Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Cainele dobermann


Cainele dobermann


DOBERMANN

Tara de origine: Germania

Denumire originala: Dobermann (Dobermann pinscher).

Vechime: Secolul XIX.

Prima utilizare: Caine de paza.



Utilitate actuala: Caine de companie, de serviciu (in special pentru

specialitatile bazate pe atac-aparare).

Perioada medie de viata: 12 ani.

Istoric: Caine modern (tipul actual standardizat la inceputul secolului XX), a fost creat la mijlocul secolului trecut in localitatea Apolda din Thuringe, Germania de F.L. Dobermann. Se presupune ca la formarea lui si-au adus contributia rasele Ciobanesc german, Rottweiler, Dog german, Pinscher, Beauceron si Ogar englez.

Distins si adesea afectuos, Dobermannul este simbolul succesului cresterii selective si inteligente practicate in Germania cu multi ani in urma. Din cauza unor incrucisari mai putin pretentioase insa, unii dobermanni, fricosi sau nervosi, pot musca la intamplare, in acelasi timp, rasa fiind din ce in ce mai mult subiectul unor maladii de tip cardiac.

In schimb, marii crescatori isi fac onoare astazi in a crea caini echilibrati, nici timizi dar nici prea agresivi.

Calitati: Este un caine mobil, foarte iute, puternic, agil cu un temperament vulcanic. Nu cunoaste frica, este combativ, usor adaptabil la excitantii puternici, agresiv fata de intrusi, pretabil la orice fel de dresaj, insa datorita faptului ca este plin de personalitate, trebuie dominat pentru a nu isi manifesta caracterul independent. Este atasat de stapan, singurul pe care il recunoaste ca superior.

Dobermannul necesita o educatie consecventa, in caz contrar toate calitatile se pot transforma in defecte. Altfel, acest caine vioi, ascultator, ingenios, este unul de incredere, un insotitor curajos si protector desavarsit, crescut pentru companie si serviciu, fiind extrem de popular in toate tarile lumii.

Este rasa tipica recomandata pentru interventie, paza perimetrelor si apararea conductorului.

Standard:

PROPORTII IMPORTANTE:

Corp aproape cuadratic. La masculi, lungimea trunchiului (de la articulatia umarului pana la punctul cel mai proeminent al fesei) nu trebuie sa depaseasca inaltimea la greaban cu mai mult de 5% (la femele cu maximum 10%).

TALIE:

Inaltime la greaban: masculi 68-72 cm; femele 63-68 cm.

Pentru ambele sexe, talia medie este apreciata.

GREUTATE:

Masculi 40-45 kg, femele 32-35 kg.

ASPECT GENERAL:

Caine de talie mijlocie, constitutie puternica si musculoasa. Prin linia eleganta a corpulului, pozitia dreapta si mandra, caracterul tumultos si expresia ferma, el coresunde tipului ideal de caine mezoform.

CARACTER/COMPORTAMENT:

Dobermannul este, in mod fundamental, prietenos, pasnic, foarte atasat de familie si de copii. In selectie, se promoveaza un temperament echilibrat si o treapta medie de excitabilitate. Usor de educat, lucreaza cu placere, este eficient si curajos. Este foarte atent la tot ce-l inconjoara, sigur pe sine, se adapteaza circumstantelor.

CAP:

Regiune craniana: craniu puternic, proportionat cu constructia corpului. Vazut de sus, capul trebuie sa fie tronconic. Craniu plat, nu se bolteste intre urechi. Linia fruntii, paralela cu linia nasului, coboara spre ceafa, rotunjindu-se usor. Arcadele sunt bine dezvoltate, dar nu proeminente. Silonul median este vizibil. Cresata occipitala nu trebuie sa fie prea marcata. Privit din fata si de sus, conturul capului trebuie sa fie format din linii aproape drepte. Usoara arcuire laterala a maxilarului superior si a arcadelor zigomatice trebuie sa fie in armonie cu lungimea totala a craniului.

Musculatura capului este puternic dezvoltata.

Stop: slab dezvoltat, dar clar observabil.

Regiune faciala: Trufa bine dezvoltata dar nu proeminenta, mai mult lata decat rotunda, cu nari mari. Este neagra la exemplarele negre, la cele maro are o nuanta mai deschisa, corespunzatoare robei. Bot puternic, adanc, bine proportionat fata de craniu. Comisura buzelor ajunge pana in dreptul molarilor. Botul este destul de lat si in dreptul incisivilor. Buzele ferme, bine intinse pe maxilare, asigura o inchidere perfecta a gurii; sunt intens pigmentate, iar la exemplarele maro au o nuanta ceva mai deschisa.

Maxilarele puternice si late. Muscatura in foarfeca. 42 de dinti. Ochi de dimensiune medie, ovali si de culoare inchisa. La cainii maro este permisa o noanta mai deschisa. Pleoapele acopera bine globul ocular; marginea pleoapei bordata cu cili.

Urechi: prinse sus, purtate erect si cupate la o lungime proportionala cu corpul. Cele necupate trebuie sa fie de marime mijlocie si cu muchia interioara lipita de obraji.

GAT:

De lungime bine proportionata cu corpul si capul. Uscat si musculos. Elegant arcuit si purtat cu noblete.

CORP:

Greaban bine marcat (mai ales la masculi); prin inaltimea si lungimea sa, determina linia descendenta a spatelui. Spate solid si scurt, musculos. Zona renala de buna lungime si bine muscularizata. La femele poate fi ceva mai lunga pentru a face loc mameloanelor. Crupa larga, cu musculatura puternica, este aproape imperceptibil descendenta catre baza cozii. Bine rotunjita, nu este nici orizontala, dar nici tesita. Piept de lungime si latime bine proportionate fata de trunchi. Coastele usor arcuite. Adancimea toracelui este aproape jumatate din inaltimea la greaban. Frontul este larg si prosternul bine dezvoltat si marcat. Linie inferioara net ascendenta de la stern catre bazin. Coada prinsa sus, cupata scurt (doua vertebre vizibile).

MEMBRE:

Tren anterior: membre cu constitutie puternica. Aplomburi drepte. Omoplati bine aderenti la cutia toracica, bine indepartati catre spate, formand un unghi de 50s. Brat de buna lungime si bine muscularizat. Unghi scapulo-humeral 105-110s. Coate bine lipite de corp, niciodata indreptate in afara. Antebrat puternic si drept, bine muscularizat, de lungime bine proportionata cu ansamblul corpului. Articulatie carpiana solida. Metacarp solid: drept, vazut din fata, din lateral usor oblic (maximum 10s). Labe anterioare scurte, cu degete stranse si arcuite (labe de pisica) si unghi negre.

Tren posterior: in ansamblu, vazut din spate, datorita musculaturii puternice a bazinului, pare lat si rotunjit. Tot datorita musculaturii, coapsele, genunchii si gambele au o largime apreciabila. Membrele puternice, cu aplomburi drepte. Coapsa de buna lungime si latime, puternic muscularizata. Coapsa formeaza cu orizontala un unghi de 80-85s. Articulatia genunchiului robusta, formand un unghi de aproximativ 130s. Gamba de lungime medie, bine proportionata cu lungimea trenului posterior. Jaretii bine angulati (aproximativ 140s). Metatarsiene scurte, paralele, perpendiculare pe sol. Labele cu degete scurte, stranse si arcuite. Unghii negre.

ALURI:

Au o importanta deosebita, atat pentru performantele cainelui, cat si pentru aspectul sau. Pasul este elastic, elegant, suplu, degajat si acopera mult teren. Membrele anterioare se deplaseaza in fata cat mai mult posibil. Cele posterioare dau impulsul necesar pentru amploarea si elasticitatea miscarii. Cainele paseste simultan cu membrul anterior de pe o parte si cu cel posterior de pe partea opusa. Spatele, ligamentelor si articulatiile sunt rezistente.

PIELE:

Perfect intinsa pe corp si bine pigmentata.

ROBA:

Textura: par de acoperire scurt, tare si curat pe piele, cu desime egala pe toata suprafata corpului. Nu este admisa prezenta subparului.

Culoare: negru sau maro, cu marcaje de foc bine pronuntate si perfect delimitate. Marcajele sunt plasate pe bot, pe obraji si sub ochi, pe gat pe prostern (doua pete), pe metacarp si metatars, pe labe, pe fata interna a coapselor, in jurul anusului si pe proeminenta feselor.

DEFECTE: Orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza in functie de marimea respectivei abateri.

Aspect general: dimorfism sexual slab marcat, lipsa de substanta, exemplar prea usor, exemplar prea greu, prea inalt pe picioare, osatura slaba.

Cap: prea puternic, prea ingust, prea lung, stop puternic marcat sau prea sters, craniu boltit, mandibula slab dezvoltata, ochi rotunzi, ochi proeminenti sau prea adanci in orbite, ochi de culoare deschisa, obraji proeminenti, buze false, comisura buzelor evazata, urechi prinse prea sus sau prea jos.

Gat: scurt sau prea lung (dizarmonic) acoperit cu piele curata, gat excesiv arcuit (gat de cerb).

Trunchi: spate moale, crupa tesita, spate inseuat, spinare de crap, coapse plate, torace "in butoi", piept insuficient coborat sau prea ingust, spate prea lung, piept insificient dezvoltat, coada prinsa prea sus sau prea jos, linie inferioara insuficient ascendenta (tip ogar).

Membrele: angulatii prea inchise sau prea deschise, coate iesite in exterior. Pozitia si lungimea oaselor si articulatiilor incompatibile cu prevederile Standardului, defecte de aplomb, degete insuficient dezvoltate, degete rasfirate, unghi de culoare deschisa.

Roba: Marcaje si pete de foc prea deschise sau insuficient delimitate, de culoare neomogena, masca de culoare prea inchisa, pete mari negre pe membre, pete prea slab marcate sau prea intinse pe piept, par lung, moale, tern, par ondulat, zone depigmentate, par zburlit (mai ales pe trunchi), subpar vizibil.

Comportament/caracter: absenta echilibrului psihic, nivel de excitabilitate prea crescut sau prea scazut.

Talie: o abatere de plus, minus 2 cm scade calificativul cu o treapta.

Aluri: mers neregulat, sacadat, in buiestru, pas scurt.

DEFECTE ELIMINATORII:

Aspect general: lipsa marcata a caracterelor sexuale.

Ochi: galbeni, heterocromie.

Dantura: prognatism, muscatura in cleste, dinti lipsa.

Roba: pete albe, par evident mai lung, par ondulat, par foarte rar sau zone alopecice.

Caracter: caine sperios, nervos, sau agresiv.

Talie: abatere mai mare de plus, minus 2 cm.

NOTA: Masculii trebuie sa aiba doua testicule, ambele dezvoltate normal si complet coborate in scrot.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate