Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Trigonostigma heteromorpha


Trigonostigma heteromorpha


Specia: Trigonostigma heteromorpha

Sinonime: Rasbora heteromorpha, R.

heteramorpha, R, heteromorpa

Familie: Cyprinidae

Origine: Asia, din Thailada pina in Sumatra, Indonezia
Marime: 4-5cm, in acvarii 3-4cm

Tip Inmultire: Icre

Hrana: Omnivor

Intretinete: usoara

Reproducere: dificultate medie

Tip Bazin: lung, min. 80cm, comunitar

Nivel inot: Bento-pelagic (in toata masa apei dar cu precadere in straturile inferioare)
Temperatura: 22-25 grade C

T. Reproducere: 26 grade C, constanta

Duritate apa: 5-12GH



PH: 5-7

Volum minim de apa: 60l


Dimorfism: La femela partea anterioara a petei albastre este nedefinita, la mascul este cu un contur bine definit; Partea posterioara a petei (pe pedunculul codal) la femele este rotunjita iar la masculi ascutita.


Corpul este relativ inalt, si comprimat lateral. Capul este mic si terminat cu gura care este orientata in sus. Ochii sunt mari si stralucitori. Corpul straluceste in nuante roz si violacee. Culoare de fond este argintie cu irizatii roscate. Pe partea posterioara se observa o pata triunghiulara albastru inchis, stralucitoare, care se prelungeste si pe pedunculul codal. O linie oblica bleu inchis este vizibila in spatele operculului. Dorsala si anala au o tenta roscata. Coada bilobata are radiile exterioare rosu inchis pe cind cele interioare galbui. Femelele au abdomenul mai rotund fiind si ceva mai mari.


Peste gregar cu un comportament linistit, este bine sa fie tinut in grupuri de 8-10 exemplare intr-un bazin comunitar de min. 80cm lungime. Prefera un bazin amenajat cu mult spatiu pentru inot, cu fundul argilos. Caracteristicile apei sunt prezentate in fisa tehnica. Ca plante sunt recomandate in mod special speciile de Cryptocoryne. Are nevoie si de locuri umbroase, o lumina difuza punind in valoare coloritul pestelui. Prefera o apa curata si limpede, in acest scop este bine ca cel putin 15% din apa sa fie schimbata saptaminal.


Reproducerea acestui peste desi nu mai este o problema ramine totusi dificila. Reproducerea se face in bazine mici 15-20l intr-o apa moale dGH=1.5-2, si cu un pH in jur de 6. Temperatura va fi de 26-27 grade C, si va fi mentinuta cit mai constant. Totusi s-a reusit reproducerea acestui peste si intr-o apa cu duritatea de 6-8 si un pH=6.5. Este bine ca bazinul de reproducere sa fie pregatit din timp, cu cca. 3-4 saptamini inainte de reproducere sa fie bine aerat si filtrat si pe cit posibil macar citeva ore luminat natural. Bazinul va fi plantat cu plante cu frunze mai late (C. willisii) de preferat in ghivece, iar fundul acoperit cu Vesicularia (muschi de Java). Lumina va fi ceva mai difuza, iar fundul bazinului mai intunecat. Cea mai dificila problema este alegerea perechilor, masculii chinuindu-se sa intre in gratile femelelor, chiar devenind putin agresivi. Este bine ca perechia sa fie aleasa din bazinul de crestere atunci cind incepe dansul prenuptial. Perechia se lanseaza in bazinul de reproducere seara, iar dimineata incepe jocul prenuptial, care este foarte interesant. Masculul fugareste femela neincetat mai mult timp, 2-3 ore, pina cind femela obosita se aseaza cu abdomenul in sus, sub o frunza. Masculul se lipeste de femela, tot cu abdomenul in sus cu corpul putin incovoiat parca imbratisind-o. In aceasta pozitie sunt expulzate icrele si laptii. In general icrele care nu se lipesc de frunza, fie sunt mincate de reproducatori, fie cad pe fundul bazinului unde se albesc si mor. Depunerea icrelor dureaza uneori si 5-6 ore timp in care o femela depune intre 100 si 200 de icre, find un peste destul de prolific. Icrele sunt mici, transparente, cu o tenta maronie. Imediat dupa depunere pestii vor fi scosi din bazinul de reproducere, iar coloana de apa va fi micsorata la 10-12cm. Icrele eclozeaza dupa 24-30 de ore in functie de temperatura. Larvele sunt mici (cca. 5mm), transparente, si tot cu nuante maron. Timp de 3-5 zile trebuie feriti de lumina directa. In acest scop acvariul va fi acoperit cu o hirtie, care dupa 5 zile se va retrage in mod progresiv. Dupa acest interval alevinii incep sa duca o viata activa, moment in care se incepe si hranirea lor. In primele zile vor fi hraniti cu infuzori, iar mai tirziu cu zooplancton de diferite marimi. Hraniti corespunzator, la virsta de 3-4 saptamini puii capata forma si coloritul parintilor.

In privinta hranei este complect nepretentios, consumind atit hrana vie, cit si hrana uscata sau liofilizata.
Speranta de viata in acvariu este de 4-5 ani.

Foarte asemanatoare cu T. heteromorpha si cu aceiasi arie de raspindire, este si T. hengeli (Meinken, 1956), peste mai mic si mai delicat de numai 3cm. Culoarea de baza este albastruie, pata triunghiulara mai mica si mai putin definita. Deasupra petei triunghiulare, exact pe linia laterala se poate distinge o linie aurie, stralucitoare, care incepe de la inotatoarea codala si se termina in fata petei triunghiulare, unde se curbeaza spre abdomen.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate