Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
MINISTERUL INVATAMANTULUI
Ministerul invatamantului reprezinta 'organul central de decizie care exercita conducerea intregului sistem de invatamant' (vezi Dictionar de pedagogie, 1979, pag.293) in vederea realizarii obiectivelor de politica educationala stabilite, la nivel guvernamental si parlamentar, pe termen scurt, mediu si lung.
Perspectiva conducerii administrative plaseaza Ministerul Invatamantului in sfera institutiilor centrale de stat care exercita puterea ierarhica, necesara in raport cu agentii subordonati, prin diferite statute, instructiuni, regulamente, norme, sanctiuni etc, orientate in directia disciplinarii si a reglementarii activitatii specifice domeniului educatiei si instruirii (vezi Dictionnaire de la vie politique et sociale, 1993, pag.9).
Ca 'organ al administratiei centrale de stat'. Ministerul invatamantului promoveaza un tip de conducere birocratica, bazata pe o structura ierarhica piramidala, care orienteaza decizia aproape exlusiv la scara verticala, 'de sus in jos', in directia serviciilor sale subordonate, dezvoltate in plan teritorial (inspectoratele scolare) si local (unitatile scolare de baza).
Perspectiva conducerii administrative include riscul unui centralism excesiv care poate intretine o permanenta situatie de criza a conducerii. in aceste conditii ministerul invatamantului este presat sa solutioneze un spectru larg de probleme curente, cu aplicatie imediata, in defavoarea celor strategice, de politica a educatiei, abordabile pe termen mediu si lung (vezi Reforma invatamantului din Romania: conditii si perspective, coordonator, Birzea, Cezar. 1993, pag.31).
Perspectiva conducerii manageriale plaseaza ministerul invatamantului in sfera institutiilor orientate special in directia elaborarii unor decizii sistemice, optime, strategice, elaborate simultan la nivel de autoritate stiintifica/pedagogica si de responsabilitate politica/de politica a educatiei.
Aceasta activitate complexa - bazata pe actiuni de informare-evaluare-comunicare prospectiva - angajeaza Ministerul invatamantului intr-un proces de creatie sociala care include: sesizarea problemelor fundamentale ale sistemului de invatamant; pregatirea deciziilor in raport cu problemele sesizate; stabilirea deciziilor optime; aplicarea si evaluarea deciziilor; perfectionarea permanenta a deciziilor in termeni de corectare-ajustare structurala-restructurare-reformare a sistemului si a procesului de invatamant (vezi Cristea, Sorin, 1996, B; 1996, D; Dictionnaire de la vie politique et sociale, 1993, pag.43, 44).
Perspectiva managementului educatiei ofera Ministerului invatamantului posibilitatea realizarii saltului de la conducerea ierarhica verticala, unidirectionala, la conducerea globala, optima, dezvoltata si prin retele orizontale, construite la toate nivelurile sistemului prin institutii specializate in cercetare si perfectionare pedagogica si prin mecanisme consultative reprezentative pentru comunitatea nationala, teritoriala si locala si pentru societatea civila (vezi Managementul educatiei/pedagogic).
Organizarea Ministerului invatamantului, in diferite variante institutionale, respecta particularitatile diferitelor sisteme educationale. Pot fi sesizate trei tendinte func-tional-structurale, validate la nivel de politica a educatiei:
a) integrarea Ministerului invatamantului la nivelul unui Minister al Educatiei, realizabila, de regula, in conditiile unui proiect social de anvergura care angajeaza si activitatea altor ministere (Ministerul Culturii, Ministerul Sportului, Ministerul Tineretului etc);
b) defalcarea Ministerului invatamantului in Minister al invatamantului Scolar si Minister al invatamantului Superior si al Cercetarii Stiintifice, realizabila, de regula, in conditiile unor reforme pedagogice de anvergura;
c) descentralizarea Ministerului Invatamantului in diferite ministere teritoriale, realizabila, de regula, in conditiile unor state cu organizare administrativa federala.
Legea invatamantului/1985 defineste 25 atributii ale Ministerului invatamantului (vezi Titlul IV, Capitolul I, Art. 141, a-z). La nivel de politica a educatiei Ministerul invatamantului: coordoneaza si controleaza sistemul de invatamant; organizeaza reteaua invatamantului de stat si activitatea de elaborare si de aprobare a planului de invatamant, a programelor si a manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar; coordoneaza activitatea de formare initiala si continua a personalului didactic si activitatea de cercetare stiintifica; elaboreaza studii de diagnoza si de prognoza necesare pentru perfectionarea permanenta a invatamantului; elaboreaza si controleaza sistemul de evaluare natioanala; elaboreaza si aplica strategiile de reforma pe termen mediu si lung.
- Vezi Conducerea scolii, Managementul educatiei/pedagogic. Managementul organizatiei scolare.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate