Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
In literatura de specialitate termenului de marketing ii sunt atasate mai multe acceptiuni. Deosebirile dintre acestea vizeaza termenul de marketing concret pe care il acopera termenul de marketing. In caracteristica marketingului ca punct de plecare il constituie definirea data de asociatia americana de marketing care a definit in felul urmator:
"Un ansamblu de activitati practice, concrete care dirijeaza fluxul bunurilor si serviciilor de la producator la consumator".
Profesorul Philip Kotler a incercat sa realizeze o definitie mai noua, mai completa in care marketingul sa nu fie considerat doar un mijloc de vanzare ci unul de promovare.
Marketingul reprezinta mecanismul economic si social prin care indivizii sau grupurile satisfac nevoile si dorintele semenilor prin intermediul producerii schimbului de bunuri si servicii.
Un alt specialist John Stanton care a incercat sa intregeasca definitia conceptului de marketing dupa cum urmeaza: "Este un intreg sistem de activitate economica referitoare la programarea preturilor, promovarea si distributia produselor si serviciilor merita sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali.
Tipuri consumatori:
consumatori efectivi respectivi cei care cumpara si consuma in mod frecvent un produs si formeaza piata efectiva a unui produs.
Exemplu: fumatorii.
consumatorii potentiali (viitori posibili) respectivi cei care nu cumpara si nu consuma in profitul unui produs dar datorita aparitiei unei motivatii pot deveni consumatori efectivi. Ei formeaza piata potential probabila a unui produs. Exemplu: poate fi pastrat
nonconsumatorii absoluti respectiv cei care nu cumpara si nu consuma in prezent un produs si care datorita absentei motivatiei nu-l vor consuma niciodata.
In jurul anilor 1950 termenul a fost preluat in Franta si a fost definit de catre profesorul Demmer, care a definit marketingul sub forma unei ecuatii:
MK = Sc + P
Orice activitate de marketing are ca obiectiv primordial satisfacerea consumatorului. Nici o activitate de marketing nu se intreprinde fara obtinerea de profit.
Concluzie:
Conceptul de marketing se sprijina pe trei convingeri fundamentale:
toate programele si actiunile companiei vor fi orientate catre consumatori
volumul vanzarilor profitabile va reprezenta scopul firmei
toate activitatile de marketing ale firmei vor fi organizational coordonate.
In ultima vreme tot mai multi autori delimiteaza definitia marketingului in doua mari categorii:
definitii asa zise clasice sau injuste in fruntea carora este asezata definitia americana de marketing
definitii numite moderne s-au largi in care sunt indigate cele a lui Dommer (FRA) sau Ketler
Definitiile marketingului sunt un produs al dezvoltarii practicilor de marketing dar si al reflectarilor in plan teoretic.
Orice definitie a acestei discipline trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
o conceptie moderna in orientarea intreprinderii concretizata intr-un ansamblu coerent de activitati
activitatile trebuie sa fie practice, programate si organizate
utilizarea unor metode si tehnici stiintifice in vederea fundamentarii concrete al oricarei decizii
Numai luate impreuna aceste trei elemente explica continutul concret al activitatilor de marketing.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate