Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Santajul


Santajul


Santajul

76. Notiunea si caracterizarea santajului. Este fapta persoanei care constrange o alta persoana prin violenta sau amenintare sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este savarsita pentru a dobandi in mod injust un folos pentru sine ori pentru altul.

Valoarea sociala ocrotita prin incriminarea faptei de santaj este libertatea psihica a persoanei, iar relatiile sociale privitoare la aceasta valoare constituie obiectul juridic special al infractiunii. Cand constrangerea are loc prin violenta, fapta are ca obiect material corpul persoanei.

Ca si amenintarea, santajul este o fapta periculoasa, stanjenind desfasurarea normala a relatiilor sociale; ea prezinta insa un mai mare pericol social datorita scopului urmarit prin atingerea adusa libertatii persoanei. De aceea, fapta a fost incriminata in art. 194 C. pen. intr-o varianta simpla in alin. 1 si intr-o varianta agravata in alin. 2 al aceluiasi articol.



77. Continutul incriminarii santajului si sanctionarea acestuia Savarsirea santajului nu se grefeaza pe o situatie preexistenta. Elementul material consta in actiunea de constrangere, prin violenta sau amenintare, asupra altei persoane, pentru ca aceasta sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva. Violenta trebuie sa se exercite asupra persoanei, direct sau indirect. Amenintarea consta in savarsirea faptei ce ar putea constitui elementul material al infractiunii cu acelasi nume. In ambele sale variante, fapta trebuie sa fie apta sa constranga vointa subiectului pasiv. Aceasta constrangere trebuie sa urmareasca determinarea unei anumite conduite din partea victimei si anume fie sa dea (de ex. o suma de bani sau un bun oarecare, un inscris etc.), fie sa faca (sa dea o declaratie, sa faca o plangere impotriva cuiva, sa evacueze o locuinta ), fie sa nu faca (de ex. sa nu declare recurs impotriva unei hotarari, sa nu se prezinte la un concurs, sa nu incheie o casatorie etc.), fie sa sufere ceva (de ex. sa i se distruga un bun, sa suporte o fapta umilitoare etc.). Intre violenta sau amenintare si actul prin care victima cedeaza constrangerii trebuie sa treacaaun oarecare timp; daca victima este constransa sa dea imediat bani sau un bun aflat asupra sa ori in apropiere, va exista infractiune de talharie, iar nu de santaj. Elementul subiectiv al santajului il constituie vinovatia sub forma intentiei calificata prin scopul urmarit si anume dobandirea unui folos, patrimonial sau moral, pentru faptuitor sau pentru o alta persoana.

Forme, variante, sanctiuni. a) Tentativa de santaj este posibila si se realizeaza atunci cand subiectul pasiv nu a cedat constrangerii si nu s-a lasat santajat. Dar tentativa nu este pedepsita. b) Pe langa varianta simpla, santajul poate fi savarsit si in varianta agravata, prevazuta in alin. 2 al art. 194 C.pen. atunci cand constrangerea consta in amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru cel amenintat, pentru sotul ori pentru o ruda apropiata a acestuia. Pericolul social sporit al faptei decurge din temerea mai mare pe care o inspira amenintarea cu divulgarea unei fapte reale sau imaginare, nascocita de santajist. c) santajul este pedepsit, in varianta simpla, cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar varianta agravata, cu inchisoare de la 2 la 7 ani.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate