Alpinism | Arta cultura | Diverse | Divertisment | Film | Fotografie | |
Muzica | Pescuit | Sport |
Restaurantul clasic
Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic in care se serveste un mare sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie) produse de cofetarie, patiserie, inghetata, fructe, bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din tutun,etc. Pentru crearea unei atmosfere animat-distactive poate dispune de formatie muzicala-artistica. Organizeaza servicii suplimentare : banchete, receptii, conferinte, etc.
interioara a restaurantului
Indiferent de tipul, profilul si categoria unitatii, amenajarea si organizarea ei interioara trebuie conceputa astfel incat sa asigure un flux tehnologic optim pentru circulatia clientilor, a personalului precum si desfasurarea in bune conditii a activitatii de productie si servire.
Spatiile unitatilor de alimentatie se impart in fnctie de destinatia lor in doua grupe bine distincte : spatii pentru primirea si servirea consumatorilor , spatii de productie si anexe.
Caracteristicile constructiei si a instalatiilor
Constructia unitatii de alimentatie trebuie sa fie proiectata si realizata astfel incat sa asigure conditii corespunzatoare atat pentru desfasurarea activitatii de servire , pregatirea produselor , pastrarea alimentelor si a bunurilor, cat si pentru alte activitatii gospodaresti sau administrative, dar sa vizeze functionalitatea si integrarea in ansamblul arhitectural al zonei in care sunt amplasate. Se au in vedere asigurarea spatiilor de servire pentru productie culinara si asigurarea stocurilor de marfa: saloane, bucatarii, camere de pregatiri preliminare, laboratoare, depozite si magazii, vestiare pentru personal. Pentru a avea conditii optime de functionare restaurantul dispune de instalatii tehnice necesare : electrica, de incalzire, ventilatie, telefon, sanitare etc.
Acestor spatii li se acorda o importanta deosebita deoarece ele creaza clientului o prma impresie -buna sau rea- asupra unitatii.
Intrarea-indeplineste doua functi :
-asigura intrarea si iesirea din unitate
-constituie locul de intalnire si asteptare pentru clienti
Se recomanda ca la intrarea intr-un restaurant sa se gaseasca stergatoare pentru picioare, plante ornamentale, oglinzi, fotolii. La unitatile cu categrie superioara intarea se face prin holuri dotae cu spatii pentru asteptare, garderoba si grupuri sanitare pentru clienti.
Grupurile sanitare -sunt separate pentru clienti si personal, meninute intr-o stare de curatenie ireprosabila, asigurand o buna impresie privind gospodarirea unitatii.
Garderoba unitatii- are spatii amenajate corespnzator, pentru pastrarea imbracamintei. Eeste amenajaa in imediata apropiere a intrarii, ea avand capacitatea corespunzatoare numarului maxim de locuri din local.
Salonul-da nota caracteristica ambiantei corespunzatoare servirii preparatelor si bauturilor ce formeaza obiectul sortimental al unitati. Inpartirea salonului trebuie facuta intr-o maniera astfel incat sa-i asigure clientului senzatia ca el ocupa cea mai buna masa, ca serviciul execuat in salon nu-l incomoeza, ci din contra il delecteaza.Pozitia saloanelor in raport cu incaperile anexe trebuie stabilita astfel incat saloanele sa fie ferite de zgomote, situate cat mai aproape de sectii si la acelasi nivel cu aestea.
Sectia bar serviciu-asigura executarea comenzilor facut de chelneri cu toate sortimentele inscrise in lista de bauturi a unitatii. Sunt necesare conditii pentru a asigura depozitarea in siguranta a marfurilor si ambalajelor pentru racierea bauturilor. Dotarea cu camere sau dulapuri frigorifice, masini de facut gheata, storcator de fructe si citrice, tejghea de bar, farfuri si dulapuri pentru prezentarea si depozitarea sticlelor si a bauturilor si celelalte sortimente oferite.
Oficiul-este spatiul care face legatura intre salonul restaurantului, sectia bar-serviciu de productie si nxe. I oficiu sunt amplasate : bucataria, sectiile bar-serviciu, masina de spalat vesela, pahae, tacamuri si nele dotari ca : rafturi dulap pentru pastrarea inventarului curat, dulapri pentru incalzit vesela, masin de prajit painea.
Vestiarele si grupul sanitar pentru personal-sunt separate pentru barbati si femei, cu cabie individuale sau comune. In apropierea vestiarelor si legate de acestea rebuie sa se afle grupurile sanitare , spalatoarele si dusurile.
Spatii pentru activitati manageriale si administrativ-gospodaresti
*Biroul sefului de unitate, sefului de sala;
*Biroul pentru contabilitate;
*Spatiul pentru case de marcat cu program de marcare si casiera;
*Spatiul pentru primirea si receptionarea marfurilor destinate pe compartimente de pastrare si prelucrare;
*Spatiul pentru pastrarea veselei si mobilierului de rezerva;
*Spatiul pentru imprimate cu regim special, uz curent si de arhiva;
*Spatiul pentru pastrarea obiectelor de lenjerie;
*Spatiul pentru conteinere de gunoi (curtea unitatii);
*Grup sanitar pentru personal.
RESTAURANTELE CLASICE, CU SPECIFIC SI SPECIALIZATE
In aceasta grupa intra unitatile care ofera consumatorilor un bogat si variat sortiment de preprate si bauturi, servirea se face de catre personal de specialitate cu inalta calificare. Restaurantele clasice sunt amplasate de regula, in orase, in zone de interes turistic, in statiuni balneoclimatice.
CARACTERISTICILE CONSTRUCTIEI SI INSTALATIILOR : materiale rezistente, specifice fiecarui tip de constructie ; acces pentru autoturisme, parcaj, emblema si firma luminoasa ; hol cu garderoba si grup sanitar pentru clienti ; intrare separata pentru marfuri si personal ; saloane diferite care sa asigure conditii pentru organizarea corespunzatoare a serviciilor la micul dejun, dejun, cina si la unele mese comandate si festive ; circuit corespunzator intre spatiile de servire, productie si depozitare ; bucatarie proprie si spatii de depozitre dimensionate corespunzator capacitatii unitatii ; instalatii deaer conditionat (ventilatie) ; incalzire centrala ; apa calda si rece ; iluminat incandescent.
AMENAJARILE INTERIOARE SI DOTAREA : pardoseala din marmura sau parchet; covoare de tip persan sau mocheta ; pereti tapisati cu materiale de calitate superioara, lavabile sau semilavabile ; perdele din tesaturi fine si draperii din materiale in concordanta cu ansamblul localului ; decoratie interioara adecvata caracterului saloanelor ; mobilier unitar ca stil, din materiale de calitate superioara cu numar, forma si dimensiuni corespunzatoare caracteristicilor fiecarui salon ; posibilitati de intimizare si crearea unui cadru ambiant prin iluminat individual la mese, decoratiuni florale etc. ; gheridoane, console, carucioare de prezentare, loveratoare, placi sofante etc. corespunzatoare numeric capacitatii saloanelor ; vasela din portelan fin cu decoratii deosebite si emblema unitatii ; platouri din placa argintata sau din portelan, asortate cu restul veselei ; tacamuri din inox argintat, in functie de categoria unitatilor, corespunzatoare, ca tip si numar, structurii preparatelor ce se servesc in unitatea respectiva ; lenjerie (fete de masa, servatele, naproane etc.) din materiale textile de calitate superioara, cu emblema unitatii imprimata in tesatura ; seturi complete de pahare din cristal, semicristal sau sticla pentru servirea bauturilor prevazute in liste, lista separata pentru micul dejun, lista de preparate, lista de bauturi si lista cu preparatele zilei, toate tiparite in limba romana si in limbile de circulatie internationala, corespunzator stucturii clientilor care frecventeaza unitatile respective. Pentru mese festive, banchete etc., meniurile se tiparesc pe imprimate sp[eciale cu o grafica adecvata.
SERVIREA SI PERSONALUL: se asigura,dupa caz, servirea micului dejun, a dejunului, a cinei si a unor mese comandate ; se pune la dispozitia clientilor un sortiment variat de preparate culinare si bauturi ; servirea se efectueaza alegandu-se metoda corespunzatoare si adecvata fiecarui preparat ; personalul de servire si productie trebuie sa aiba o calificare de profil, sa cunoasca limbi straine de circulatie internationala, purtand, dupa caz, echipamentul de prezentare sau de protectie ; unitatea poate avea orchestra sau alte mijloace de distractie ; unitatea are portar-usier. De regula personalul acestor restaurante este organizat in brigazi complete
12
8
11 10 9
7
6
2 14 15
4 3 5
1 13 1 13
1 - acces clienti din strada ;
2 - acces clienti din hotel ;
3 - hol de primire in restaurant cu garderoba, grup sanitar si post telefonic pentru clienti ;
4 - salon clasic ;
5 - braserie ;
6 - salon pentru mic dejun ;
7 - oficiu cu spalatoare si loc de masa pentru personal ;
8 - sala polivalenta ;
9 - acces serviciu ;
10 - distribuire bucatarie calda si rece ;
11 - cofetarie ;
12 - bar serviciu ;
13 - terasa;
14 - spalator pentru pahare;
15 - spalator pentru vesela.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate