Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» REFLEXOLOGIA PLANTARA


REFLEXOLOGIA PLANTARA


REFLEXOLOGIA PLANTARA

Notiuni generale de reflexoterapie

Este o metoda de tratament simpla si eficace cu provenienta din extremul orient si are ca activitate de baza activarea prin presare a unor zone reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului, in general la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Se cunosc zone de proiectie la nivelul pavilionului urechii, talpilor, palmelor, coloanei, intestinului gros. Putem spune ca intreg organismul se proiecteaza pe fiecare organ care la randul lui se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Reflexul este activitatea sistemului nervos cu ajutorul caruia se regleaza relatiile dintre organism si mediu. Punctele reflexe sunt zone bogate in terminatii nervoase si vase de sange. In caz de boala sau suferinta acestea devin dureroase si sensibile la atingere. Un reflexolog experimentat va putea sa simta la palpare depunerile toxice in punctele reflexe. Datorita pozitiei preponderent bipeda a omului, toxinele au tendinta de a cobori in zonele inferioare ale organismului si se localizeaza in punctele reflexe din talpi. Aceste depunderi se simt la palpare ca niste cristale si sunt in fond oxalati de calciu, acizi din proteine si componente chimice nocive organismului nostru. Dar asta nu inseamna ca orice punct dureros din talpa este un organ bolnav. Sunt si dureri cauzate de afectiuni locale, bataturi, rani, malformatii, afectiuni dermatologice. Prin presare si activare a acestor zone se faciliteaza circulatia sanguina care impune accelerarea transportului de toxine spre organele de eliminare sau de detoxificare si dupa mai multe sedinte cristalele se elimina, imbunatatind starea de sanatate. Cauzele depunerilor toxice sunt multiple, depind de specificul biologic al fiecarui individ. Principala cauza a imbolnavirilor curente sunt toxinele din alimentatie ce se stocheaza la nivelul plamanilor, ficat, vezica biliara si colon. Mai sunt si alte cauze ce produc toxine la nivelul organismului ce provin din aer, blocaje datorate stresului, microbi. Prin sedintele de reflexologie se pune organismul in cele mai bune conditii pentru reechilibrarea starii optime de sanatate, circulatia sanguina, limfatica si bioenergetica sunt aduse la normalitate. In tratamentul reflexologic eficienta cea mai mare o are tratarea afectiunilor sistemului nervos vegetativ dar si alergiei, artrita, cistita, colita, indigestie, insomnie, migrena, raceala si reumatism.



Originea si dezvoltarea reflexologiei plantare

Masajul zonal al picioarelor poate fi considerat cea mai veche metoda inconstienta de autotratare; omul primitiv isi stimula continuu reflexele fiecarei parti a corpului situate in talpi favorizand astfel echilibrul sistemului circulator, si in acelasi timp mentinerea constanta, descarcarea propriei energii in sol, pastrand legatura cu energia Terrei, mergand descult pe teren accidentat. Masajul este una din metodele cele mai vechi careia i se recunoaste o valoare terapeutica pentru alinarea durerilor si suferintelor. Este general acceptat de cercetatorii masajului picioarelor, faptul ca, in urma cu 5000 de ani si vreme de multe secole dupa aceea acesta a fost folosit in China si India ca auxiliar in diagnosticarea si tratarea afectiunilor fizice. Hipocrate a inteles valoarea masajului si il preda discipolilor sai. Doreen Bayly, cea care a adus metoda la nivelul actual de evolutie si o practica de mai multe decenii spunea: ,,Stimuland diverse sisteme (circulator, endocrin si nervos) se pot face multe pentru normalizarea functiilor ce opereaza in intreg organismul. Controland diverse reflexe prezente la nivelul picioarelor, intensitatea durerii va oferi o interpretare exacta a fiecarui organ sau zona care se afla intr-o stare de dezordine,,. Aceste din urma este aspectul ce intereseaza indeaproape medicii, fiindca metoda masajului zonal poate fii utilizata ca adjuvant extrem de eficient in diagnosticare persoanei.

Cel care a readus in atentia lumii occidentale masajul picioarelor si al mainilor a fost medicul american William H. Fitzgerald (1872-1942). In desfasurarea muncii sale a avut posibilitatea sa observe ca, apasand anumite parti ale corpului, putea sa efectueze mici interventii chirurgicale la nas si gat fara sa fie nevoie de anestezie. A descoperit cauza acestui fenomen prin faptul ca pacientul exercitase o presiune asupra unei parti a mainii sau chiar el insusi, in timpul consultatiei presase anumite zone inhiband durerea in altele. Pas cu pas a reusit sa traseze in mod sistematic o harta acestor zone (fig 1). De aici a rezulatt teoria potrivit careia corpul uman poate fi considerat ca fiind traversat longitudinal de ,,10 merdiane'', ce il impart in tot atatea zone, fiecare continand organe si parti ale corpului ale caror reflexe se gasesc in zona corespunzatoare a picioarelor sau a mainilor. Schema de subdivizare a corpului uman in zone permite identificarea cu foarte mare usurinta a organelor si partilor corespunzatoare punctelor reflexe de la nivelul picioarelor. La cele cinci degete vom gasi reflexele capului si ale organelor de simt, inima pe piciorul stang si ficatul pe piciorul drept, in zona cuprinsa intre al treilea si al patrulea deget, organele genitale in diversele zone ce au ca puncte terminale calcaiul si asa mai departe. In timp ce W.H.Fitzgerald intervenea prin presiuni repetate la nivelul mainilor, Eunice Ingham si-a indreptat atentia in special asupra reflexelor de la nivelul picioarelor, si-a sistematizat tehnica masajului recomandand efectuarea compresiei cu degetul mare de la mana cu o miscare asemanatoare celei prin care am sfarama cu policarul drept cristalele de zahar tinute in causul mainii stangi.

Valoarea preventiva a acestei terapii este incontestabila. Numeroase boli avanseaza lent si ascuns pana cand se instaleaza bine, iar apoi lovesc pe neasteptate. Calitatea magica a reflexologiei sta tocmai in aceasta: ajuta natura nu numai la mentinerea libera a circulatiei pentru a reinnoi celulele bolnave si epuizate, dar si la trimiterea unei unde de circulatie vitala si stimulatoare prin fiecare celula a corpului.

Morfologia piciorului

Un picior uman este un organ foarte complex si perfectele cunostiinte ale morfologiei sale sunt indispensabile pentru un terapeut. Un picior de copil este diferit de cel al unui adult, cum cel al unui barbat este diferit de cel al unei femei; fiecare picior are caracetristicile si proportiile sale proprii. Cand terapeutul are dificulati in gasirea punctelor de reflex va utiliza harti topografice ale acestor puncte si ale oaselor (fig 2).Oasele piciorului sunt unite de ligamente ce formeaza un arc, bolta plantara cu o certa elasticitate si soliditate. In functie de forma boltii plantare exista picior plat, picior normal si picior arcuit Degetele picioarelor sunt structurate pentru asigurarea stabilitatii corpului cu o structura de 26 de oase divizate in trei grupe: tarsiene, metatarsiene si falange.

Patologia proprie a piciorului

Impreuna cu malformatiile scheletice, alteratiile osoase si cutanate sunt semnale importante pentru terapeut care pot da indicatii despre cadrul exact de sanatate al pacientului. Pentru patologia proprie a piciorului si malformatiile acestuia reflexoterapeutul trebuie sa indrume pacientul a se adresa la terapeuti specializati. Aceste alteratii pot fi grupate in bataturi, calozitati, excrescente carnoase care pot perturba comunicarea intre punctele reflexogene si organele asociate acestor puncte.

Montul este inflamarea si ingrosarea pungii seroase a unei articulatii de al degetelor picioarelor intre prima falanga a degetului mare si osul metatarsian.

,,Spinul lui Lenoir''constituie o acumulare de substante minerale pe extremitatea osului calcaiului, numit calcaneu. Masajul este eficient pentru a indeparta depozitele microscopice si a le trimite in circuitul sanguin de unde vor fi eliminate

Tehnici si conditii de baza

Unul din avantajele acestui masaj este ca acesta este simplu de efectuat si de cei care nu au o pregatire aprofundata sau specifica. Sunt putine reguli, dar sunt importante de respectat. Sunt importante conditiile in care masajul se efectueaza: ambientul in care terapia se efectueaza, pozitia pacientului, durata, frecventa, presiunea de exercitare. O camera spatioasa, aerata, permite cu facilitate miscarea pacientului cat si a operatorului , este locul ideal pentru terapie. Ambientul trebuie sa fie linistitor cu atmosfera calma si destinsa pentru ca destinderea pacientului este primul factor. Temperatura este importanta. Nu trebuie provocate senzatii de frig sau cald, evitarea folosirii aerului conditionat chiar in anotimpul calduros si o iluminare corespunzatoare. O cerinta esentiala a tratamentului este pozitia confortabila a celui masat si a masorului..

Masajul se va face corect pe o masa de masaj sau un fotoliu reglabil cu sprijin pentru picioare. Masa de masaj permite maseorului sa se deplaseze cu usurinta in jurul pacientului si sa efectueze anumite masaje fara sa oboseasca.

Doua sau trei sedinte de reflexologie pe saptamana par a fi suficiente pentru a permite reechilibrarea functiilor, trecand apoi la una singura pe saptamana, ca cura de intretinere. Fiecare sedinta dureaza intre 30-45 de minute. Masajul unui punct reflexogen dureros trebuie sa dureze de la unu la doua minute.

Tratamentul reflexogen plantar e un tratament placut ,actioneaza asupra unor puncte specifice de pe talpa cu o presiune graduala ,dar nu atat de mare incat sa se cauzeze o durere excesiva ,care ar fi contrara caracterului acestui tratament ,ce este fara indoiala, ,,nonviolent".

Examinarea preliminara a labelor picioarelor

Pentru un masaj eficient al punctelor reflexogene situate in profunzime, este foarte importamt sa nu se utilizeze crema sau ulei. In cazul in care pe talpile picioarelor pacientului se gasesesc bataturi, escrescente carnoase sau calozitati, care perturba comunicarea intre punctele reflexogene si organele asocitate acestor puncte, in caz de probleme grave se sugereaza a se consulta un specialist care va inlatura bataturile si calozitatile apoi se va face un masaj al punctelor reflexogene pe care se aflau aceste bataturi, ceea ce va permite organelor asociate ascestor puncte sa-si recapete energia, impiedicand, adesea pentru totdeauna reaparitia neplacerilor.

Se evita efectuarea unei sedinte de reflexologie daca terapeutul e nervos sau obositi, caci se risca a se primi de la bolnav energii nedorite. Se evita a se masa picioarele care au taieturi, crapaturi, eruptii cutanate, micoze sau negi plantari.

Secventa de deschidere

Secventa de deschidere permite a lua contact cu pacientul in mod gradat, actionand mai intai asupra retelei sale de energie superficiala. Aceasta elibereaza energia blocata in meridianele de la nivelul extremitatilor (picioare, maini, cap), in scopul favorizarii unei mai bune circulatii generale a energiei.

Masajul maleolelor are ca scop facilitarea stabilirii cantactului intre meridianele situate de-a-lungul picioarelor. Actiunea stimulatoare a acestui masaj diminueaza somnolenta, ametelile, si lesinul facandu-le sa dispara.

Vibratiile partilor laterale ale labei piciorului

Scopul vizat de aceste vibratii este de a raspandii pe toata laba piciorului energia meridianelor trezita prin masarea maleolelor (oasele de la glezna), de a face sa dispara tensiunile musculara si a calma sistemul nervos.

Intinderea labei piciorului

Aceasta miscare pregateste piciorul pentru a primii un masaj pe punctele reflexogene situate in profunzime.

Intinderea coloanei vertebrale

Aceasta intindere deblocheaza energia retinuta in coloana vertebrala si o repune in circulatie si astfel vor fi stimulate zonele situatea pe latura externa a labei piciorului ascociate bratului si gambei. Aceasta operatiune de intindere a coloanei seamana cu miscarea care se face cand stoarecem rufele. Baleajul indexului are drept scop slabirea nodului de tensiune situate pe talpa, ameliorand astfel circulatia energiei superficiale si eliberand diafragma si plexul solar de tensiunile lor. Masajul regiunii reflexogene elibereaza de un numar mare de tensiuni emotionale, amelioreaza circulatia sanguina, intre partea superioara si cea inferioara a corpului, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.

Pozitionarea labei piciorului

Pentru a detecta toate punctele dureroase si pentru a obtine o eficienta maxima prin masarea punctelor reflexogene, este necesar ca terapeutul sa tina laba piciorului in pozitie corecta. Rolul mainii care sustine laba piciorului este acela de a permite mainii active sa exercite cu usurinta presiunile si rotatiile, ambele maini lucreaza ca un sistem de levier. Mana ce sustine laba piciorului este cea care da putere mainii care actioneaza. Ambele mainii trebuie sa fie intotdeauna in contact cu laba piciorului si sa realizeze un circuit inchis. Se intinde laba piciorului printr-o usoara tractiune si se mentine in aceasta pozitie pe toata perioada masarii punctelor reflexogene de pe talpa. Aceasta intindere elibereaza glezna de tensiuni si faciliteaza efectuarea masajului fasciilor musculare. Intinderea permite atingerea punctelor reflexogene situate in profunzime si face ca masajul sa se realizeze usor, sa fie eficient si neobositor pentru degete

Intinderea piciorului permite deseamenea deblocarea energiei inmagazinate de-a-lungul oaselor metatarsiene, situate pe partea superioara a labei piciorului ca urmare a masajului efectuat de degete.

In ceea ce priveste zona cuprinsa intre glezna si oasele metatarsiene, zona ce inglobeaza partea superioara a labei piciorului si partile sale laterale, intinderea acesteia faciliteaza identificarea punctelor reflexogene dureroase.

Localizarea punctelor reflexogene dureroase ale labelor picioarelor

Punctele reflexogene dureroase se situeaza intotdeauna intr-o depresiune a pielii, o mica concavitate in care unul din degetele terapeutului aluneca de la sine, permintand sa fie detectate cu usurinta. Durerea releva aprope intotdeauna un dezechilibru energetic ce afecteaza tesuturile, muschii, oasesle, organele, sangele sau limfa.

La o persoana relativ sanatoasa un picior foarte sensibil indica o mare tensiune nervoasa si o supraincarcare a meridianelor. In timp, daca situatia nu se remediaza, ele vor afecta nivelul organic profund al corpului. Cu alte cuvinte, in cazul unui picior sensibil cea mai afectata este energia superficiala a labei piciorului. Acesta energie se echilibreaza prin toate miscarile de alunecare de-a lungul meridianelor in special prin cele din secventele de inchidere si de deschidere.

O insensibilitate marcata a labelor picioarelor la o persoana ce are probleme grave de sanatate denota o proasta circulatie sanguina si energetica, adesea insotita de intoxicatie sau de o deteriorare a terminatiilor nervoase. Se va masa cu regularitate toate punctele reflexogene ale labelor picioarelor, iar piciorul isi recapata sensibilitatea dupa cateva sedinte de reflexologie. Se va putea detecta si zona celor mai dureroase puncte reflexogene. Aceasta insensibilitate se datoreaza stagnarii energiei profunde ce ramane in afara campului de constientizare, atata timp cat nu atinge nivelul superficial. Se cauta punctele reflexogene dureroase pentru a identifica organele care prezinta perturbari.

Talpa piciorului

Se merge dinspre calcai spre degete pentru a efectua masajul energiei superficiale; si invers se incepe dinspre degetele picioarului drept, terminand cu calcaiul in scopul efectuarii masajului punctelor reflexogene situate in profunzime. Se procedeaza in urmataorea ordine:

- 1 zone reflexogene asociate capului (degete)

- 2 zone reflexogene corespunzand cutiei toracice (se acorda atentie liniei diafragmului)

- 3 zone reflexogene corespunzand organelor digestive

- 4 zone reflexogene corespunzand intestinelor si organelor genitale

- 5 zone reflexogene corespunzand coloanei vertebrale, incepand cu vertebrele cervicale si mergand apoi de-a-lungul proeminentei osoase a arcadei piciorului

E importand sa efectuam masajul pe stratul muscular aflat de-a-lungul proeminentei osoase fara sa o atingem direct. Dupa ce se maseaza punctele dureroase de pe talpa piciorului drept se trece la masarea punctelor de pe piciorul stang.

Partea superioara si partile laterale ale labei piciorului

Contrar energiei superficiale care circula dinspre degete spre glezna, energia profunda situata pe partea superioara a labei circula de la glezna spre degete. In timpul efectuarii acestui masaj se incepe cu piciorul drept, procedandu-se in ordinea urmatoare :

- 1 tendonul lui Ahile (rect, nerv sciatic) si zonele situate la un lat de palma desupra gleznei (influenta indirecta asupra muschilor, nervilor, bazinului si coapselor ).

- 2 calcaiul(organele genitale si anus).

- 3 articulatia gleznei (nerv schiatic, sold, ganglioni limfatici ai pelvisului).

- 4 zonele reflexogene ale peretelui abdominal si regiunii soldului, ale coapsei si ale genunchiului.

- 5 zonele reflexogene ale cutiei toracice.

- 6 degetele picioarelor (cap).

In cursul sedintei de reflexologie, daca se pune accentul pe masajul punctelor reflexogene situate in profunzime se incepe cu piciorul drept, iar daca se face masaj superficial se incepe cu stangul si se termina cu dreptul.

In scopul sporirii eficientei masajului se acorda timp necesar gasirii si masarii pe partea superioara a labei piciorului, a unui punct corespunzator punctului reflexogen dureros situat pe talpa.

Tehnica de masara a partii superioare a labei piciorului depinde de structura osoasa a acestuia. Intrucat oasele labei piciorului situate intre glezna si metatarsiene sunt apropriate si au forma deosebita, e bine sa se efectueze masajul cu degetul mare, facand aceeasi presiune si rotatie ca pentru talpa. In cazul in care se gaseste un punct dureros pe talpa, se cauta punctul corespondent pe partea superioara a labei piciorului. E preferabil sa se maseze mai intai punctul reflexogen de pe talpa si apoi cel situat pe partea superioara a labei piciorului, in conditiile in care organul corespondent e in hipoactivitate. Daca din contra, organul e in hiper activitate, ordinea masarii este inversa.

Rezultatele sunt excelente masand talpa pentru a sporii energia unui organ in hipoactivitate si partea superioara a labei piciorului pentru a dispersa energia unui organ aflat in hiperactivitate

Conditii

Rotatie

Inceputul masajului

Sfarsitul masajului

Hipoactivitatea unui organ

Tulburari cronice

Concentrare

Tapla piciorului

Partea superioara a labei

Hiperactivitatea unui organ

Tulburari acute

Dispersare

Partea superioara a labei

Talpa piciorului

Secvente de inchidere

Scopul secventei de inchidere e acela de a permite energiei profunde deblocate, prin masarea punctelor reflexogene sa se intoarca in mod corect in canalele de energie superficiala ale meridianelor. Aceasta se va face prin mangaieri usoare pe laba piciorului, respectand sensul meridianelor piciorului. Aceasta secventa cuprinde aceleas miscari de masaj ca secventa de deschidere, dar ele se executa in ordinea inversa;

relaxarea diafragmului

baleajul indexului

intinderea coloanei vertebrale

intinderea labei piciorului

vibratii asupra partii laterale ale labei piciorului

masarea maleolelor

pe scurt:

v     secventa de deschidere faciliteaza trecerea gradata de la energie superficiala la energie profunda;

v     secventa de inchidere permite energiei deblocate din profunzime sa se integreze corect in circuitul de energie superficiala al meridianelor

Identificarea punctelor reflexogene din talpa

Pentru identificarea punctelor reflexogene s-a adoptat lista si hartile realizate de Centru Italian de Reflexologie (CIRF). Este un studiu foarte detaliat ce prezinta localizarea si identificarea acestor puncte.

Pentru intelegere sunt luate in considerare punctele reflexogene din fiecare organ:

listarea punctelor cuprinse in aparat semnaland particularitatile acestora si respectand numerotatia data in harta CIRF

descrierea aparatului si organele acestuia din punct de vedere anatomic si fiziologic

ilustrarea patologiei ce poate influenta aceste organe si modul de intervenire pentru recunoastere si tratarea reflexogen a acestora (fig 2 )

Harta punctelor reflexogene de pe talpa piciorului

Sistem nervos (1)

1 - cap in general: pe cele doua degete mari

2 - sinusiuri frontale:pe varfurile tuturor degetelor

3 - trunchi cerebral, cerebel:cadranul inferior stang al degetului mare

5 - tampla trigemen: in partea dinspre interior a degetului mare, acolo unde acesta atinge al doilea deget

7 - ceafa: pe talpa la radacina degetului mare

20 - plexul solar:in punctul mai lat al talpii, perpendicular pe al doilea deget

Sistem nervos (2)

Reflexul coloanei vertebrale se afla de-a lungul marginii boltei plantare, fiind impartit in:

53 - vertebre cervicale

54 - vertebre dorsale

55 - vertebre lombare

56 - vetebre sacrale si coccigiene

Forma coloanei vertebrale este reprodusa in osatura piciorului din profil pe partea interna a degetului mare pana la calcai

Aparatul urinar

22 - rinichi:in mijlocul talpii

23 - ureter:sub reflexul rinichiului pe diagonala pana la capatul boltei plantare

24 - vezica urinara:pe marginea interioara a piciorului la capatul boltei plantare

Cand se lucreaza asupra acestor reflexe este bine sa se inceapa cu reflexul vezicii urinare trecand apoi la cel al ureterului si pana la rinichi in special in prezenta calculilor

Sistemul limfatic

34 - splina:pe piciorul stang, la mijlocul talpii si in dreptul celui de-al patrulea deget

39 - glandele limfatice ale capului si toracelui: in partea superioara a labei piciorului, oarecum in fata maleolei externe

40 - glandele limfatice ale abdomenului: in partea superioara a labei piciorului oarecum in fata maleolei interne

41 - cisterna limfatica a abdomenului: intre primul si al doilea os metatarsian

45 - amigdale:la baza degetului mare, de-o parte si de alta a tendonului

49 - regiunea inghinala: pe glezna spre interior deasupra punctului 40

Organele aparatului respirator

14 - sub pernutele talpilor

41 - trahee: in prelungirea reflexului laringelui(identic cu reflexul cisternei limfatice toracice)

44 - diafragma: o fascie la mijlocul partii superioare a labei piciorului

48 - laringe: in dreptul articulatiei de baza a degetului mare

In majoritatea afectiunilor de baza ale acestui aparat apare indicatia de a masa reflexele altor sisteme si aparate, pentru a stimula buna functionare a fiecaruia si a restabili echilibrul. In cazul astmului este indicat urmatorul masaj: zonele reflexe pentru rinichi-ureter-vezica (eliminarea toxinelor), suprarenale (producerea de cortizon cu efect antiinflamator), plamani, bronhii (irigare), sistem limfatic (formare de anticorpi).

Aparatul digestiv, organe implicate in metabolism

15 - stomac: la inceputul boltei plantare, sub osul proeminent al primului metatars

16 - duoden: zona de dedesubt cu anumita suprapunere

17 - pancreas: ca mai sus dar mai profund

18 - ficat: la nivelul reflexului stomacului spre exteriorul talpii drepte

19 - vezica biliara: suprapus partial reflexul ficatului, spre centrul talpii

Masajul reflexului ficatului trebuie efectuat cu prudenta mai ales la primele sedinte pot aparea crize de dezintoxicare

25 - intestinul subtire : pe bolta plantara inaintea calcaiului

26 - apendice: pe talpa dreapta, la inceputul zonei reflexe a colonului ascendent

27 - valvula ileo-cecala: pe talpa dreapta, la inceputul zonei reflexe a colonului ascendent

28 - colon ascendent: pe talpa dreapta, in zona ce inconjoara reflexul intestinului subtire

29 - colon transversal, pe ambele talpi, in zona ce inconjoara refelxul intestinului subtire

30 - colon descendent: pe talpa stanga ca mai sus

31 - rect: pe talpa stanga, in zona ce inconjoara reflexul intestinului subtire. Rectul are si o alta zona reflexa

32 - anus: pe talpa stanga, la capatul zonei reflexe a intestinului gros

46 - maxilarul inferior: sub baza unghiei degetului mare

47 - maxilarul superior: ca mai sus, mai spre varful degetului mare

52 - rect: pe muschiul gambei, pe partea interioara a ambelor picioare

Inima si circulatie

33 - pe talpa piciorului stang , la nivelul zonei reflexe a plexului solar, sub al treilea si al patrulea deget

57 - circulatia: pe partea superioara a labei piciorului stang - in timp ce cu degetul mare de la mana se atinge reflexul inimii, cu celelalte se maseaza acest punct.

In cazul de afectiuni cronice va trebuie sa se actioneze cu prudenta asupra reflexului inimii pana cand starea intregului organism se va ameliora ca reactie la masajul general, iar tonusul muscular va creste prin tratamente repetate efectuate asupra zonelor reflexe ale suprarenalelor, ce influenteaza tonusul muscular si ale altor glande endocrine

Glande endocrine

0 - hipofiza: in mijlocul degetului mare

4 - epifiza: un pic mai sus spre al doilea deget

12 - tiroida: intre primul si al doilea metatars si falanga degetului mare

13 - paratiroide: pe marginea interna a labei piciorului, la baza articulatiei degetului mare

21 - suprarenale: deasupra zonei reflexe a rinichiului, intr-un punct foarte profund

Aparatul genital feminin si masculin

36 - ovare, trompe uterine, testicule: intre calcai si maleola externa

37 - partea inferioara a abdomenului ( la femei ): pe muschiul gambei, pe partea exterioara a ambelor picioare

43 - san (la femei): pe partea superioara a labei piciorului (al doilea, al treilea si al patrulea metatars) aproape de radacina degetelor

50 - uter/prostata: intre calcai si maleola interna

51 - vagin/penis, uretra: intre bolta plantara si zona reflexa a uterului/prostatei

Organele de simt

6 - nas: pe marginea degetului mare, in dreptul bazei unghiei

8 - ochi: pe falangele degetelor al treilea si al patrulea si pernuta dedesubt

9 - urechi:pe falangele degetelor al patrulea si al cincilea si pernuta dedesubt

42 - urechea interna:pe partea superioara a labei piciorului intre al patrulea si al cincilea deget

Articulatii

10 - umar:sub ultimul deget si pe marginea talpii urcand usor spre partea superioara a labei piciorului

11 - trapez:pe pernutele de sub cele patru degete

35 - genunchi:pe marginea exterioara a labei piciorului la cca. 3 cm de calcai intre latul piciorului si talpa

38 - sold, coapsa: in cele doua puncte de sub maleola interna si cea externa

Exista o legatura foarte precisa intre diversele articulatii; daca o articulatie are probleme terbuie intotdeauna controlate reflexele tuturor celorlalte nu numai cel al articulatiei afectate. O suferinta a soldului reprezinta deseori un simptom secundar al unei afectiuni a umarului corespunzator.

Tipuri de stari si afectiuni care se pot trata prin reflexoterapie

stres, insomnii, oboseala cronica, imunitate scazuta

tulburari endocrino-metabolice: ale tiroidei, paratiroidelor (spasmofilia), osteoporoza, obezitate, diabet

afectiuni digestive: gastrita, ulcer, constipatie, diaree, hemoroizi

afectiuni hepatobiliare: hepatita cronica , ciroza, litiaza biliara

afectiuni reno-urinare: infectii urinare, litiaza renala, enurezis nocturn, insufucuenta renala cronica, glomerlonefrite cronice

afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca

afectiuni ORL:rinite, sinuzite

afectiuni respiratorii:astm, bronsite

afectiuni neurologice:boala Parkinson, scleroza in placi, accidente vasculare cerebrale

afectiuni psihiatrice:depresie, anxietate, atacuri de panica

terapia durerii si in general reumatisme generative (spondiloza, gonartroza, coxartroza), reumatisme inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, hernie de disc, discopatii)

boli alergice

boli autoimune:lupus eritematos, psoriazis

Practic orice afectiune in care reflexoterapia nu este contraindicata poate fi inclusa in lista de mai sus deci putem spune ca reflexoterapia este folosita pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni cronice si acute avnd la baza principii asemanatoare cu acupunctura si presopunctura putand fii aplicata la orice categoerie de varsta.

Bibliografie:

Reflexologie plantara: Clara Bianca Erede, Ed. Polirom

Reflexologia plantara: Luigi Avolio, Ed. Mpbooks srl., Milano

Energia vitala si reflexologia:Madeleine Turgeon, Ed. Teora

Reflexologia:Madeleine Turgeon, Ed. Xenia, Milano

MEHEDINTEANU SORIN TEODOR

AN I MASTER KINETOTERAPIE





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate