Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
ACTUL ALIMENTAR
Actual alimentar este un act psiho-social. Omul nu mananca numai pentru ca are nevoie de hrana pentru a trai. In cazul sau alimentatia inseamna mai mult decat nevoia de a supravietui. Acest aspect ar putea sa se schimbe in viitor, dar astazi omul nu poate fi satisfacut de un amestec de alimente,oricat de rational ar fi pregatit. Asa cum am mai aratat, alimentuleste un symbol perceput si inteles de individ in mod afectiv. Contractiile gastrice, secretia pancreatica si intestinala incep printr-o stimulare senzoriala agreabila; un regim pe care il vom da cu sonda va produce mult mai repede diaree si insuficienta digestiva decat un regim care a recurs la stimulii senzoriali (Tremolieres).
Fiecare om, fiecare familie, fiecare societate, am putea spune fiecare epoca istorica are sau a avut tipul sau alimentar. Intre om si alimentatia sa, a familiei sale, exista o relatie dinamica, relatie care este deseori mult mai profunda chiar decat ar dori omul sa fie. Obiceiuri si gusturi alimentare transmiseprin traditie suntuneori aproape imposibil de schimbat intr-o singura generatie. Hipocrat atunci cand spune: 'mai mult valoreaza un regim necorespunzator, decat o schimbare de regim' a sesizat tocmai aceste obiceiuri alimentare ale epocii sale, in directa legatura cu conformatia psihica a omului si cu mediul geografic.
Dupa Tremoliere, alimentul trebuie privit din punct de vedere al fiintei umane sub trei aspecte: alimentul ca hrana, alimentul ca stimulent al tonusului emotiv si faptul ca omul ii confera semnificatii simbolice.
De aceea ar fi gresit sa consideram comportamentul alimentar al omului ca rezultat al reactiilor fiziologice privite analitic. Toti acesti factori actioneaza intr-un tot organizat integrat, cu o rezultanta comuna: comportamentul general al omului fata de actul alimentar. Oricare ar fi actiunea hipoglicemiei, ea poate sa nu declanseze apetitul daca starea psihica nu o permite.
Ritmurile alimentare nu sunt declansate direct de nevoile organice pentru ca organismul nu utilizeaza imediat si direct ceea ce individul ingera. Aceste alimente servesc insa la intretinerea rezervelor din ficat si din tesutul adipos, la determinarea nivelului masei active produc modificari circulatori, hormonale si nervoase (Tremolieres). De aceea, ritmul de alimentatie are un rol deosebit in eficienta alimentatiei rationale si dietetice.
Actul alimentar, la om, nu poate fi deci privit numai prin prisma satisfacerii nevoilor nutritive. In spatele cuvintelor 'a manca ' este omul care mananca. Si omul trebuie privit ca o fiinta care, pe langa cunostintele logice, obiective, prezinta si o anumita conformatie spirituala, legata de afectivitate si educatia sa.
De aceea cunostintele nutritionale in masa larga a populatiei nu sunt suficiente pentru a schimba unele obiceiuri alimentare. Si uneori, nici cultura, nici stiinta, nu pot inlatura decat cu greutate unul sau altul din aceste obiceiuri inradacinate profund in subconstientul subindividului.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate