Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Hyphessobrycon herbertaxelrodi


Hyphessobrycon herbertaxelrodi


Specia: Hyphessobrycon herbertaxelrodi


Sinonime: neon negru, tetra

negru

Familie: Characidae

Origine: America de Sud,

Brazilia (Matto Grosso), fluviul Taquary
Marime: 3.5-4cm

Tip Inmultire: Icre

Hrana: Omnivor

Intretinete: Usoara



Reproducere: Posibila

Tip Bazin: Lung, min. 80cm, comunitar

Nivel inot: Bentopelagic

Temperatura: 23-27 grade C

T. Reproducere: 26 grade C, constanta

Duritate apa: 6-15 dGH

PH:

Volum minim de apa: 50l

Dimorfism: Msculul este mai suplu decit femela. Femela are inotatoarele cu virfurile ceva mai rotunjite.

In natura acest peste traieste cu predilectie in ape lent curgatoare sau stagnante, acide, dulci, si bogate in substante tanante. Este un peste suplu cu corpul fusiform si usor aplatizat lateral (pe flancuri). Cu toate ca nu este foarte colorat este unul dintre cei mai stralucitori tetra. Culoarea de baza este greu de descris. Auriu argintie, spatele avind irizatii verzui-oliv. Solzii au un contur bine definit fiind bordati cu negru. Din spatele operculului si pina la inotatoarea codala se gaseste o linie destul de subtire, deschisa la culoare, alb-bleu-verzui, care staluceste ca un neon aprins. Sub aceasta linie se afla o banda de culoare neagra care se prelungeste pe pedunculul codal si pe inotatoarea codala unde dispare treptat. Trecerea de la aceasta culoare neagra la abdomenul pestelui, care este argintiu stralucitor, se face treptat, ventral banda neagra avind un contur nedefinit. Capul este mic, cu gura terminala. Ochii sunt mari cu jumatatea de sus a irisului (sprinceana) rosu-portocaliu, iar partea de jos argintie. Inotatoarele sunt transparente cu usoare nuante galbui, uneori albastrui si cu virfurile usor albicioase. Pectoralele sut dispuse foarte jos, pe abdomen, iar ventralele mai in spate, aproape de anala. Inotatoarea adipoasa este slab dezvoltata si se afla la inceputul pedunculului codal.

Este un peste foarte sociabil si in permanenta miscare. In acvariu (cu toate ca este bentopelagic) prefera zonele de suprafata si de mijloc ale bazinului. Se simte bine in grupuri mai mari (cel putin 6-8 exemplare), intr-un bazin comunitar de preferat cu mai multe caracide. Acvariul trebuie sa fie lung, minim 80cm, si bine plantat cu plate cu frunze fine. Acvariul mai poate fi plantat cu specii de Echinodorus, Anubias si Cabomba. Trebuie sa tinem cont ca fiind un peste forte mobil are un minim necesar de 4l pentru fiecare exemplar. Partea din fata a bazinului va fi libera pentru inot. Fundul mai inchis la culoare acoperit cu turba. Apa va fi moale si usor acida, foarete limpede si cu o culoare usor maronie. Lumina trebuie sa fie difuza, plantele de suprafata desi nu obligatorii n-ar trebui sa lipseasca. Un acvariu cu astfel de caracide trebuie sa fie mai curind 'misterios', decit 'strident'. In conditile unnei intretineri necorespunzatoare, pestii vor pierde stralucirea, iar culorile aprope ca vor dispare.
Este nepretentios fata de hrana. In natura atit puii cit si adultii se hranesc cu detritus, zoobenton (viermi) si zooplancton (crustacee). In consecinta maninca atit hrana vie, uscata, liofilizata, precum si congelata dar o prefera pe prima si pe ultima.

Reproducerea este ceva mai dificila datorita conditiilor ce trebuie indeplinite si mai cu seama calitatii apei. Desi dimorfismul sexual nu este foarte evident, sexele se recunosc destul de usor la maturitat, cind femelele au ovarele pline de icre. Raportul intre sexe va fi de 1-1. Pentru reproducere se va amenaja din timp un bazin mic 10-12l, care trebuie sa aiba plasa de protectie pentru icre. Se vor pune citeva tufe cu plante ce au frunze fine sau Vesicularia. Este bine ca suprafata bazinului de reproducere sa fie acoperita cu plante de suprafata. Apa va avea o temperatura de 26 de grade constanta, pH=6.5-6.8, si duritatea foarte mica, maxim 4dGH. Bazinul trebuie pregatit cu cel putin o saptamina inaintea depunerii, timp in care apa va fi filtrata prin turba si aerata puternic. Perechia se lanseaza in bazin seara, filtrarea se opreste, iar aerarea se face mai slab. In mod normal perechia incepe sa depuna a doua zi dimineata. Jocul nuptial nu este prea spectaculos. Masculul se tot invirte in jurul femelei pina cind aceasta ii accepta avansurile. Femela depune icrele in general pe plante, care sunt imediat fecundate de mascul. Pestii vor fi scosi imediat dupa reproducere. Bazinul va fi foarte bine umbrit atit icrele cit si alevinii fiind sensibili la lumina. Icrele eclozeaza dupa cca.36-48 de ore. Alevinii nu terbuie hraniti decit dupa aproape 5 zile, cind incep sa inoate. In primele zile cu infuzori apoi treptat cu naupli de artemii. Hirtia cu care a fost acoperit acvariul pentru diminuarea luminii, se va indeparta progresiv dupa iesirea alevinilor la 'zbor'. Dezvoltarea puilor este destul de rapida dar in aceasta perioada schimburile de apa trebuie sa fie foarte dese, dar mici cantitativ, pentru a se evita poluarea bazinului in special cu hrana neconsumata.

Speranta de viata in acvarii este in jur de 3 ani.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate