sau sa compuna o simfonie, ori cauta publicitate pentru o inventie impractica oarecare.
Nevoia scazuta de somn (cum dormiti noaptea? Va simtiti odihnit atunci cand va treziti?)
Persoana se desteapta de regula din somn cu cateva ore mai devreme decat in mod uzual, dar se simte plin de energie. Cand perturbarea de somn este severa, persoana poate petrece zile intregi fara sa doarma si totusi sa nu simta nici un fel de fatigabilitate
Logoree sau presiunea vorbirii
Vorbirea maniacala este de obicei presanta, sonora, rapida si dificil de intrerupt. Indivizii pot vorbi incontinuu, uneori ore intregi, fara nici un fel de consideratiune fata de dorinta altora de a comunica. Limbajul este caracterizat uneori prin plezanterii, jocuri de cuvinte si impertinente care amuza, dar in acelasi timp pe fondul dezinhibitiei generalizate se poate intalni si coprolalie. Individul poate deveni ostentativ, cu manierisme si mod de a canta demonstrativ. Mai curand sunetele decat relatiile conceptuale semnificative, genereaza alegerea cuvintelor (clangorul). Daca dispozitia persoanei este iritabila discursul poate fi marcat de lamentari, comentarii ostile sau tirade coleroase.
Fuga de idei sau accelerarea gandirii (tahipsihie) ( aveti senzatia ca ideile va vin mai rapid decat de obicei?)
Gandurile individului pot fi accelerate, adesea intr-un ritm mai rapid decat pot fi articulate. Fuga de idei este evidentiata printr-un flux aproape continuu de vorbire accelerata, cu treceri bruste de la un subiect la altul. Cand fuga de idei este severa, limbajul devine dezorganizat si incoerent.
Se pot intalni de asemenea tulburari formale de gandire de tipul relaxarea asociatiilor logice, tangentialitatii (raspunsurile la intrabari au doar putina sau deloc legatura cu acestea) si circumstantialitate (idei de baza este mult indepartata prin folosirea unor detalii inutile), neologisme (cuvinte noi, inventate de bolnav si care pentru el au o semnificatie deosebita) .
Distractibilitatea (se observa)
Este evidentiata prin incapacitatea de a elimina stimuli externi irelevanti. Poate exista o capacitate redusa de a face distinctie intre ideile adecvate subiectului si ideile numai putin relevante ori clar irelevante.
Capacitatea de concentrare si atentie afectate pot diminua capacitatea de a depune pana la capat un efort sustinut.
Hiperactivitate, polipragmazie (aveti mai multa energie decat in mod obisnuit?, faceti de ex curat si-n miezul noptii? Ati cheltuit multi bani in ultima perioada; pe ce?)
Cresterea activitatii orientate catre scop implica adesea o planificare excesiva, o participare excesiva in multiple activitati (ex sexuala, politica, religioasa, profesionala). Impulsiunile, fanteziile si comportament sexual crescut sunt adesea prezente. Comportamentul nesabuit sau nepasator ale carui riscuri pacientul nu le recunoaste (condusul imprudent, investitii prostesti, cheltuieli fara socoteala) este adesea prezent. Aproape constant, exista o sociabilitate crescuta fara a lua in considerare natura intrusiva, dominatoare si revendicativa a acestor interactiuni.
Indivizii prezinta adesea neliniste sau agitatie p-m prin mersul de colo-colo ori prin tinerea simultana a numeroase conversatii.
Unii indivizi scriu un torent de scrisori despre cele mai diferite si de multe ori nesemnificative subiecte, amicilor, personalitatilor publice sau mass media.
Implicare excesiva in activitati placute care au un potential inalt de consecinte nedorite
Individul poate cumpara multe lucruri care nu-i sunt necesare, fara sa aiba bani pt a le achita. Comportamentul sexual insolit include infidelitatea sau relatiile sexuale nediscriminative cu persoane straine.
Deteriorare functionala
Apare datorita judecatii reduse care determina pacientul sa actioneze intr-o maniera cu consecinte nefavorabile (pierderi financiare, activitati ilegale, pierderea serviciului, comportamentul agresiv).
Elementele psihotice, daca exista, de obicei sunt congruente cu dispozitia
Idei delirante
Idei delirante de grandoare, de valoare exagerata, putere, cunostinte, identitate sau relatie speciala cu o divinitate sau cu o persoana celebra, de enormitate, de reforma, mistice sau religioase, de filiatie (considera ca are origini ilustre).
Pot aparea si idei de persecutie bazate pe ideea ca persoana este persecutata din cauza unor relatii sau atribute speciale.
Halucinatii
In special auditive si care constau intr-o voce care lauda, apreciaza, elogiaza comportamentul persoanei sau de ex poate fi auzita vocea lui Dumnezeu, explicand persoanei ca are o misiune speciala.
Un pacient aflat in episod maniacal trebuie obligatoriu intrebat daca a avut episoade depresive in antecedente (diagnostic tulburare bipolare)
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate