Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Mijloacele didactice


Mijloacele didactice


MIJLOACELE DIDACTICE


Mijloacele didactice reprezinta ansamblul instrumentelor materiale, naturale, tehnice etc, selectate si adaptate pedagogic la nivelul metodelor si al procedeelor de instruire pentru realizarea eficienta a sarcinilor proiectate la nivelul activitatii de predare-invatare-evaluare.

Valoarea mijloacelor didactice depinde de calitatile pedagogice angajate in masura in care ele sunt simultan sau succesiv: purtatoare de informatii semnificative; puncte de sprijin material necesar pentru activarea deplina a metodelor alese; resurse practice, disponibile sa diminueze sau chiar sa anuleze 'verbalismul' propriu metodologiilor traditionale.

Mijloacele didactice intervin ca instrumente subordonate actiunii imprimata la nivelul metodelor de invatamant, pe baza unui ansamblu de procedee operationale.



Modernitatea tehnica a mijloacelor didactice (televizor, video, computer etc.) creeaza premisa optimizarii metodelor de predare-invatare-evaluare. Ea nu asigura insa, in mod automat, modernitatea pedagogica a metodelor didactice, dependenta de capacitatea eficientizarii instruirii la nivelul raporturilor dintre subiectul si obiectul activitatii de predare-invatare-evaluare. in acest context, exista metode de instruire e-ficiente datorita creativitatii profesorului, chiar daca acesta beneficiaza doar de mijloace didactice clasice: tabla, manual, planse etc. in mod analogic alte metode de instruire raman ineficiente pedagogic, chiar daca beneficiaza de mijloace didactice ultramoderne din punct de vedere tehnic.

Clasificarea mijloacelor didactice angajeaza calitatea acestora de 'instrumente auxiliare' care ofera o baza de sustinere senzoriala a activitatii de instruire/educatie. Acest criteriu, devenit clasic, permite urmatoarea clasificare (vezi Dottrens. Robert. coord., 1970, pag.65-74):

a) mijloace didactice vizuale: imagini, ilustrate, proiectii fixe;

b)  mijloace didactice sonore: discuri, radio, magnetofon (casetofon);

c)  mijloace didactice audio-vizuale: filme sonore, televiziune - completate in ultimele decenii de tehnicile video si de folosirea computerului in procesul de invatamant.

Clasificarile propuse de didactica moderna sugereaza mutatiile tehnice inregistrate in acest domeniu dar si raporturile complexe de integrare metodologica existente intre metode-procedee-mijloace (vezi Cerghit, Ioan, 1988, pag.202-209):

a) Mijloace didactice informativ-demonstrative:

- instrumente informative naturale: insectar, colectii de plante, metale:

- instrumente tehnice: obiecte tehnice, instalatii tehnice etc;

- instrumente elaborate ca substitute ale realitatii de tip tridimensional (mulaje, machete, corpuri geometrice, modele gen globul terestru etc), de tip bidimensional (fotografii, planse, filme, diafilme etc), de tip simbolic (formule, cuvinte, note muzicale etc).

b) Mijloace didactice de exersare-formare a deprinderilor,

- instrumente gen jocuri tehnice;

- instrumente de: laborator, cabinet, atelier, lot scolar: pentru activitatile de educatie fizica si de educatie estetica etc

c) Mijloace didactice de rationalizare a timpului didactic:

instrumente gen: harta contur, sabloane didactice, stampile didactice, grile didactice;

- instrumente gen: tabla electronica, dispozitive automate de instruire etc

d) Mijloace didactice de evaluare a rezultatelor.

- teste docimologice, grile de masurare-apreciere a activitatii:

- sabloane pentru evaluare, instalatii de evaluare etc.

Toate aceste instrumente - si altele prezentate la nivelul altor clasificari - beneficiaza de impulsul 'mijloacelor ultramoderne', angajate pedagogic odata cu dezvoltarea tehnicilor speciale de instruire programata, tehnicilor de transmitere si de prelucrare a informatiilor prin sistemul video, tehnicilor de informatizare care asigura realizarea invatarii asistata pe calculator.

- Vezi Metodele didactice. Procedeele didactice. Resursele pedagogice






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate