Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Submarinele Atomice


Submarinele Atomice


Submarinele Atomice


Submarin rusesc

Submarinele atomice sunt in acest moment un subiect fierbinte in    primul rind datorita catastrofei ambarcatiunii 'Kursk' din Marea Barents care a reusit sa ingrozeasca toata lumea. Pentru inceput trebuie mentionat ca tragedia in cauza nu este singulara in istoria flotei marine in general si a celei ruse in special. Vom incerca in continuare sa facem o mica trecere in revista a istoriei si a altor momente legate de submarinele atomice.

Primii care au construit un submarin atomic au fost americanii, care i-au intrecut pe sovietici in aceasta cursa cu trei ani: primul submarin atomic american a fost scufundat in apa in 1955, iar sovieticii i-au urmat abia in 1958. Diferenta principala dintre cele doua flote rivale a constituit-o faptul ca americanii aveau cativa ani inaintea sovieticilor de exploatare a acestui tip de ambarcatiuni. In anul 1967 sovieticii au construit primul cuirasat atomic cu destinatie strategica. La acea vreme americanii aveau deja cateva asemenea corabii. Totusi, statistica este in favoarea URSS, acestia avand in anul 1991 cam 235 de submarine atomice pe langa alte 300 de submarine Diesel si 2 cuirasate atomice grele si 6 spargatoare de gheata; in acelasi timp flota americana avea 150 de submarine atomice pe linga alte 18 Diesel, 6 portavioane atomice grele si 9 cuirasate atomice. Alte state care au in dotarea armatei submarine atomice sunt: Marea Britanie cu 18 vase, Franta cu 11 vase si China cu 10 vase.



Daca e sa vorbim despre marile catastrofe, atunci merita sa fie pomenite nu numai cele sovietice dar si cele a altor state. Americanii de exemplu, in anii razboiului rece au pierdut doua submarine. Ambarcatiunile s-au scufundat cu tot echipajul la bord. In anul 1963 corabia 'Thresher' s-a scufundat in Atlantic cu 129 de persoane la bord, iar cinci ani mai tirziu in 1968 vasul 'Scorpion' s-a scufundat cu 99 de persoane la bord.

Despre catastrofele vaselor sovietice se poate vorbi foarte mult, dar de obicei, chiar daca se scufundau, ele in primul rand erua evacuate, murind de fapt doar cei implicati nemijlocit in incidente. Cea mai cunoscuta este catastrofa de pe 'Komsomolet' din 1989 cand au murit 42 de oameni.

E de mentionat ca majoritatea vaselor care au avut de suferit au fost construite din primele serii. Aici pot fi amintite vasele 'K-8','K-19', ce a suferit cele mai multe incidente in istoria vaselor submersibile atomice a URSS. Cel mai modern vas scufundat a fost pina nu demult 'Komsomolet', din seria 'K-249', acum insa 'Kursk' a intrecut toate asteptarile, acesta fiind vasul atomic submersibil cel mai modern din flota Rusiei. Seria sa era 'K-141'.

Incepand cu semnarea tratatelor SALT-1 si SALT-2 s-a inceput demontarea armelor atomice atat sovietice si ruse cat si a celor americane. Aceste tratate prevad printre altele si reducerea numarului submarinelor atomice si a armelor strategice pe care acestea le au la bord.

Totusi timpul cand se va renunta la cele mai temute arme a secolului XX nu pare a fi foarte aproape, dar sa speram ca odata cu renuntarea la submarine nu se vor mai repeta accidente care tin o saptamana prima pagina a tuturor revistelor din lume si nu dispar din buletinele de stiri cate o saptamana.

Merita sa amintim ca accidentul vasului american 'Thresher' a trezit in toata tara o indignare comparabila cu cea starnita de accidentul vasului cosmic din seria Apollo 'Challenger' si putem spune ca acel soc al natiunii americane a tinut cel putin o saptamana. Toata natiunea practic plangea . Situatie comparabila cu cea de acum a Rusiei, de altfel.

Totusi viitorul, speram noi, apartine unei civilizatii a pacii in care nu prea au loc si submarinele atomice.

Submarinul rusesc Komsomolet





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate