Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Clasificarea stocurilor
Ca parte componenta a activelor circulante, stocurile pot fi structurate in mai multe categorii:
a) Materii prime, participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in stare lor initiala, fie transformata.
b) Materii consumabile ( materii auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, seminte si materiale de plantat, furaje, si alte materiale consumabile), participa sau ajuta procesul de fabricatie sau de exploatare de regula, fara a se regasi in produsele la a caror fabricare participa.
c) Materiale de natura obictivelor de inventar, cuprind bunuri materiale de valoare mare cu durata de viata utila sub un an, sau durata de viata utila peste un an indiferent de valoare sub forma de:echipamente de protectie si de lucru, mecanisme, dispozitive, verificatoare, baracamente si amenajari provizorii de santier. Nu se includ in aceasta categorie lucrarile de organizare de santier de la care in urma terminarii lucrarilor nu se recupereaza materiale (ex. platforme betonate, cai de acces, gropi de var, etc.)
d) Produsele, sunt reprezentate de
semifabricate sunt acele bunuri al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (fara de fabricatie) si se pot livra altor sectii sau tertilor;
-produsele finite, bunuri care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai nevoie de prelucrariulterioare in cadrul unitatii patrimoniale, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;
-produse reziduale, reprezentand rebuturi, materialele recuperabile, deseuri
e) Animalele si pasarile, respectiv animalele nascute si cele tinere de orice fel (vitei, miei, porci, manji si altele) crescute si folosite pentru reproductie sau puse la ingrasat pentru a fi valorificate, colonii de albine precum si animale pentru productie (lana, lapte, oua, blana).
f) Marfurile, respectiv bunurile pe care intreprinderea le cumpara in vederea revanzarii sau produselor predate spre vanzare magazinelor proprii.
g) Ambalajele, includ ambalajele refolosibile achizitionate sau fabricate, destinate protejarii si prezentarii produselor si care, in mod temporar, pot fi pastrate de terti cu obligatia restituirii in conditii prevazute in cotract.
h) Productia in curs de executie, reprezentata de productia care nu a trecut prin toate fazele (stadiile de prelucrare) prevazute in procesul tehnologic, precum si de produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. Sunt asimilate productiei in curs: lucrarile, serviciile si studiile in curs de executie sau neterminate.
a) Dupa apartenenta la patrimoniu, stocurile se pot grupa in:
-stocuri aflate in proprietatea intreprinderii, se gasesc fie in depozite sau spatii proprii, (depozite, magazii, magazine, locuri de productie) fie la terti, (materii si materiale aflate la terti, produse aflate la terti, marfuri in custodie sau consignatie la terti,etc).
-stocuri aflate in gestiune dar care nu sunt in proprietatea intreprinderii (stocuri primite spre prelucrare sau in custodie), inregistrate distinct in conturi in afara bilantului (clasa a 8-a de conturi).
b) In functie de provenienta, stocurile se pot grupa in:
-stocuri provenite din cumparari din afara unitatii, cum sunt: materii prime, materiale consumabile, marfuri, materiale de natura obiectelor de inventar, etc.
-stocuri provenite din productie proprie: produsele, animalele, marfurile, etc.
Pe langa stocuri in categoria activelor circulante se mai cuprind: creantele, investitiile financiare pe termen scurt, disponibilitatile banesti din casa si conturi la banci.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate