Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Derivati sanctinici
Teofilina
Utilzta mai ales ca aminofilna produce o resaxare a musculaturii bronsice prin actiune directa asupra musculaturii netede.
Ind.: Bronsita astmatiforma, astm bronsic in criza sau ca tratament de fond in tratament la bolnavii care nu pot beneficia de adrenergice, la varstnici, la bolnavii cu cariopatie ischemica, insuficienta cardiaca si la noi nascuti.
R.a.: Infarct miocardic recent, hemoragie cerebrala, ulcer gastroduodenal, epilepsie, hipertiroidie, insuficienta renala acuta.
Prec.: Doze mai mici la varstnici, administrare i.v. luata daca bolnavul a primit anterior un preparat de teofilina, administrarea se face dupa 6-8 ore.
Admin.: oral dozele difera in functie de preparat. In principiu doza orala este de 300-500mg aminofilina la 8 ore. Tratamentul se incepe cu doze mici de 100mg de 3 ori/zi, crescand progresiv la intervale de 3 zile pana se obtine efectul terapeutic. La copii necesarul de teofilina este mai mare ca la adult, dozele uzuale sunt cuprinse intre 10-20mg/ kg corp/zi(in 3-4 prize). Administrarea este preferabila dupa masa pentru a reduce efectul iritant gastric. Intravenos se administreaza in criza sau in stare de rau astmatic.
AMINOFILIN- compr 100mg.
AMOFILIN- compr. 100mg.
MIOFILIN - Compr. 100mg;
fiole 240/10ml.
AMINOMAL - fiole 240/10ml.
ASMOFUG - flacon cu 125 ml cu solutie interna ce contine :
teofilina 0,50g;
cofeina 0,93g;
salicilat de sodiu 0,50g;
iodura de potasiu 180g;
apa de menta 100g.
R.a.: Insomnie, anxietate, palpitatii, iritatii gastrice, reactii de intoleranta la iod.
Cind.: Hipertioidism, intoleranta la iod, TBC evolutiv, excitatie centrala, ulcer, aritmii, alergie.
Admin.: Adult 3-4 lingurite/zi. Copiii peste 4 ani 1-3lingurite/zi.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate