Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Calitatile motrice


Calitatile motrice


Calitatile motrice


„Calitatile motrice sunt insusiri foarte importante ale organismului, materializate in posibilitatea acestuia de a executa actiuni motrice care pretind intr-o masura mai mare sau mai mica, forta, rezistenta, viteza, indemanare” (Gh. Mitra, Al. Mogos).

Intreaga varietate de acte, actiuni si activitati motrice efectuate de om dea-lungul vietii, in domenii varia, se efectueaza in concordanta cu gradul de dezvoltare al calitatilor motrice

Calitatile motrice - viteza, indemanarea, forta, rezistenta, mobilitatea – supletea - elasticitatea - fac parte, alaturi de deprinderile si priceperile motrice, din sfera capacitatilor motrice.



Actiunea motrica simpla sau complexa, este rezultatul multiplelor forme de combinare a calitatilor motrice cu elemente de tehnica.

Indicii de dezvoltare a fortei, vitezei, indemanarii, rezistentei, supletei, nu conditioneaza numai efectuarea deprinderilor de miscare, ci si valorificarea maxima a acestora.

Tinand seama de legaturile indisolubile dintre calitatile motrice si priceperile si deprinderile de miscare, este necesar ca dezvoltarea acestora sa fie facuta diferentiat in concordanta cu cerintele specifice ale aplicarii deprinderilor motrice in diferitele activitati practice.

Calitatilor motrice favorizeaza cresterea capacitatii de efort a organismului.

Ele se dezvolta in mod individual, de la nastere si pana la moarte, fiind determinate de sex, varsta, ereditate, componente genetice, experienta motrica anterioara, mediul geografic natural si de factori sociali.

Dezvoltarea lor favorizeaza cresterea capacitatii de efort a organismului, adaptarea organelor, functiilor si sistemelor la un nivel superior de solicitare.

Parametri proprii fiecarei calitati motrice in parte:

- viteza - repeziciunea miscarilor

- indemanare - complexitatea si precizia actiunii

- rezistenta -  durata actiunii

- forta – incarcatura

- suplete-gradul de mobilitate.

Modalitati de actionare pentru dezvoltarea calitatilor motrice:

1. folosirea deprinderilor si priceperilor motrice de baza si a celor specifice cu modificarea determinantei lor. Elementele care modifica dominanta sunt:

- ritmul sau tempoul de executare al miscarii;

- amplitudinea miscarii;

- greutatea si dimensiunile obiectelor, dimensiunile terenului;

- numarul de repetari, durata executiei;

- durata pauzelor dintre repetari;

- procedeele metodice utilizate.

2. folosirea metodelor, procedeelor si mijloacelor specifice de dezvoltare a calitatilor motrice:

- sa se selectioneze pentru fiecare calitate motrica in parte metodele, procedeele sau mijloacele cele mai eficiente, optime in raport cu particularitatile de varsta, sex, grad de pregatire, etc.

Nu exista limita inferioara de varsta pentru dezvoltarea lor ci numai metode si mijloace adecvate, precum si perioade de dezvoltare mai intensa, de relativa stagnare sau de regres.






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate