Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» EXPULZAREA


EXPULZAREA


EXPULZAREA

1. Reglementare.

Masura de siguranta a expulzarii este reglementata in cuprinsul art.117 C. pen., potrivit caruia cetateanului strain sau apatridului care nu are domiciliul in tara li se poate interzice ramanerea pe teritoriul tarii, daca au comis o infractiune.



Redactarea initiala a art.117 C.pen. a fost completata prin Legea nr.20/1990 , prin introducerea aliniatului 4. Aceste prevederi legale au fost introduse in Codul Penal ca urmare a ratificarii de catre Romania, prin Legea nr. 19/1990 a Conventiei impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 dec.1984.

Prevederile referitoare la punerea in executare a masurii de siguranta a expulzarii sunt cuprinse in art.438 C.pr.pen.

2. Conditiile necesare pentru luarea masurii de siguranta a expulzarii.

1. Fapta savarsita sa constituie infractiune.

Nu este suficient deci ca fapta savarsita de straini sa fie prevazuta de legea penala, trebuie ca ea sa-si pastreze caracterul penal, ceea ce inseamna ca nici una din cauzele prevazute de art. 44-51 C.pen. sa nu fie aplicabile.

Astfel instantele s-au pronuntat in sensul ca este legala masura

interzicerii ramanerii pe teritoriul tarii, dupa executarea pedepsei, a unui cetatean turc care a purtat fara drept un revolver si a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate pentru infractiunea prevazuta de art.279 C.pen.

2. Infractorul sa aiba calitatea de "cetatean strain" sau sa fie "o persoana fara cetatenie care nu are domiciliul in tara".

Daca cetateanul strain a dobandit de la data savarsirii faptei si pana la judecarea cauzei, cetatenia romana, nu mai poate fi supus acestei masuri decat daca i s-ar retrage cetatenia romana.

Potrivit art.19 (1) din Constitutia Romaniei, cetateanul roman nu poate fi expulzat sau extradat.

3. Starea de pericol social.

Starea de pericol social poate rezulta din posibilitatea ca infractorul sa repete comportamentul sau antisocial, dar si din faptul ca prezenta sa in continuare pe teritoriul tarii l-ar putea expune pe acesta actiunii vindicative a persoanelor lezate prin faptele sale.

In practica s-a apreciat ca, in raport cu natura infractiunii savarsite - trafic de stupefiante - si cu imprejurarea ca inculpatul nu are nici o ocupatie in Romania si nici mijloace materiale licite, instanta trebuie sa constate existenta acestei stari potentiale si sa aplice masura de siguranta a expulzarii prevazuta in art.117 C.pen.

Textul art.117 C.pen. nu face vreo referire cu privire la gradul pericolului social care face necesara luarea masurii de siguranta a expulzarii, ceea ce duce la concluzia ca se aplica principiul consacrat de art.111. C.pen., potrivit caruia inlaturarea unei stari de pericol este justificata atunci cand se preintampina savarsirea unor fapte prevazute de legea penala.

4. Infractorul sa nu fie expus torturii.

Aceasta conditie a fost introdusa ca urmare a obligatiilor asumate de Romania prin ratificarea "Conventiei impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Expulzarea are ca destinatie statul al carui cetatean este infractorul sau pe al carui teritoriu isi are domiciliul, instanta avand obligatia sa verifice aceasta conditie in raport cu legislatia acelei tari.

3. Continutul masurii de siguranta a expulzarii.

Expulzarea este o masura de siguranta restrictiva de drepturi,prin continutul sau aducand o atingere dreptului la libera circulatie. Poate fi luata atat pe durata nedeterminata cat si determinata. Expulzarea este revocabila in masura in care starea de pericol social care a justificat luarea ei dispare.

4. Luarea si executarea masurii de siguranta a expulzarii.

Potrivit art.19 din Constitutia Romaniei, expulzarea se hotaraste numai de catre justitie.

Expulzarea poate fi dispusa numai de instanta de judecata sesizata prin rechizitoriu, cu judecarea cauzei avand ca obiect infractiunea savarsita de cetateanul strain ori de apatridul nedomiciliat in Romania.

Expulzarea poate fi luata si alaturi de o pedeapsa, fie ea chiar neprivativa de libertate.

Masura de siguranta poate fi luata si prin hotararile pronuntate de instantele de control judiciar in apel sau recurs si prin hotararea pronuntata de instanta de fond.

Potrivit art.117 alin. fin. masura expulzarii nu se ia daca exista temeiuri sa se creada ca expulzatul risca sa fie supus la tortura in statul in care urmeaza sa fie predat.

Astfel, s-a apreciat ca expulzarea in Irak, a unui cetatean kurd provenind dintr-o familie de luptatori partizani impotriva regimului lui Sadam Hussein, dispusa de prima instanta, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.312 C.pen., ar putea insemna pentru el, persecutii, arestare si chiar pierderea vietii, masura urmand a fi inlaturata.

Solutia este gresita intrucat textul art.117 alin.fin. prevede doar obligatia de a nu expulza pe infractor catre un stat cu privire la care exista motive serioase de a se crede ca ar supune la tortura pe cel expulzat.

Instanta de judecata este indreptatita sa respinga cererea procurorului de a dispune expulzarea atunci cand condamnatul este casatorit cu o romanca si are un copil, ambii aflandu-se in Romania.

Solutia este de asemenea gresita, masura de siguranta a expulzarii fiind obligatorie ori de cate ori sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea acesteia.

5. Expulzarea si extradarea.

Extradarea este un act de asistenta juridica internationala in care un stat solicitat preda unui alt stat solicitant o persoana pentru a fi judecata sau pentru a executa o pedeapsa pentru o infractiune savarsita pe teritoriul statului solicitant ori impotriva intereselor acestuia.

Extradarea este o institutie juridica ce concura la aplicarea sau executarea sanctiunii penale, expulzarea este insasi sanctiunea penala.

Extradarea se dispune in legatura cu infractiuni savarsite in strainatate, pe teritoriul statului solicitant sau impotriva intereselor acestuia, pe cand expulzarea se ia in legatura cu acte comise pe teritoriul national.

Ambele masuri se caracterizeaza prin existenta unui element de extraneitate, care este cetatenia faptuitorului sau domiciliul acestuia in strainatate.

Ambele se hotarasc de justitie potrivit art. 19 (3) din Constitutia Romaniei.

Conventia Europeana de extradare, neratificata inca in Romania, dar de care Romania nu va putea face abstractie in procesul de integrare europeana prevede posibilitatea extradarii si pentru executarea unei masuri de siguranta , solutie care ar putea privi doar masurile de siguranta privative de libertate cum ar fi internarea bolnavilor periculosi.



Publicata in M..Of.nr. 112/12.oct.1990

Gh. Nistoreanu "Prevenirea infractiunilor prin masuri de siguranta", Bucuresti, 1991 p. 156





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate