Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Definirea publicitatii


Definirea publicitatii


Definirea publicitatii

In functie de autori exista o diversitate de definitii ale publicitatii. Dintre acestea se remarca cel putin doua. Prima prezinta publicitatea ca fiind ansamblul mijloacelor destinate sa informeze publicul si sa-l convinga sa cumpere un produs sau un serviciu. Cea de-a doua numeste publicitatea ca fiind orice forma de comu­nicatie nepersonala, care utilizeaza, un suport platit si pus la dis­pozitia unui emitator identificat. Fiecare din aceste definitii este criticabila sub anumite aspecte. Astfel, prima considera sinonime notiunile de publicitate si informatie. A doua, desi mai academica, ignora insusi obiectul publicitatii, care este definit mai mult prin caracteristicile sale.

Pentru o tratare mai completa a continutului publicitatii se cuvine sa aratam ce este si ce nu este publicitatea:

. ea nu este o forma de comunicare, ci un proces;

. ea este platita, desi nu se face o distinctie expresa intre cea platita si cea gratuita, caracterul oneros fiind subinteles;

. ea este semnata, adica emitatorul este identificat ca atare de catre receptor;

. ea nu este numai informativa, ci cauta sa convinga prin toate mijloacele si procura informatii daca acest fapt este apreci­at ca util de catre publicitar in urmarirea obiectivului sau prioritar;



. ea nu se confunda cu relatiile publice (desi acestea folo­sesc din plin publicitatea) si nici cu propaganda, deoarece ea are un aspect comercial.

Se pot deosebi doua mari categorii de publicitate: publici­tatea de firma si publicitatea produselor.

Publicitatea de firma, numita si publicitate institutionala, are ca obiect crearea unei imagini despre firma sau modificarea acesteia, adresandu-se cumparatorilor potentiali, opiniei publice si distribuitorilor.

Publicitatea produselor reprezinta cazul cel mai frecvent. Un anuntator vrea sa sustina vanzarile unui produs, sa-i creeze o imagine mai buna, sa-i repozitioneze, sa-l faca mai bine cunoscut etc.

Publicitatea produselor difera dupa cum este vorba de emitator sau receptor. In primul caz, ea emana de la un produca­tor sau provine de la un distribuitor. In al doilea caz, daca publici­tatea se adreseaza consumatorului, ea va avea tendinta sa incite la cumparare, iar daca este destinata distribuitorului sau fortei de vanzare se va apropia de o publicitate de imagine care serveste la motivarea echipei comerciale.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate