Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
EUTANASIA
Prin eutanasie, care din greceste inseamna "moarte frumoasa" sau usoara, se subintelege ajutorul medicului in curmarea vietii bolnavului ce sufera de o boala incurabila
Aceasta practica a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri, avand diferite motive (boala si suferinta, eliminarea persoanelor cu handicap, evitarea capturarii si a unei eventuale executii) si un singur scop: o moarte rapida si fara suferinta.
Insa, la fel ca in timpurile stravechi si astazi lumea este impartita in doua tabere: sustinatori ai eutanasiei, avand ca suport dreptul omului la propria viata si cei care sunt impotriva acestei practici, avand ca suport creatiunea lui Dumnezeu, care are putere
absoluta asupra vietii noastre, el fiind singurul care o poate da si singurul care o poate lua.
Pentru prima data in istoria omenirii eutanasia a fost legiferata in anul 1906 in statul Ohio, SUA. A fost practicata si in Germania hitlerista, unde erau omorati copiii nou-nascuti cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili si invalizii. Mai tarziu, in unele state eutanasia a devenit ceva normal. Numai in anul 1995, in Olanda, au murit prin eutanasie 3% din cei decedati.
In prezent se observa o intensificare asupra acestei probleme datorita progreselor realizate in domeniile stiintei si tehnicii biomedicale si farmaceutice.
Monitorizarea pacientilor cu aparatura ultraperformanta, aparatura de sustinere respiratorie si cardiocirculatorie pot prelungi viata pacientilor pana la stadiul de "existenta artificiala". Astfel, s-a modificat modul de abordare a pacientilor cu boli incurabile aflati in stadiul terminal, discutandu-se despre dreptul lor la viata si mai ales, la moarte.
Eutanasia a fost clasificata in doua categorii: activa si pasiva, din punct de vedere al modului de realizare si in trei categorii: involuntara, nonvoluntara si voluntara, din punct de vedere al acordului pacientului.
Eutanasia activa se realizeaza cu ajutorul medicului, actiunile sale avand ca rezultat moartea pacientului. Cea mai utilizata metoda este cea a administrarii unui medicament cu actiune letala.
Eutanasia pasiva este consecutiva nonasistentei medicale sau intreruperii tratamentului, in cazul bolnavilor irecuperabili unde orice efort terapeutic ar fi inutil. Forme ale eutanasiei pasive: intreruperea aparaturii de mentinere in viata, intreruperea alimentatiei artificiale, intreruperea tratamentului medical, neaplicarea procedurilor de resuscitare cardio-pulmonara.
Eutanasia nonvoluntara se realizeaza fara acordul pacientului, cea involuntara se realizeaza cand se pune capat vietii unui pacient care ar fi fost capabil sa isi dea acordul sau sa se abtina, dar nu a fost intrebat sau s-a abtinut sa raspunda, iar cea voluntara se realizeaza cu acordul pacientului.
O alta tema legata de eutanasie este suicidul medical asistat definit ca actul de sinucidere intentionata, cu asistenta altei persoane (a medicului - de cele mai multe ori), care furnizeaza mijloacele si/sau cunostintele.
Deoarece suicidul medical asistat se realizeaza prin actiunea pacientului, sunt pareri potrivit carora implicarea medicului si a familiei sunt mai reduse.
Argumente pro si contra privitoare la acest subiect.
Exista 4 argumente care pot fi folosite pentru justificarea eutanasiei:
1.Argumentul compasiunii
Se sustine atunci cand pacientul se confrunta cu o situatie de mizerie si suferinta provocate de o boala incurabila si este mai potrivit sa il ajutam sa isi sfarseasca viata decat sa sufere in continuare.
2. Argumentul dreptului de a muri
Acest drept este privit deseori ca parte a dreptului la autonomie, prin care pacientul are dreptul sa hotarasca in legatura cu tratamentul facut de medici.
3. Argumentul progresului social
Se pretinde ca societatea ar avea o obligatie de eugenie de a-i elimina din cadrul ei pe cei care nu fac fata din punct de vedere fizic si mintal.
4. Argumentul necesitatii economice
Se bazeaza pe cheltuielile mari determinate de mentinerea in viata a pacientilor cu boli incurabile.
Argumentele contra eutanasiei:
Eutanasia este prea radicala - ea distruge o problema in loc sa o rezolve.
Eutanasia nu are justificatie etica - conform principiului etic al totalitatii, se ingaduie sacrificarea unei parti de dragul intregului, dar un principiu invers acela de a sacrifica intregul de dragul unei parti nu exista.
Eutanasia este inadmisibil legala
Traumatismul psiho-afectiv, riscul abuzului, posibilitatea unor erori diagnostice si prognostice.
Avand un caracter anticrestin, care contravine poruncii dumnezeiesti - "Sa nu ucizi", Biserica nu admite eutanasia, deoarece ea inseamna ucidere
Biserica Ortodoxa Rusa si-a expus pozitia vis-a-vis de eutanasie intr-o declaratie speciala in octombrie 2000 : "Recunoscand valoarea vietii fiecarui om, clerul ortodox considera inadmisibile orice incercari de a legaliza eutanasia, considerand-o o forma speciala de omucidere (prin decizia medicilor sau acordul rudelor), sau sinucidere (la rugamintea pacientului), sau combinarea a uneia si a alteia. Sf. Sinod este impotriva oricarei forme de eutanasie."
In tara noastra, potrivit articolului 188, Cod Penal, eutanasierea este definita ca : 'Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat" se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani'.
In SUA, eutanasia este interzisa in toate statele, cu exceptia statului Oregon, unde ea este permisa doar in cazul persoanelor grav bolnave, care se afla pe patul de moarte. In practica, legea nu a fost aplicata niciodata.
In Franta, Codul Penal distinge doua feluri de eutanasie - a) activa, cand moartea survine in urma interventiei medicilor, fiind considerata ca omor premeditat; si b) pasiva, adica "abtinerea terapeutica de la tratament", fapt calificat drept neacordarea asistentei medicale.
In Suedia, ajutorul la suicid nu se pedepseste dupa lege. In cazuri exceptionale medicii au dreptul sa deconecteze aparatele pentru intretinerea functiilor vitale.
In Marea Britanie, eutanasia este interzisa, dar in anii 1993 - 1994 medicii aveau dreptul sa intrerupa sustinerea artificiala a vietii pacientilor incurabili.
In Canada, eutanasia voluntara si suicidul medical sunt interzise, pedepsele fiind inchisoare pe viata in cazul eutanasiei voluntare si inchisoare timp de 14 ani in cazul suicidul medical asistat.
In Belgia si Elvetia sunt permise atat eutanasia cat si suicidul medical asistat.
In Olanda prin majoritatea parlamentara, a fost legalizata eutanasia la data de 1 aprilie 2002, pentru persoanele peste 16 ani. Aceasta tara a devenit astfel prima din lume unde este permis acest lucru.
Medicii sunt datori sa se convinga ca bolnavul sufera dureri insuportabile, nu mai are nicio sansa de a supravietui si ca intr-adevar doreste sa moara.
Hotararea definitiva se ia numai dupa prezentarea "celei de-a doua opinii" din partea altui medic. Insasi actul de eutanasie va avea loc in prezenta unor comisii speciale.
In anul 2004, Centrul Medical al Universitatii Groningen a constituit subiectul principal abordat de mass-media internationala, recunoscand practicarea eutanasierii copiilor si publicand "Protocolul Groningen" - criterii si indicatii urmate de spital in cazul eutanasierii a 22 de nou-nascuti, eutanasieri realizate in perioada 1997 - 2004. Mass-media a reactionat ca si cum uciderea copiilor cu dizabilitati ar fi fost un lucru nemaiintalnit in Olanda. Insa doctorii olandezi au inceput aceste practici cu peste 15 ani in urma.
In anul 1990, Asociatia Medicilor Olandezi (KNMG) a publicat un raport menit sa reglementeze actiunile de eutanasiere a pacientilor cu deficiente, printre acestia numarandu-se si nou-nascutii cu dizabilitati. KNMG a aprobat aplicarea eutanasierii, in cazul in care se considera ca respectivul copil va avea "o viata de netrait" - concept tulburator de apropiat de ideea de "viata fara valoare", introdusa de Hoche si Binding. Sansele de a trai ale unui bebelus sunt stabilite pe baza unei serii de factori, printre care:
- masura in care este de asteptat sa sufere (atat fizic cat si emotional, precum si masura in care este vorba despre un caz fara speranta) ;
- potentialul de comunicare si relationare interumana, independenta (capacitatea de a se misca, de a avea grija de sine, de a trai independent), autorealizare etc ;
- durata de viata preconizata a copilului.
Daca "perspectivele" copilului nu se ridica la nivelul asteptarilor, exista posibilitatea ca acesta sa fie eutanasiat.
Protocolul Groningen - care va constitui, probabil, baza aprobarii oficiale a eutanasierii pediatrice in Olanda - a creat categorii diferite ale copiilor care pot fi eutanasiati: copii "fara nici o sansa de supravietuire", copii "cu o prognoza slaba, dependenti de ingrijire intensiva" si copii cu o "prognoza fara speranta"; printre acestia din urma se numara si cei care "nu sunt dependenti de ingrijiri intensive, insa pentru care se prevede o calitate foarte scazuta a vietii".
In concluzie, oricat de stricta ar fi legea eutanasiei, in privinta « apararii » drepturilor bolnavilor viata, fiind un dar de la Dumnezeu, trebuie aparata si nu distrusa.
BIBLIOGRAFIE
Zanc I., Lupu I., Bioetica Medicala, Ed. Medicala Universitara "Iuliu Hatieganu",
Astarastoaie V, Trif A., Euthanasia - Sucidul Asistat - Eugenia, Editura Info
Medica 2002
Ghitescu T., Etica medicala. Ed. Edimpex- Speranta, Bucuresti 1992
Resurse internet:
https://www.bioetica.ro/
https://www.postamedicala.ro/
https://stiri.kappa.ro/
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate