Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Instrumentarul medical


Instrumentarul medical


Instrumentarul medical

Def.  Instrumentarul reprezinta totalitatea ustensilelor ce se folosesc in scopul examinarilor clinice si de laborator si in scopul tratamentului si ingrijirii bolnavului.

Pastrarea instrumentarului se realizeaza in dulapuri speciale, curatate si protejate astfel pentru a putea fi folosite imediat sau sterilizate in vederea utilizarii lor.

Stetoscopul biauricular se foloseste la auscultatia zgomotelor produse in interiorul organismului prin frictionare normala sau patologica a unor organe (inima, plamani, artere). Dupa fiecare intrebuintare se sterg olivele cu un tampon imbibat in alcool. Nu se sterilizeaza; se pastreaza in dulap.



Stetoscopul monoauricular / obstetrical - pentru ascultarea BCF. Se sterge cu un tampon imbibat in alcool; se pastreaza in dulapul cu instrumente.

Ciocanul de reflexe - examinarea reflexelor osteotendinoase. Se curata periodic prin stergere cu un tampon imbibat in alcool.

Spatula linguala serveste in examinarea cavitatii bucale, faringiene, se curata dupa fiecare utilizare, se spala cu peria, se sterilizeaza in autoclav sau poupinel; nu se foloseste nesterilizata sau de la un pacient la altul.

Oglinda frontala , datorita posibilitatilor de iluminare prin reflexie, se utilizeaza in ORL pentru examinarea foselor nazale, faringe, laringe. Se sterge periodic oglinda, cercul din material plastic; se pastreaza in dulap protejata de un capac de aluminiu.

Speculul nazal - serveste la largirea orificiilor nazale in examinarea regiunilor profunde ale cavitatii nazale; dupa fiecare utilizare se spala, se curata, se dezinfecteaza, se sterilizeaza si se pastreaza in cutia cu instrumente, daca e steril; in dulapul cu instrumente daca nu e steril.

Speculul auricular - serveste la examinarea conductului auditiv extern si a timpanului; se spala, se dezinfecteaza dupa fiecare intrebuintare, se sterilizeaza dupa metoda sterilizarii materialelor din metal.

Deschizator de gura - serveste la indepartarea maxilarelor si pentru a tine gura deschisa in vederea unor investigatii si tratamente, ingrijiri ale cavitatii bucale, faringelui, laringelui; se spala dupa utilizare si se sterilizeaza.

Pensa de prins limba / "in inima" - prinderea limbii in cursul unor tratamente si ingrijiri ale cavitatii bucale, faringe, esofag, laringe si uneori in timpul narcozei (anesteziei totale);  se sterilizeaza dupa metoda sterilizarii materialelor din metal.

Valva vaginala - se foloseste in obstetrica- ginecologie pt. examinari, tratamente si unele interventii chirurgicale de specialitate; se spala si se dezinfecteaza dupa folosire.

Speculul vaginal bivalv - are aceleasi utilizari ca si valva vaginala fiind supus la aceleasi metode de utilizare, curatare si pastrare.

Pelvimetrul - masoara diametrul bazinului femeilor gravide.

Histerometrul - masoara diametrul cavitatii uterine.

Seringi de diferite marimi pt. injectarea solutiilor medicamentoase, pt. aspirarea continutului biologic sau patologic.

Seringa Guyon - serveste in urologie si ORL pt. spalaturi

Seringa Anel - in oftalmologie pt. spalaturi ale aparatului larimal

Trocare de diferite marimi - punctionarea unor cavitati pt. evacuarea lichidului; se spala imediat dupa utilizare

Sonda gastrica Faucher - evacuarea continutului stomacal in vederea spalaturii gastrice; se spala si se pregateste pt. sterilizare

Sonda duodenala Einhorn - sondaj duodenal si alimentatie artificiala

Sonde uretrale de diferite marimi - Nelaton, Thiemann, Petzer - explorarea unor cavitati si traiecte pre- sau neoformate; se introduc in cavitati naturale ale organismului in vederea recoltarii sau evacuarii unor produsi(sondaj vezical) sau introducerii unor substante medicamentoase; Thiemann - evacuarea vezicii urinare la barbati; Petzer -   evacuarea vezicii urinare la femei.

Sonde vezicale - Foley, Malecot, Casper (drepte sau cudate) - drenarea vezicii urinare atat la femei, cat si la barbati.

Intretinerea si pastrarea instrumentelor chirurgicale uzuale

instrumentele chirurgicale se vor spala imediat dupa utilizare si se vor pregati pt. sterilizare

sterilizarea se va efectua la autoclav sau poupinel; in extrema urgenta prin flambare

Bisturie cu lame diferite - incizia sau sectionarea tesuturilor; se sterilizeaza cu lama protejata in tifon sau vata

Foarfece chirurgicale drepte sau curbe cu varfurile ascutite sau boante - taierea tesuturilor sau materialelor cu sutura chirurgicala.

Stilet butonat / sonda canelata - explorarea traiectelor fistuloase si a plagilor profunde

Pensa anatomica si chirurgicala - folosita pt. prinderea si manevrarea diferitelor tesuturi sau materiale textile utilizate pentru pansarea plagilor

Pense hemostatice Pean si Kocher drepte, curbe, de diferite marimi - servesc in mod special la pensarea vaselor pt. realizarea hemostazei si in efectuarea transfuziilor, perfuziilor

Pensa Mosquito dreapta sau curba - pensarea vaselor si a tesuturilor deosebit de fine cu traumatizare minima

Pensa Miculitz - asemenea pensei Kocher de dimensiuni mult mai mari - hemostaza vaselor mari

Pensele Jones si Carabus - servesc la pensarea pe piele a campurilor de operatii sterile cu scopul de a delimita campul operator

Acul Reverdin si Deschamps - suturarea tesuturilor

Portacele Mathieu si Hegar - manevrarea acelor chirurgicale pt. muschi si piele

Agrafe Michelle - se utilizeaza pt. apropierea marginilor plagii fiind prinse cu ajutorul pensei de prins agrafe si se scot cu partea de scos agrafe

Departatoare abdominale Fritsch si Kocher, Volkmann, autostatice, Juvara - indepartarea tesuturilor organelor si a avea un camp operator suficient de larg pentru a proteja unele tesuturi in timpul interventiei chirurgicale.

Casoletele - cutii din metal folosite in sterilizare si pentru pastrarea materialelor sterile (instrumente de metal, seringi, materiale textile);

toate instrumentele chirurgicale se folosesc sterile, se intretin curat si se pastreaza in cutiile in care au fost sterilizate in vederea folosirii

cele care nu se utilizeaza zilnic se pastreaza in cutiile in care au fost sterilizate in dulapurile de instrumente

un material steril se utilizeaza la un singur bolnav pt. o singura procedura

In functie de riscul de transmitere a infectiilor pe care-l presupune utilizarea lor sunt instrumente:

1)     critice = penetreaza pielea sau mucoasele venind in contact cu sangele(bisturie , ace, etc.); necesita sterilizare intre utilizari

2)     semicritice = vin in contact cu mucoasele sau cu solutii de continuitate a pielii-plaga (pensele, endoscoapele, termometrele orale sau rectale etc.); necesita sterilizare chimica sau cel putin dezinfectie de nivel inalt

3)     non-critice = vin in contact doar cu pielea intacta (stetoscopul, plosca , urinarul) ; necesita dezinfectie de nivel intermediar sau scazut






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate