Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Analogia dreptului
Institutia analogiei ofera posibilitatea organului de aplicare a dreptului ca, dupa constatarea starii de fapt si a adevarului obiectiv, sa gaseasca solutionarea juridica a spetei, chiar daca nu se pot gasi norme de drept care se refera la cauza data.
a) Analogia legii este procedeul la care se recurge atunci cand se constata lipsa normei juridice (a unui text normativ) , in care sa poata fi inclus cazul ce urmeaza sa fie solutionat. Organul de aplicare va cauta o norma de drept (un text normativ)care se refera la o situatie sau un caz asemanator (analog) si va cauta sa aplice aceasta norma la cazul supus solutionarii.
b) Analogia dreptului constituie o alta forma a analogiei, la care se recurge atunci cand in solutionarea unei cauze se constata nu numai ca lipseste norma juridica (textul normativ) care se refera la acea cauza, dar nu pot fi gasite nici norme sau texte juridice care reglementeaza cauze asemanator. In aceasta situatie, organul de aplicare va asigura solutionarea juridica a cauzei date, recurgand la principiile generale ale dreptului. Acest procedeu poate avea un oarecare temei pentru aplicarea in perioada de formare a dreptului ( evident numai in ramura dreptului civil), necesitand insa ca organul de aplicare ( judecatorul, functionarul etc.) sa motiveze temeinic hotararea sa de a recurge la aceasta solutie cu totul exceptionala.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate