Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
LORDOZA este deviatia a coloanei vertebrale in plan sagital cu convexitatea curburii orientata anterior.
Clasificare:
Dupa regiune:
tipice regiunea lombara sau cervicala;
atipice: regiunea dorsala, dorso-lombara sau cervico-dorsala.
Dupa numarul de vertebre implicate in deficienta:
scurte: cateva vertebre;
lungi: intreaga coloana vertebrala. Dupa gravitatea si gradul curburii: gradul I-usoare; gradul II-medii; gradul III-grave, accentuate.
Dupa momentul aparitiei:
primare: deficienta aparuta ca prima afectiune;
secundare: apare compensator altor deficiente.
Dupa afectarea anatomo-functionala:
nestructurate: functionale;
structurate: patologice.
Lordoze nestructurate: reprezinta deviatii usoare cu evolutie lenta. Mobilitatea coloanei este pastrata-se poate corecta numai prin kinetoterapie.
Forme:
Atitudine lordotica: apare la prescolari, obezi, fete in perioada pubertara; este favorizata de: greutatea mare a trunchiului; insuficienta musculara a peretelui abdominal; tonus crescut al musculaturii sacro-lombare; scurtarea ligamentului ilio-femural; se accentueaza in pozitia stand cu bratele la verticala si pe genunchi si se diminueaza in pozitia sezand; netratata, ea poate evolua spre spate lordotic sau cifoza dorsala compensatorie.
Lordoza habituala apare datorita obisnuintei de a pastra mult timp a pozitie neschimbata; apare frecvent la fete datorita pozitiei soldie.
Lordoze compensatorii: deviatii ce apar secundar in urma unei cifoze.
Lordoze profesionale: la persoane care lucreaza cu trunchiul in extensie si musculatura superioara in plan anterior peste orizontala: electricieni, zugravi, ospatari. Lordoze structurate: cauze bine determinate ce modifica forma si structura aparatului de sprijin.
Forme:
Lordoze congenitale: apar datorita unor malformatii de vertebre si articulatii intervertebrale. Sunt localizate in regiunile sacro-lombare, sub forma de sacralizari (sudarea vertebrei L5 la sacru) sau lombalizari (separarea vertebrei S1). Diagnosticul se pune radiologic.
Lordoze rahitice: apar in prima copilarie concomitent cu alte semne de rahitism, datorita hipotoniei musculare si insuficientei aparatului ligamentar. Este lunga si nedureroasa. Tratamentul este complex: vitamine si kinetoterapie.
Lordoze paralitice: pareza musculaturii abdominale. Functia statica si dinamica a coloanei vertebrale este compromisa corset ortopedic pentru trunchi; mersul este leganat si obositor.
Lordoze miopatice: sunt frecvente la baieti: 14-16 ani; se localizeaza la nivelul musculaturii lombare si a musculaturii inferioare, manifestata prin atrofia, contractura si retractura musculaturii. Tratamentul: neurologic si kinetoterapie-eficienta redusa.
Lordoze reumatice: apar datorita contracturii musculaturii lombare, provocata de dureri ce determina o pozitie lordotica a intregii regiuni. Tratamentul: repaus si antiinflamatoare.
Lordoze prin spondilolistezis: datorate unor microtraumatisme alterarea discurilor intervertebrale intre L4-L5, S5-S1; corpul vertebral poate aluneca anterior producandu-se o lordoza scurta insotita de contractura musculara. Tratament: ortopedic-imobilizare in corset.
Lordoze prin modificari in forma si foaia musculaturii inferioare: Lordoza prin luxatie congenitala coxo-femurala: este la inceput o pozitie compensatorie provocata de deplasarea capului femural in sus si inapoia cavitatii articulare si de bascularea bazinului inainte si in jos.
Daca luxatia este unilaterala curbura lordotica este mai mica si asimetrica; daca luxatia este bilaterala lordoza este mai accentuata. Mersul este lent, leganat, ca de rata si alergarea dificila sau chiar imposibila.
Coxavara: consta in micsorarea inclinarii colului femural pe diafiza respectiva, inclinare care normal masoara 1280. Aceasta deformatie se recunoaste dupa largirea exagerata a bazinului, mai ales la nivelul diametrului bitrohanterian, dupa limitarea mobilitatii articulare in ABD, dupa genunchii in valg si mersul leganat. Anchilozele sau redorile in flexie ale articulatiilor coxo-femurale: se produc datorita unor artrite infectioase ale articulatiilor coxo-femurale sau datorita unor traumatisme la nivelul acestei regiuni. Lordoze diverse: aici sunt incluse lordozele aparute ca urmare a rotatiei externe a soldurilor, anchilozei in flexie a genunchilor sau cei cu pareze sau paralizii spastice.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate