Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» STOMACUL OPERAT


STOMACUL OPERAT


STOMACUL OPERAT

Stomacul este supus unor mari varietati de interventii chirurgicale pe care imagistul trebuie sa le cunoasca inainte de a efectua examinarea pentru a interpreta corect o imagine.

Procedeele chirurgicale cele mai utilizate sunt:

n     gastrotomia

n     excizia ulcerului



n     gastroenteroanastomoza

n     rezectia gastrica subtotala

n     gastrectomia totala

n     vagotomia, vagotomie cu piloroplastie, vagotomie cu antrectomie

Examinarea stomacului operat se face prin radiografie simpla abdominala si cu SDC hidrosolubila, apoi sulfatul de bariu.

In cazul rezectiilor gastrice, refacerea continuitatii tubului digestiv se face prin doua tipuri fundamentale de anastomoze: terminoterminala si terminolaterala.

In anastomozele terminolaterale, portiunea terminala a stomacului este anastomozata cu portiunea laterala a ansei jejunale. Bariul opacifiaza initial stomacul, trece prin gura de anastomoza in ansa eferenta, ansa aferenta nu se opacifiaza.

In anastomoza terminoterminala - portiunea terminala a stomacului se anastomozeaza cu portiunea terminala a duodenului. Este una din anastomozele cele mai fiziologice.

Gastrectomiile totale sunt urmate de anastomoze esoduodenale sau esojejunale terminolaterale.

Sunt descrise in prezent peste 90 de tehnici de refacere a continuitatii tubului digestiv dupa gastrectomiile totale. Examinarea cu SDC trebuie facuta in clinostatism si cu concentratii mari si cantitati mici avand in vedere tranzitul accelerat.

Fig. 204 Anastomoze gastro-intestinale

Fig. 205 Anastomoza gastro-intestinala

termino-laterala

Dupa vagotomie, stomacul este hipoton, dilatat, peristaltica este lenta, evacuarea gastrica intarziata, exista lichid de staza si resturi alimentare. Opacifierea duodenului in timpul examinarii il diferentiaza de o stenoza pilorica.

Suferintele stomacului operat pot surveni precoce sau tardiv.

SUFERINTE PRECOCE

Edemul gurii de anastomoza - poate aparea la cateva zile postoperator. El determina o intarziere a trecerii SDC prin gura de anastomoza, unde pliurile sunt ingrosate. Cand acestea sunt mult ingrosate, se observa o imagine lacunara, oprirea pasajului gastric poate fi totala ceea ce produce o dilatare a stomacului si prezenta unui lichid de staza.

Fig. 206 Edem al gurii de anastomoza

Invaginatia anselor la nivelul gurii de anastomoza se produce in cazul anastomozei terminolaterale. Ansa aferenta si eferenta invaginata, opresc tranzitul si realizeaza o lacuna avand forma cifrei trei inversate.

Dezunirea suturilor este o complicatie grava. Radiologic se observa extravazarea SDC in cavitatea peritoneala.

SUFERINTE TARDIVE

Ulcerul peptic - poate sa apara intr-un interval variabil de timp dupa interventia chirurgicala. Asistam, clinic, la o recidiva a simptomelor ulceroase. Imagistic, examinand stomacul cu SDC, vom observa prezenta nisei. Aceasta este situata, de obicei, la nivelul jejunului in anastomoza terminolaterala si la nivelul gurii de anastomoza in cele terminoterminale. Uneori, nisa fiind plata si intinsa in suprafata, poate fi mascata de pliurile mucoasei hipertrofice. Spasmul este localizat la nivelul jejunului producand ingustarea lumenului.

Fig. 207 Ulcerul peptic postanastomotic

Gastrita bontului

Gastrita bontului este frecvent intalnita. Ea poate cuprinde tot bontul sau poate fi localizata la nivelul gurii de anastomoza (stomita). Radiologic, se observa pliuri mari care de multe ori isi pierd orientarea normala.

Sindromul de ansa aferenta

In mod normal, ansa aferenta nu trebuie sa se umple cu bariu. In sindromul de ansa aferenta, aceasta este dilatata, opacifiata in totalitate, mucoasa este hipertrofiata, exista miscari de brasaj. Dupa 15 - 20 min, unde peristaltice puternice reusesc sa evacueze continutul.

Clinic, bolnavul prezinta dureri colicative 15 - 20 min, localizate in hipocondrul drept.

Sindromul postprandial precoce si tardiv

Clinic, bolnavii prezinta semne vegetative, stare de rau general, tremuraturi, astenie. Tranzitul intestinal este accelerat, indexul baritat poate ajunge la cec in 15 -20 min, undele peristaltice sunt frecvente si profunde.

Fistulele

Fistulele reprezinta comunicari ale stomacului cu organele din jur (jejun, ileon, colon) sau fistule externe. Ele se vizualizeaza prin examen cu bariu administrat per os sau prin clisma, in fistulele gastrocolice.

Cancerul bontului

Cancerul primar sau recidivat este greu de diagnosticat in fazele incipiente. Leziunea se evidentiaza cand este mai mare si proemina in lumen. Forma vegetanta este mai usor de diagnosticat ca forma infiltrativa. Imaginea lacunara cu pinteni si semitonuri poate oblitera uneori gura de anastomoza.

Fig. 208 Cancerul bontului





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate