Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Testamentele privilegiate
Pentru imprejurari exceptionale, cand nu exista posibilitatea de a recurge la autentificarea unui testament in conditiile analizate mai sus, Codul civil (art. 868-886) reglementeaza modul de autentificare in conditii simplificate sub forma testamentelor privilegiate. Cei aflati in imprejurarile exceptionale determinate de legiuitor, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, pot recurge la testamentul olograf respectand regulile specifice acestuia, dar pot testa si in formele special reglementate pentru astfel de imprejurari, realizand testamente autentice simplificate. Aceste forme testamentare sunt: testamentul militarilor, testamentul facut pe timp de boala contagioasa si testamentul maritim.
a. Testamentul militarilor. Militarii aflati pe teritoriu strain in misiune, sau prizonieri la inamic ori pe teritoriul tarii intr-o localitate asediata sau intr-un loc fara comunicatie cu exteriorul din cauza razboiului (art. 870 C. civ.) pot testa, potrivit art. 868 C. civ., in fata comandantului militar al unitatii sau in fata unui alt ofiter asistat de doi martori. In cazul in care militarul, bolnav sau ranit fiind, este internat intr-un spital militar va putea testa in fata medicului militar sef, asistat de comandantul militar al spitalului (art. 869 C. civ.
b. Testamentul facut in timp de boala contagioasa. In cazul in care o localitate este izolata din cauza ciumei sau a unei alte boli contagioase, potrivit art. 872 C. civ., persoanele aflate intr-o astfel de localitate pot testa in forma autentica in fata unui membru al consiliului local asistat de doi martori. Recurgerea la aceste forme testamentare nu este admisa daca in localitatea respectiva exista birou notarial.
c. Testamentul maritim. In cazul persoanelor aflate in calatorie pe mare, fie ca sunt calatori, fie ca sunt membri ai echipajului, potrivit art. 874 si art. 875 C. civ., acestea pot testa in forma autentica simplificata, dar numai atata timp cat vasul se afla in calatorie pe mare si nu atunci cand se afla ancorat la tarm. De asemenea nu se poate recurge la aceasta forma simplificata nici atunci cand vasul, desi se afla pe mare, se apropie de un tarm strain unde se afla un agent consular la Romaniei. In acest caz se va testa in formele testamentare ordinare. Cu atat mai mult nu se va putea recurge la forma simplificata de testament cand vasul se apropie de tarmul Romaniei.
Potrivit art. 874
si art. 881 C. civ. testamentul maritim se intocmeste
in fata comandantului navei sau a unui inlocuitor al sau, asistat de
ofiterul intendent de bord sau inlocuitorul sau si de doi martori.
Testamentul se redacteaza in doua exemplare originale si nu
poate cuprinde dispozitii in favoarea ofiterilor instrumentatori,
daca nu sunt rude in grad succesibil sau sot cu testatorul (art. 883 C.
civ.). Daca testatorul este chiar comandantul navei sau
unul din cei desemnati de lege sa primeasca testamentele
intocmite in astfel de conditii, testamentul se va face in fata
persoanei care urmeaza testatorului in ordine ierarhica (art. 875 C.
civ.). Cand vasul ancoreaza intr-un port strain in
care se afla un agent consular roman, un exemplar al testamentului se
preda acestuia pentru a fi expediat in
d. Reguli comune testamentelor privilegiate. Pe langa regulile cerute pentru fiecare testament privilegiat in parte trebuie avute in vedere si unele reguli comune pentru toate aceste forme testamentare. Astfel testamentele privilegiate trebuie sa fie semnate de testator, de agentul instrumentator si de catre martori, avand evident forma scrisa. Daca testatorul nu stie sau nu poate sa scrie se va face mentiune despre aceasta, iar in cazul martorilor in mod obligatoriu trebuie sa semneze testamentul cel putin unul dintre ei, iar daca unul nu poate semna se va face mentiune despre cauza acestei neputinte (art. 884 C. civ.). Toate testamentele privilegiate produc efecte, evident de la data decesului testatorului, dar spre deosebire de testamentele ordinare ele nu au decat efecte limitate in timp. Testamentele militarilor si cele facute pe timp de boala contagioasa isi inceteaza valabilitatea in termen de 6 luni de la data incetarii conditiilor speciale care au determinat intocmirea lor (art. 871 si art. 873 C. civ.). Testamentul maritim isi inceteaza valabilitatea in termen de 3 luni de la data cand testatorul a ajuns intr-un loc in care poate testa in forme ordinare (art. 882 C. civ.). Se mai considera ca pe langa forma scrisa si semnaturile precizate si datarea acestor testamente este un element esential pentru a se putea aprecia existenta imprejurarilor care au determinat folosirea acestor forme de testament.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate