Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
» Comunicarea eficienta


Comunicarea eficienta


COMUNICAREA EFICIENTA

Comunicarea este o activitate de baza in viata cotidiana si de afaceri. Comunicarea este o arta - cei care au invatat sa-si directioneze problemele, isi ating obiectivele si evita conflictele inutile.

Comunicarea (comunicatio) este veche, cat istoria omenirii. Dintotdeauna oamenii au incercat sa transmita altora experienta, trairile, obiectivele, planurile si conceptia valorilor proprii.

Inainte de a putea transmite un mesaj, vorbitorul trebuie sa aiba a o motivatie, privind subiectul si motivul comunicarii. Acesta incearca sa confere cuvintelor expresia necesara, prin folosirea mimicii si a gesticularii.

Informatiile transmise trebuie apoi prelucrate de catre ascultator cu experienta sa proprie . Simultan, ascultatorul transmite constient sau nu, semnale, care contin, la randul lor, informatii privitoare la efectul mesajului, valoroase pentru un vorbitor atent.



Pentru a preveni neintelegerile inutile trebuie imbunatatit mereu comportamentul in discutii, pentru a depasi obstacolele din calea comunicarii.

In timpul comunicarii, trebuie sa plecam de la premisa ca, informatii importante sunt emise deficitar si, pe de alta parte nu sunt receptionate corect. Multe dintre informatii sunt intelese distorsionat sau doar partial de catre ascultatori. De aceea, pentru orice discutie este valabil principiul comunicarii orientate spre ascultatori.

In viata profesionala este larg raspandita presupunerea ca neintelegerile reprezinta exclusiv o problema a receptorilor. Vechii profesionisti sunt atat de familiarizati cu procesele de lucru si cu regulile interne, incat presupun, inconstient, ca si colegiilor mai putin experimentati, au acelasi orizont de experienta, mirandu-se ca acestia nu inteleg cele spuse, oricat s-ar repeta. Acesti profesionisti uita insa ca si-au transmis informatii repetat dar in acelasi mod.

Incapacitatea, lipsa de motivare si incompetenta colegilor, pot fi de multe ori, cauzate de lipsa de disponibilitate a vorbitorilor de a aloca timpul necesar pentru a explica celorlalti despre ce este vorba.

In comunicare nu conteaza rezultatele intentionate, ci cele realizate.

Valoarea comunicarii rezulta din reactia la mesaj a partenerilor de discutii. Decisive pentru succesul comunicarii nu sunt intentia urmarita prin transmiterea unui mesaj interlocutorului-si nici straduinta de a culege cuvintele potrivite, ci modul cum ajunge mesajul la ascultatori si cum reactioneaza acestia. De multe ori, amanuntele sunt cele care conduc procesele de comunicare pe traiectoria succesului. Tonul prietenos al vocii, un gest deosebit, sau un zambet la momentul potrivit pot da noi impulsuri unei discutii blocate.

In comunicare se face deosebirea dintre nivelul obiectual si cel relational, discutiile desfasurandu-se, in

principiu, pe ambele niveluri. In timp ce la nivelul obiectual se schimba informatii privind o tema prestabilita, partenerii de discutii emit si receptioneaza simultan mesaje, care clarifica relatia dintre ei.

Ca buni comunicatori, trebuie sa ne straduim inainte de toate, sa instauram un climat pozitiv si respectuos. Apoi argumentarea competenta, orientata spre obiective, la nivel obiectual, este importanta. Daca nu investiti timp in edificarea unei relatii de discutii care sa functioneze bine, veti irosi inutil multe stradanii si multa energie pentru rezolvarea problemelor.

Nivelul obiectual si ce relational se comporta, unul fata de celalalt, ca partile unui ghetar care se iveste din apa - din care o parte mai mica este vizibila, iar partea cea mai mare este sub apa. Una din cele mai importante reguli ale comunicarii este prioritatea nivelului relational fata de cel obiectual.

RETORICA - este arta vorbirii, aptitudinile retoricii ajutand in argumentare si convingere. Nu conteaza atat ceea ce se spune ci cum se spune.

Retorica abila, est utila pentru prezentarea optima a propriei competente profesionale, pentru convingerea celorlalti de importanta propriilor idei si pentru stapanirea situatiilor dificile in discutii.

Cei inabili, din punct de vedere retoric, dispun de talentul de a-si plictisi si de a-si adormi partenerii de discutie, cu toate ca sunt, adesea, persoane foarte inteligente si perspicace. Din pacate acestia isi ingreuneaza inutil viata, pentru ca se concentreaza pe continutul cuvintelor lor, neglijand faptul ca ambalajul incitant este la fel de important ca si transmiterea argumentelor competente.

Cei abili, din punct de vedere retori, conving prin aparitia lor plina de umor, farmec si vioiciune. Ei sunt invitati indragiti la festivitati, iar in sedinte toti asteapta bucurosi, ca

acestia sa ia cuvantul, in maniera lor dinamica. Prin felul lor prietenos, ei deschid inimile oamenilor, care ii asculta cu placere, pentru ca sunt capabili sa confere continutului celor spuse forta de expresie necesara. Acesti artisti ai comunicarii se pricep sa-si entuziasmeze auditoriul fara efort,atat pentru persoana, cat si pentru tema lor.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate