Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Dermatoza acuta produsa de un virus neurotrop, identic cu cel al varicelei; este caracterizata printr-o eruptie unilaterala de vezicule pe fond eritematos, dispuse in grupe (buchete) pe traiectul unui nerv senzitiv. Dureri de tip nevralgic preced si insotesc eruptia si persista mult timp dupa vindecarea regionala. Dupa localizare, mai frecvente sunt: zona intercostala, zona oftalmica, zona cervicala. Zona zoster este o boala contagioasa, prin contact cutanat cu leziunile; ea poate provoca varicela la un subiect care nu a contractat vreodata virusul varicela - zona. Complicatiile sunt de temut in caz de zona zoster oftalmica (cheratita, uveita, retinita, paralizie oculara) sau la bolnavii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite (subiecti atinsi de SIDA, leucemie) exista riscul unei generalizari a infectiei cu atingerea viscerelor, necroza hemoragica sau meningoencefalita.
Dieta: - 10 zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu infuzie de musetel calduta, timp de 10 zile.
In continuare cura cu sucuri si cruditati timp de 6-12 luni recomandandu-se in special: suc de orz verde, morcov, sfecla, varza, suc de papadie, suc de urzici, suc de anghinare, ridiche neagra, masline, portocale.
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Preparatul de aloe, miere si propolis
Miere de albine 1000 g
Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla) 20 g
Aloe (frunze, date prin razatoare de plastic sau de sticla) 750 g
Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate o lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.
Cura interna cu argila (lut). 1 lingurita de argila uscata la soare si macinata, apoi macerata la un pahar de apa cateva ore. Se amesteca si se bea continutul. Se bea un pahar la zi.
Ceaiuri: Rp. 1: Urzica 30 g
Salcie (scoarta) 30 g
Galbenele 30 g Infuzie dintr-o lingura de amestec la o
Fumarica 20 g cana de apa clocotita. Se beau 6-8 cani pe zi.
Coada soricelului 20 g
Nuca (coji) 20 g
Stejar (scoarta) 20 g
Rp. 2: Papadie (30 g), urzica (30 g), salcie - scoarta (20 g), coada soricelului (20 g), fumarica (10 g). Infuzie din 1 lingurita de amestec la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 3 cani pe zi.
Baia vitala, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de trunchi, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Bai cu nalba si coada calului, timp de 20 de minute. O formula complexa este: naprasnica, coada calului, coada soricelului, galbenele, nalba, rostopasca. Se pot face bai si din frunze de nuc sau din rizom de tataneasa. Dupa fiecare baie se aplica ungvent de galbenele, tataneasa, propolis, rostopasca.
Baia cu amidon sau tarate - 5 kg la o cada cu capacitatea de 100 l. Baia este utila in eczemele cronice.
Baie calduta cu decoct de flori de tei - 100 g la 2 litri apa.
Comprese cu infuzie de mur (2-3 linguri la o cana apa clocotita), frunze si muguri de mesteacan (4-5 lingurite la 200 ml apa), rostopasca (1/2 lingurita la 200 ml apa clocotita), decoct din frunze de nuc (1 lingura se fierbe 15 minute la o cana de apa), pedicuta (20 g planta la 200 ml, se fierbe 15 minute), tataneasa (2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa. Se fierbe 15 minute).
Comprese si spalaturi cu decoct de telina. Decoct din 200 g radacina si frunze la un litru de apa. Se fierbe o ora la foc moale. Se acopera si se lasa la racit pana la caldut.
Cataplasme cu frunze proaspete de spanac, inabusite putin in ulei de masline sau de soia.
Cataplasme locale cu faina de in sau comprese cu suc de morcovi.
Aplicatii cu suc proaspat de galbenele, urechelnita, laptele cucului, sapunel (Saponaria officinalis), nuci verzi.
Aplicatii cu ulei de migdale, ulei de sunatoare, ulei de pin, tinctura din laptele cucului.
CANTITATEA DE SUCURI NECESARE PENTRU O ZI RECOMANDATE IN DIVERSE AFECTIUNI
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate