Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Homeostazia comportamentului


Homeostazia comportamentului


Homeostazia comportamentului

Comportamentele umane, trebuie considerate ca mecanisme de echilibru continuu cu mediul ambiant.

Pavlov afirma ca :"organismul exista si poate exista ca un sistem in mediul inconjurator numai in masura in care reuseste sa realizeze echilibrari cu factorii de mediu"

Extinderea principiului homeostazic la comportamentele umane este justificata pe de o parte de faptul ca procesele psihice depind de unii parametrii ai mediului intern, si pe de alta parte de implicarea acestor factori psihici in restabilirea dereglarilor mecanismelor homeostazice.

Homeostazia comportamentului este complexa deoarece la baza comportamentelor umane stau motivatiile biologice si sociale, dar si procesul de anticipatie care se intalneste in aproape toate formele de comportament instinctual.

La nivelul proceselor de reglare comportamentala se poate afla unul sau altul din aspectele functionale ale sistemelor deschise si relativ stabile si anume:



  1. -compensarea parametrului    deviant
  2. -urmarirea restabilirii valorii parametrului deviant
  3. -ajustarea parametrului la un optim de functionare

La baza reglarii comportamentului sta feedbackul negativ, incepand cu reflexele cele mai simple si mergand pana la cele mai complexe forme de comportament adaptativ.

In homeostazia comportamentului stereotip instinctual sau invatat, fiecare veriga sau componenta a raspunsurilor programate este consecinta celei precedente si cauza celei care urmeaza. Daca una din aceste componente ale unui comportament se tulbura, pot aparea doua situatii:

desfasurarea mecanismelor componente ale comportamentului se intrerupe si in locul acestora apare o activitate, in fapt un reflex de orientare. (scaderea glicemiei determina aparitia foamei si a unui comportament spre cautarea unei surse de hrana)

prin adaptare se incearca noi strategii comportamentale pentru indeplinirea scopului final al comportamentului, ceea ce presupune de fapt reprogramarea actelor comportamentale avand la baza mecanismul de feedback negativ.

Organismul , se presupune cel putin la nivel teoretic a fi in stare de echilibru daca este perfect adaptat la mediul amiant, nu are nici o motivatie si nici nu este perturbat de factori apartinand mediului inconjurator. Un anumit comportament poate fi declansat fie daca apar modificari in homeostazia mediului intern fie la aparitia unor perturbari in mediul extern

Aceste modificari sunt semnalate SNC, care le prelucreaza prin procese specifice, generandu-se o stare de motivatie , care declanseaza si dinamizeaza o serie de acte comportamentale ce tind sa restabileasca echilibrul homeostazic.

La om, homeostazia neuropsihica reprezinta esenta homeostaziei comportamentale.

In homeostazia psihica se disting 2 componente esentiale intim corelate:

-structura si functia SNC reprezinta infrastructura

-reflectarea acesteia in planul functional psihic reprezentand suprastructura

Sub aspect homeostazic insa , ele nu coincid intotdeauna , deoarece

-infrastructura tinde spre homeostazie functionala optima

-suprastructura spre una de maxima eficienta, avand si mecanisme compensatorii diferite.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate