Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Psihologie cognitiva


Psihologie cognitiva


PSIHOLOGIE COGNITIVA

SEMINAR : lucrare practica in grup , 2 - 4 persoane maxim 5

Tema : subsumata demersului psihologiei cognitive , exemplu : perceptii , memorie , rezolvarea de probleme , fenomene din categoria atentiei , reprezentari mentale .

NOTA FINALA : 50% examen grila = 5 puncte

50% seminar = 5 puncte

Minim 25% punctaj pentru promovare

Seminar : coerenta lucrarii



Lucrare clara , exprimata corect : - teorie

ipoteza

materiale adecvate

PSIHOLOGIE COGNITIVA

RELATIA PSIHOLOGIEI COGNITIVE CU CELELALTE DOMENII ALE PSIHOLOGIEI COGNITIVE

- Definitie

- Antecedentele filozofice ale psihologiei : rationalism vs. empirism

- Antecedentele psihologiei ale psihologiei cognitive

- Emergenta psihologiei cognitive

- Domenii clare in psihologia cognitive

- Teme cheie in psihologia cognitive

1) - Psihologia cognitiva = este o disciplina care studiaza modul in care oamenii percep , invata , memoreaza si reactualizeaza , precum si modul in care oamenii primesc informatii .

Aceasta este o definitie generala exhausiva

In interiorul psihologiei sunt numeroase subdiscipline : psihologii specializati in studiul memoriei , perceptiei , realizate de psihologi . . . psihologia cognitive se leaga strans de celelalte discipline ale stiintelor cognitive .

Stiintele cognitiei ocupa locul 2 in lume in cercetare ( la nivelul de functionare ) .Pe primul loc este genetica .

Filosofia ( mintii )

Stiintele

Lingvistica Cognitive Inteligenta artificiala ( AI )

Neuro stiintele Psihologia cognitive

Filosofia mintii = avangarda , avanseaza ideea pe care celelalte discipline incearca sa le demonstreze

Lingvistiva = achizitii ale limbajului

Inteligenta artificiala = matematica de varf

Neurostiintele = structura creierului

Psihologia cognitiva =

Important de inteles este de unde vine psihologia cognitive pentru a intelege din trecut si traiectoria viitoare . Evolutia unei stiinte presupune o evaluare dialectica . Dialectica este un mod de evolutie a unei stiinte formata din trei pasi repetitive :

- Aparitia unei teorii ( TEZA ) care are adepti

- Sa constituie un current contrar ( ANTITEZA ) Ex. Behaviorism ca relatie la analiza .

- Apare o a treia teorie cu tendinta de unificare ( SINTEZA )

Sinteza la randul ei devine teza care genereaza o antiteza !

2) - Antecedentele filosofice ale psihologiei : rationalism vs. empirism .

Filosofia folosita ca modalitate de intelegere a lumii INTROSPECTIA ( contemplatia )

Filosofia = studiul stiintific al functiilor de sustinere a vietii prin interviu ( metode empirice )

Multe din intrebarile fundamentale pe care si le-au pus oamenii in legatura cu cele 2 modalitati de studiu ale mintii umane sunt valabile si astazi .

Radacinile psihologiei sunt date de cele 2 modele de studio ale vietii umane .

Platon 428 - 348 ich. Postula TEORIA FORMELOR sau TEORIA DUALISTA : " Realitatea nu este doar a formelor concrete , adica a acelor forme pe care le puem percepe prin simturi , ci si cea a formelor abstracte pe care obiectele concrete le intruchipeaza .

Aristotel 384 - 322 .

Realitatea este formata numai din obiectele concrete , acele obiecte care ne sunt accesibile prin simturi .

Realitatea nu este inerenta obiectelor particulare , ea consta in idei abstracte despre obiecte care exista in mintea noastra

In cazul studiului mintii cele doua abordari solicita modele diferite de cercetare .

Observatia este imperfecta pentru ca nu poate distrage de la aflarea adevarului . Aceasta idée este una din ideile care a stat la baza abordarii rationaliste ( cunoasterea este detinua prin analiza logica ).

TEZA

Observatia este singura modalitate de aflare a adevarului ( aceasta metoda pune bazele abordarii de tip empiric .

ANTITEZA

SINTEZA

La baza oricarei observatii empirice trebuie sa stea o teorie , dar observatiile pot revizuii teoria in cauza .

In Evul Mediu disputele dintre rationalisti si empiristi au continuat pe aceeasi linie .

Rene Descartes - a jucat un rol foarte important in dezvoltarea filosofiei mintii si a psihologiei . Ideea de baza " Ideile sunt inascute "

John Locke - a folosit termenul de " tabula rasa " care umple cu suflet obiectele , cunostinte prin experienta parcursa in timpul vietii . Ideile sunt deliberate iar " inascutul " nu-si gaseste loc .

Immanuel Kant sec. XVIII - face o incercare de sinteza si sustine ca fiecare dintre cele 2 orientari isi are rolul si importanta lor .

- Critica ratiunii pure !

- Antecedentele psihologiei , ale psihologiei cognitive

O alta problema fundamentala pusa de primii cercetatori la psihologie la nivelul sec. XIX a fost urmatoarea : Cunoasterea mintii umane va fi mai buna daca vom studia STRUCTURILE acesteia ( aidoma situatiei din anatomie ) sau daca vom studia functiile acesteia ( aidoma fiziologiei ) .

Structuralismul are ca scop intelegerea structurilor mintii si a elementelor ei componente . Cel mai important promoter este Wilhelm Wundt care considera ca cea mai buna metoda de studio a structurilor mintii este introspectia ( analiza elementelor informationale care ajung la nivelul constiintei ).

Titchner vedea constiinta ca fiind formata din senzatii , imagini si afecte

Functionalismul apare ca alternative la structuralism , sugerand ca psihologii ar trebui mai curand sa le contureze pe premise in loc de continut . Intrebarea pe care ei si-o adresau : care este relatia functionala dintre stimul si raspuns ? ( reactia la stimul ).

Functionalistii folosesc o mare diversitate de metode , acele metode necesare pentru atingerea scopului de cunoastere . Aceasta orientare a capatat numele de pragmatism ( considera ca o cercetare este justificata numai in masura in care este utila ).

Cele doua curente s-au convertit in ASOCIATIONISM = o sinteza integrate . A fost considerat o scoala mai putin rigida . Examineaza modul in care ideile se asociaza intre ele pentru a rezulta intr-o forma de invatare .

Principalele reguli de asociere sunt CONTIGUITATEA ( alaturarea intamplatoare ) SIMILARITATEA si CONTRASTUL .

Cei mai de seama reprezentanti : Ebinhaus propune o metoda - ontrospectia experimentala . E. Thorndike formuleaza idea ca asocierile au la baza satisfactia , adica relatia stimul-raspuns , se mentine in timp daca raspunsul este satisfacator sau perimat . Aceste idei duc la aparitia altui current : behaviorism .

Intre behaviorism si asociationism se situeaza fisicalismul lui Pavlov care studiaza relatia dintre stimul-raspuns . Behaviorismul se bazeaza exclusiv pe asocierea dintre mediu si orice fel de comportament observabil . Orice fel de ipoteza care sa se refere la ganduri sau la modul de a gandii sunt pure speculatii sin u isi au locul in ..

Reprezentantii : J. Watson a "concediat" gandirea si a transformat legatura in miscari musculare .

Skinner lanseaza ideea de conditionare operanta , un comportament este intarit sau slabit in functie de prezenta sau absenta stimularii sau pedepsei .

Tolmark - behaviorism teleologic ( telos = scop ) - orice comportament orientat spre scop . Tolman este considerat parintele psihologiei cognitive .

Gestaltismul considera ca intelegerea fenomenului psihologiei e mai buna atunci cand sunt vazute ca intregi , organizate , structurate sin u ca fenomene formate din parti mai mici .

Unii specialisti considera gestaltul ca fiind o analiza la behaviorism . principala contributie a gestaltului este in special in perceptie si in rezolvarea de probleme .

- Emergenta psihologiei cognitive

Toate aceste aspecte au condus fiecare in felul ei la aparitia psihologiei cognitive / cognitivismului ( credinta conform careia cea mai mare parte a comportamentului uman poate fi inteleasa daca intelegem modul in care oamenii gandesc ) .

Domeniile care au contribuit cel mai mult : psihologia , lingvistica , antropologia , aparitia sistemelor de comunicatie , ingineria .

Psihologia : primul promotor Karl Spencer Lashley - sistemele structurale centrale ( neuroanatomic ) 1948 - lucrare . si relatia dintre aceste structuri cerebrale , Lashley considera creierul ca fiind un organ activ , dynamic si organizator deplin al activitatii umane si a comportamentului , a carui activitate nu putea fi explicate doar prin conditionare simpla tip stimul-raspuns .

In spiritual aceleiasi idei , Donald Siele 1949 a fost primul psiholog care a elaborate o teorie cognitive asupra modului in care creierul realizeaza procese cognitive . Teoria sa a influentat foarte mult orientarile contemporane , zona lui de intees a fost sinapsele si modul cum acestea se modifica in urma invatarii ( Calls Assembling ) .

Aceste adunari de celule sunt baza invatarii celurare , acestea se formeaza prin invatare si stimulare frecventa . Sunt structuri neurale coordinate . Organizarea de cellule se dezvolta in timp pe masura ce creste capacitatea unui neuron de a stimula rata descarcarilor de impulsuri intr-un neuron cu care acesta este conectat . Din punct de vedere al lui , o reprezentare mentala legata de un eveniment extern ar putea fi data de o structura ierarhica formata din mai multe adunari de cellule .

Ingineria si dezvoltarea calculatoarelor

Dezvoltarea tehnologica a fost unul dintre factorii care au influentat dezvoltarea psihologiei cognitive . Dezvoltarea comunicatiilor si a computerelor au schimbat viziunea asupra modului de asociere ai informatiilor - coduri de tranzmitere a informatiei . De aici iau nastere noile teorii Shannon si Wearen . Limitele capacitatii de procesare a informatiei => se produce o cantitate limiata de informatie , procesare ( seriala , paralela ) a informatiei .

Unele din cele mai importante dovezi externe ale inteligentei a fost A. Turing . Un om vorbeste cu o masina , un calculator , iar calculatorul este capabil sa formeze dialoguri sufficient de pertinente pentru ca omul san u-si dea seama ca omul vorbeste cu un calculator .

`60 - primii germeni ai AI care s-a dezvoltat ca uramre a cunoasterii interesate pentru tehnologie si cunoasterea mintii umane .

- Domenii si probleme cheie in psihologia cognitive

- inascut vs. dobandit

- realism vs. empirism

- structuri vs. procese

- generalitate vs. specificitate

- validitatea inferentelor cauzale vs. realitatea ecologica

- cercetarea fundamentala vs. cercetarea aplicata

- metodele biologice sau comportamentale .

7) - Teme cheie in psihologia cognitiva

I - Datele din psihologia cognitiva pot fi pe deplin intelese numai in contextual unei teorii explicative dar teoriile sunt goale fara date empirice .

II - Cognitia este adaptativa in general darn u in toate situatiile concrete ( in general ne adaptam cu ajutorul inteligentei dar aceasta nu este intodeauna suficienta ) .

III - Procesele cognitiva interactioneaza intre ele dar si cu alte procese non-cognitive .

IV - Cunoasterea necesita studierea printr-o varietate de modele stiintifice.

V - Toata cercetarea fundamentata in psihologia cognitiva poate conduce la aplicatii , dupa cum si toata cercetarea aplicativa poate conduce la intelegerea fundamentala .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate