Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» SALMONELOZA


SALMONELOZA


SALMONELOZA

Definitie: Salmoneloza este o boala produsa de germeni din genul Salmonella transmisa prin produse de origine animala (carne de vita, pasare, ouaa si lapte).

Sinonime: tifosul enteric epizootic, toxiinfectia alimentara cu Salmonella, paratifosul.

Etiologie: Boala este produsa de mai multe specii de Salmonella dintre care amintim: Salmonella typhi, Salmonella enteritidis, Salmonella typhmurium,, Salmonella cholerae suin. Fiecare dintre aceste tipuri sunt subdivizate in serotipuri si serovariante in functie de antigenele somatice to flagelare pe care le detin.

Repartizarea geografica este mondiala, boala fiind foarte raspandita la om, incidenta reala fiind in directa concordanta cu sistemele de supraveghere epidemiologica ale tarii respective.

Boala la om: Cu exceptia Salmonella typhi si a serotipurilor paratifice care sunt specifice omului, toate celelalte infectii cu Salmonella pot fi considerate zoonoze. Salmoneloza este probabil cea mai raspandita zoonoza din lume provocand manifestari clinice dupa o perioada de 6 - 72 ore manifestate prin febra, dureri abdominale, dureri musculare, greata, varsaturi si diaree. In cazul evolutiei benigne vindecarea are kloc dupa 2 - 4 zile, convalescentul ramanand purtator de salmonele timp de mai multe saptamani, putand contamina obiectele si alimentele cu care vine in contact.



Surse de infectie si mod de transmitere:

Rezervorul principal este reprezentat de animale si pasari, produsele si subprodusele animalelor bolnave putand reprezenta surse de infectie pentru om. Carnea de pasare, porc, vita, ouale, laptele si produsele lactate contaminate pot provoca toxiinfectii alimentare la om odata cu consumul acestora. Transmiterea interumana este intalnita in special in aglomerarile mari de oameni in care nu se respecta conditiile igienice. Insectele pot servi ca vectori mecanici intr-un mediu puternic contaminat. Omul poate contracta salmoneloza si de la animalele domestice si de companie prin contactul direct cu acestea.

Diagnosticul se face prin izolarea agentului etiologic din fecalele bolnavului si alimentele incriminate pe medii specifice selective in baza unei scheme de laborator standardizate.

Profilaxie: Respectarea igienei personale, a spatiilor de lucru si efectuarea examenelor medicale periodice pot preveni contaminarea alimentelor de catre purtatorii de salmonele. Prepararea termica corespunzatoare a alimentelor si evitarea incrucisarii fluxurilor de producere a acestora pot preveni, de asemenea, toxiinfectiile alimentare cu acesta bacterie. Nu in ultimul rand, educatia sanitara a personalului pentru a preveni contaminarea mediului exterior si a apelor pot preveni aparitia imbolnavirilor cu Salmonella la om.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate