Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
Elementele deciziei
Decizia reprezinta cel mai important moment din activitatea de management si presupune alegerea unei cai de actiune in vederea realizarii unor obiective, prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decat decidentul.
Analiza deciziei ca moment esential al procesului de management presupune o interpretare a situatiei elementelor componente care sunt: decidentul (factorul de decizie), mediul ambiant si relatia (legatura) dintre decident si mediu.
Decidentul este reprezentat de individul sau gruparea (colectivitatea) care urmeaza sa aleaga varianta cea mai avantajoasa din mai multe posibile. Calitatea deciziei depinde de calitatile, cunostintele si aptitudinile decidentului (Nicolescu, 1982).
si sunt influentate, direct sau indirect de decizia respectiva. In mediul ambiant se pot manifesta pentru o anumita situatie decizionala, mai multe stari ale conditiilor obiective.
In tarile Mediul ambiant este format din totalitatea conditiilor interne si externe intreprinderii care influenteaza cu economie de piata, mediul ambiant este caracterizat de schimbari frecvente si rapide care induc in sistemul de management si chiar in cel condus factori perturbatori ai activitatii.
Conditiile interne si externe caracteristice intreprinderii genereaza cadrul in limitele caruia actioneaza decidentul prin informatiile de care dispune. Mediul ambiant extern influenteaza decizia ce se manifesta in cadrul intreprinderii prin cele doua componente ale sale: mediul extern national si mediul extern international. Mediul extern international isi exercita influenta asupra intreprinderilor prin intermediul raporturilor dintre state, de acordare sau neacordare de facilitati in schimburile reciproce economice, comerciale, juridice etc.
Evolutia mediului ambiant se manifesta uneori contradictoriu in ceea ce priveste influenta asupra procesului de elaborare a deciziilor in cadrul intreprinderii. Astfel, cresterea complexitatii activitatii intreprinderii influenteaza in mod nefavorabil fundamentarea deciziilor, in timp ce ridicarea nivelului de pregatire de specialitate si in domeniul managementului are efecte favorabile asupra luarii deciziilor.
Relatia dintre decident si mediu se exprima prin natura legaturilor dintre decizie si implicatiile ei economice, stiintifice, sociale, politice, culturale, umane etc. In legatura cu aceasta relatie decident - mediu, exista in principal trei situatii de luare a deciziilor: in conditii de certitudine (siguranta), de risc (incertitudine cuantificata) si de incertitudine (nesiguranta).
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate