Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
UNICEF (United Nation Children's Fond) este un organism al O.Nt'lI. (Organizatiei Natiunilor Unite), infiintat in anul 1946 'pentru a raspunde nevoilor urgente ale copiilor care au avut de suferit in urma celui de-al doilea razboi mondial'. Rolul sau a fost extins treptat avand in vedere, mai ales, copiii saraci din tarile in curs de dezvoltare' si problemele grave care apar, de regula, in urma unor calamitati naturale si sociale (vezi A la decouverte de l'UNICEF, 1994).
Obiectivele fundamentale asumate la nivel de UNICEF vizeaza activitatea de ajutorare si de protectie sociala a copilului realizata in acord cu Conventia cu privire la dreptul copiilor adoptata de O.N.U. in 1989 (ratificata de 166 de tari in 1994). Acest document este considerat 'un tratat revolutionar care inlatura frontierele pentru a ingloba si legitima nevoile copiilor (sanatate, educatie, asistenta sociala etc.) si a oferi o baza juridica si morala necesara pentru binele acestora'. Astfel, in deciziile de politica sociala si educationala ale oricarui stat interesul superior al copilului trebuie sa fie considerat primordial (veziA la decouverte de l'UNICEF, 1994).
Organizarea UNICEF este realizata pe zone geografice in vederea planificarii adecvate a activitatilor propuse conform cerintelor si conditiilor particulare existente. Rolul esential revine Comitetelor Nationale preocupate permanent de identificarea nevoilor copiilor pentru valorificarea energiilor si competentelor individuale, familiale, comunitare, guvernamentale si nonguvernamentale in vederea satisfacerii acestora la nivelul unor drepturi umane fundamentale.
Actiunile pedagogice initiate de UNICEF angajeaza un amplu program realizat sub genericul 'Educatia pentru toti', program necesar in conditiile in care 'un sfert din populatia mondiala nu stie sa scrie si sa citeasca, iar milioane de copii nu frecventeaza scoala sau o abandoneaza prematur, sub diferite presiuni economice, familiale sau sociale' (idem). Solutiile propuse in contextul unei politici educationale realizata de UNESCO vizeaza: reorientarea educatiei la nivelul unui factor autentic de dezvoltare a personalitatii si a societatii; formarea adecvata a profesorilor; asigurarea gratuitatii si obligativitatii invatamantului de baza; protejarea reala a copiilor care traiesc in conditii dificile in cadrul unor proiecte si oferte speciale, cu efecte pe termen scurt, mediu si lung.
Activitatea UNICEF in Romania este proiectata si realizata sub conducerea Comitetului National Roman pentru UNICEF. Actiunile sale, eficiente si in plan international, angajeaza toate resursele sitemului valorificate prin filierele organizate si coordonate in plan teritorial.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate