Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Regimul Comercial
1 Cadrul juridic extern al relatiilor economice
Apartenenta la acorduri multilaterale si organizatii internationale
Aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) reprezinta inca o problema nerezolvata. OMC face in continuare presiuni asupra Rusiei in privinta abolirii sau reducerii taxelor vamale la unele grupe de produse, precum mobile, echipament medical, utilaje agricole, otel si produse chimice. Rusia nu doreste insa aceasta abolire a taxelor vamale de import, temandu-se de afluxul masiv de produse importate de aceste sectoare industriale. O alta problema de rezolvat ar fi implicarea statului in sprijinirea sectorului agricol, masura care comform reglementarilor OMC vafi inghetata la un nivel foarte redus.
Rusia este membra, de asemenea, a unor organizatii internationale de renume precum: G 8, Banca Internationala si Europeana de Investitii, Fondul Monetar International, Organizatia pentru Securitate si Cooperare Economica din zona Asia-Pacific (APEC), etc.
Acorduri comerciale regionale si bilaterale
Dupa negocieri prelungite cu Clubul creditorilor de la Londra, in luna februarie 2000, s-a ajuns la un accord intre cele doua parti, privitor la restructurarea datoriilor organizatiilor private rusesti. Acordul stipuleaza condiitile contractuale pentru rambursarea datoriilor. Clubul de la Londra a acceptat sa anuleza 36,5% din datoria principala, care se ridica la 25 miliarde USD, a fostei URSS si a unei valori de aproape 1/3 din dobanzile aferente, cifrate la circa 6,8 miliarde USD. Datoria ramasa de 20,4 miliarde USD, trebuie sa fie esalonata pe o perioada de gartie de 30 de ani, timp in care Rusia va beneficia de o perioada de gratie de 7 ani, in care dobanda variaza de la 2,26%, in anul 2000, la 5% in 2006. In aceasta perioada de 30 de ani, Rusia va economisi comform estimarilor bancii Vneshekonombank, aproximativ 6 miliarde USD. Cu toate acestea, Rusia va trebui sa restituie Clubului de creditori de la Londra aproximativ 40 de miliarde USD, pana in 2030.
In primele luni
ale anului 2000, au avut loc consultari cu creditorii clubului de la
Reprezentatii speciali la negocierile cu G7, intentioneaza sa concluzioneze un accord privind restructurarea pe termen lung a datoriei fostei URSS catre clubul de la Paris. Rusia spera ca termenii de restructurare sa fie similari celor negociati cu clubul de la Londra (asteptandu-se la o anulare de 1/3 din datoriile importante).
Procedura de elaborare a unui accord comun privind restructurarea, necesita cerinte preliminare de coordonare cu fiecare tara in parte. Acest lucru a fost deja realizat cu Austria si Spania, si in viitorul apropiat cu Franta, Elvetia si Australia.
Intre Rusia si SUA exista incheiat un accord commercial, potrivit caruia se acorda reciproc clauza natiunii celei mai favorizate.
La 29 martie 1996, a fost semnat un accord de integrare intre Rusia si Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan si Tajikistan pentru formarea unei uniuni vamale si pentru amplificarea cooperarii intr-o serie de domenii.
In cadrul Acordului de Parteneriat si de Cooperare intre Rusia si Uniunea Europeana (APC), a avut loc in luna martie 2000, o intanlire a Subcomitetului pentru industrie si comert. La aceasta intanlire, partile au discutat probleme cu privire la relatiile economice si comerciale reciproce, ocazie cu care s-au facut demersurile necesare pentru conferinta planificata in luna aprilie 2000, intre Federatia Rusa si Uniunea Europeana. Potrivit Acordului de Parteneriat si Cooperare, Rusia s-a angajat sa nu impuna restrictii cantitative la importurile provenite din Uniunea Europeana, dar ii este permis Rusiei de a impune temporar, atunci cand este necesar, cote limitate la importul din UE.
In iunie 1998,
liderii a 11 tari, localizate in jurul Marii Negre, au convenit sa infiinteze o
organizatie economica regionala a Grupul de Cooperare in Zona Marii Negre.
Tarile participante la aceasta organizatie sunt:
Acorduri bilaterale
in domeniul schimburilor comerciale
Schimburile comerciale ale Romaniei cu Federatia Rusa, se deruleaza in baza urmatoarelor documente, care reglementeaza cadrul juridic al relatiilor economice bilaterale:
Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse cu privire la relatiile commercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica, pe termen lung (semnat la Moscova, la 30 decembrie 1991); Conventia intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital (semnata la Moscova, la 27 septembrie 1993);
Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, privind promovarea si protejarea reciproca a inventiilor (semnat la Moscova, la 29 septembrie 1993);
Conventia intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, privind colaborarea in domeniul fito-sanitar si protectiei plantelor (semnata la Bucuresti, la 30 aprilie 1997);
Conventia intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, privind extinderea capacitatilor conductelor de transit gaze, pe teritoriul Romaniei, pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa, in terte tari si in Romania (semnata la Moscova la25 octombrie 1996);
Protocolul celei de-a lll a a sesiuni a Comisiei interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica (Bucuresti, la 1-2 aprilie 1999);
Hotararea Guvernului Federatiei Ruse nr.1057 din 109.1994, potrivit careia Romania beneficiaza de schema de preferinte vamale (o reducere de 25% a taxelor vamale de import pentru marfurile provenite din Romania);
in domeniul cooperarii economice
La 31.02000, in Romania erau inregistrate 157 societati comerciale romano-ruse, cu un capital total investit de 3,25 miliarde USD. Din acest punct de vedere Federatia Rusa se situeaza pe locul 47.
2 Bariere comerciale
Taxe vamale
Marfurile importate sunt clasificate in concordanta cu nomenclatorul marfurilor pentru Activitatea de Comert Exterior al Federatiei Ruse, care se bazeaza pe Sistemul Armonizat de Descriere si Codificare a Marfurilor (HS).
Majoritatii importurilor provenite din tarile care beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate (clauza MFN) li se aplica tariful vamal general, celor care provin din tarile in curs de dezvoltare jumate din taxa vamala generala, celor care provin din tarile slab dezvoltate sunt scutite de taxe vamale, iar cele care provin din alte tari fac obiectul unui tariff dublu fata de tariful general MFn. Tariful vamal general are taxe cuprinse intre 7,5% si 15%, iar taxa vamala maxima este de 150%. In general, taxele vamale se determina ad valorem, pe baza valorii de import CIF.
Importurile din SUA, in cadrul progamului pentru Rusia, sunt exceptate de taxe vamale.
Importurile de carne si organe comestibile (pozitie tarifara 0207) provenind din tarile care au legatura de transport rutier cu Federatia Rusa si care sunt destinate consumului pe teritoriul Rusiei, pot patrunde in Rusia numai prin 5 puncte vamale aflate sub juristictia Directiei Vamilor, din zona N-V a tarii: Torfianovka, Vartsilya, Ivangorod, Shumilkino, Ubylinka, si prin punctual vamal Troyebortnoye, aflat sub Directia Vamilor din zona de vest a tarii.
In conformitatecu Hotararea Guvernului Federatiei Ruse 1365/09.12.1999, incepand cu 1 ianuarie 2000, au fost modificate unele taxe vamale la importul in Federatia Rusa, dupa cum urmeaza:
1. La pozitiile 02071430 (parti si organe comestibile ale pasarilor a aripi intregi cu sau fara varfuri); 02071440 (spate, gaturi, spate cu gaturi impreuna, varfuri de aripi) si 02071460 (pulpe si parti de pulpe) a taxa vamala este de 30%, darn u mai putin de 0,2 euro/kg (inainte fiind de 30%, dar nu mai putin de 0,3 euro/kg.
2. La importul unor sortimente de peste s-au introdus taxe vamale combinate:
- 030350 a heringi, 10%, dar nu mai putin de 0,04 euro/kg;
- 030374 a scrumbii, 10%, darn u mai putin de 0,06 euro/kg;
- 030379 a alti pesti de apa dulce, 10%, darn u mai putin de 0,05%euro/kg.
La importul de vin din struguri proaspeti, inclusive vinuri imbogatite cu alcool, cod 2204, taxa vamala este in present de 25% (anterior o,12 euro/litru0. La importul musturi de struguri a cod 220430, taxa vamala ramane in continuare 5 euro/litru. La importul de vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, aromate cu plante sau substante aromatizate (cod 2205) si alte bauturi fermentate, amestecuri de bauturi fermentate sau amestecuri ale acestora cu bauturi nealcoolice (cod 2206) taxa vamala s-a stabilit la 25% (anterior 0,5 a 1,32 euro/litru).
Prin Hotararea Guvernului Federatiei Ruse, nr.501 din 7 iulie 2000, s-a decis modificarea partiala a tarifului vamal al Federatiei Ruse conformat prin HG 145 din 22.02.2000, privind nivelul taxelor vamale la importul in Federatia Rusa de carne de pasare si subprodusele din acestea.
Astfel, taxa vamala la importul produselor de la pozitia tarifara 02007, respective carne si organe comestibile ale pasarior de la pozitia 01.05, proaspete, refrigerate sau congelate, va fi de 25% din valoarea declarata in vama, darn u mai putin de 0,2 euro/kg. Noua taxa vamala intra in vigoare de la 15 august 2000. Noua taxa vamala reprezinta o reducere in cazul carnii si organelor comestibile ale pasarilor din familia galinaceelor si bibilicilor (taxa vamala actuala este de 30%, darn u mai putin de 0,3 euro/kg) si o majorare in cazul carnii si produselor comestibile de curcani, gaste si rate (taxa vamala actuala este de 15%, darn u mai putin de 0,15% euro/kg).
Incepand cu 18 aprilie 2000, taxele vamale de import pentru zaharul alb au fost aplicate la o rata de 30% din valoarea in vama, darn u mai putin de 0,12% euro/kg; pentru zahar brut si alte tipuri de zahar a taxa vamala este de 5% (conform Rezolutiei nr. 223/16 martie 2000). Noile taxe vamale sunt valabile pe o peroada de 6 luni si au intrat in vigoare la 18 aprilie 2000.
Taxe vamale la importul de zahar al Federatiei Ruse
Taxa vamala |
Cod SA Denumire produs noua anterioara |
17011110 Zahar brut din trestie de zahar 5% 1% 17011190 Alt zahar brut din trestie de zahar 5% 1% 17011210 Zahar brut din sfecla de zahar 5% 1% 17011290 Alt zahar brut din sfecla de zahar 5% 1% 17019100 Zahar din trestie sau sfecl de zahar cu adaosuri 5% 1% de substante aromatizante sau colorante 17019910 Zahar alb 30%, dar nu fara taxa mai putin de vamala 0,12 euro/kg 17019990 Alt zahar din trestie sau sfecla 5% 1% |
Sursa: Ambasada Romaniei la Moscova, iunie 2000
Incepand cu 6 august 1999, o taxa speciala temporara a fost impusa in cazul importului de melasa (pozitie tarifara 170230990) si anume de 16% din valoarea in vama, dar nu mai putin de 0,07 euro/kg (exceptie facandu-se in cazul in care aceasta provine din tarile member ale Uniunii Vamale).
Incepand cu 16 iunie 2000, taxele vamale de import au fost reduse in cazul sucurilor de legume si fructe (pozitie tarifara 2009), cu indeplinirea urmatoarelor conditii: valoarea acestora sa nu depaseasca 30 euro/100kg masa neta, sa fie livrate in butoaie, rezervoare sau alte tipuri de containere si sa nu cantareasca mai mult de 40kg. Taxele vamale pentru toate sucurile (exceptie facand cele de mere si rosii), au fost stabilite la o rata de 5% din valoarea in vama, in timp ce, pentru sucurile de mere si rosii, si pentu cele amestecate - 10%, dar nu mai putin de 0,05 euro/litru (taxa anterioara pentru toate categoriile de de sucuri a fost de 15%, dar nu mai putin de 0,07 euro/litru). De asemenea au fost reduse taxele vamale la importul de germanium (pozitie tarifara 811230), de la 15% la 5% (comform Rezolutiei guvernamentale nr. 389/11 mai 2000).
Incepand cu 12 mai 2000, au fost stabilite, pentru o perioada de 6 luni, taxe vamale de import de 15% din valoarea in vama pentru urmatoarele produse: fir continuu sintetic de acetate de celuloza pentru tigarile cu filtru (pozitie tarifara 5502009001) (conform rezolutiei guvernamentale nr. 310/8 aprilie 2000).
Datorita expirarii la data de 8 martie 2000 a termenului de valabilitate a rezolutiei guvernamentale nr.989/3 septembrie 1999, la importul de perle, pietre si metale
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate