Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Retinopatia diabetica
Apare la 60% din bolnavii cu DZ dupa o evolutie de 15-20 de ani a bolii, cu dezvoltare a 2 forme (retinopatie de fond si retinopatie proliferativa agravanta)
a)Retinopatia de fond prezinta leziuni caracteristice microangiopatiei : ingrosarea membr.bazale si a capilarelor din retina si degenerarea pericitelor (au rolul de a mentine o stare contractila a arteriolelor) din jurul vaselor. In timp, prin distrugerea pericitelor apar microanevrisme arteriolare si stabilirea de sunturi arterio-venulare, ceea ce determina implicit si cresterea permeabilitatii vasculare. La exam.fundului de ochi apar fie pete albicioase pe retina (exudate focale seroase care au drept corespondenta clinica scotoamele sau pierderile punctiforme de camp vizual), fie microanevrisme cu microhemoragii retiniene si microtromboze anevrismale.
La nivelul vaselor se poate depune hialin ( in cadrul proceselor de arterioscleroza) cu obstructie secundara si eventuala tromboza (in special la niveul venei centrale a retinei)
Functia vizuala este afectata si prin leziuni ale cristalinului : hiperhidratarea determina opacifierea treptata a acestuia. Aceasta forma de retinopatie, caracterizata de microangiopatie trece treptat spre :
b)Retinopatia proliferativa. Apar retele de capilare de neoformatie mai ales la interfata dintre retina si corpul vitros, asemenea unei panze retinitis proliferans. Aceste capilare se pot rupe usor producand hemoragii "in panza", urmate de reparatia lor (proliferari fibroblastice) si formarea de aderente fibroase la acest nivel. In timp, aceste aderente se retracta, cu producerea de tractiuni ale vitrosului pe retina si dezlipiri parcelare de retina (f.greu de tratat la un diabetic) urmate de cecitate.
Concomitent se asociaza leziuni ale nervului II (componenta a leziunilor complexe) ajungandu-se la cecitatea finala.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate