Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Adoptarea constitutiei
Fata de continutul si scopurile legii fundamentale dintodeauna sa pus problema unor forme speciale de adoptare care sa puna in valoare suprematia acestora si diferenta fata de celelalte legi.
(Caduc = lipsita de eficienta)
Adoptarea constitutiei trebuie vazuta ca un proces complex in care identificam trei elemente :
intiativa adoptarii apartine aceluiasi organism statal politic sau social care ocupand in societate locul cel mai inalt este cel mai in masura sa cunoasca evolutia societatii. In unele situatii initiativa adoptarii constitutiei o poate avea si poporul.
Actuala constitutie a Romaniei nu prevede in mod expres cine are initiativa adoptarii existand 2 solutii :
initiativa apartine puterii constituante
sau initiativa apartine celor care au posibilitatea revizuirii constitutiei.
3) Modul de adoptare = adoptarea constitutiei a cunoscut de - a lungul istoriei moduri diferite de adopatare de la un stat la altul determinate de stadiul de dezvoltare de ideologia dominanta si de raporturile sociale existente la un moment dat.
In istorie se cunosc pana in prezent urmatoarele moduri de adopatare :
const acordata este adopatata de un monarh ca stapan absolut fiind considerata cea mai rudimentara
statutul sau constitutia plebiscitara este o varianta mai dezvoltata a const acordate in sensul ca este initiata de seful statului supusa ratificarii plebiscit, corpul electoral poate spune numai da sau nu fara sa poata propune amendamente
pactul considerat a fi un contract intre rege si popor constitutia romaniei din 1866 s a folosit atunci ca urmare a unor miscari revendicative s au putut impune monarhului anumite cond sau a mai fost folosita ca un mod de acces al unui principe strain la tronul unui stat.
Constitutia - conventie este opera unei adunarii generale special aleasa pt a adopta const denumita conventie, a fost considerata un mijloc potrivit pt manifestarea suveranitatii nationale.
constitutia parlamentara de regula sa folosit in cazul adoptarii const dupa cel de al doilea razb mondial, sa realizat de regula de catre parlament in urmatoarea procedura : initiativa adoptarii , elab proiectului, discutarea publica a proiectului si adoptarea proiectului de catre parlament cu majoritatee calificata adica de doua treimi din nr total al membrilor parlamentului, inca un pas pt democratizarea const a fost introducerea referndumului dupa votul parlamentar ca forma de participare directa a cetatenilor la guvernare
2) autoritatea competenta= La intrebarea cine are dreptul de a adopta o const sa rasp prin teoria puterii constiutuante care este organul care beneficiaza de o autoritate politica speciala acesta se prezinta sub 2 forme
* puterea constituanta originara care intervine cand nu exista o constitutie in vigoare .
* puterea constituanata instituita care de regula este prevazuta in constitutie si este in masura de a modifica aceea const sau sa adopte alta constitutie .
Modificarea constitutiei
Fata de importanta locului in sist juridic cat si in sist politic este de majora importanta sa cunoastem cine are initiativa revizuirii const, care este organul competent si care este procedura de urmat, in acest sens trebuie sa retinem 3 principii :
1) dreptul de revizuire trebuie sa apartina aceluiasi organ care a adoptat -o
2) autoritatea competenta difera de la un stat la altul
3) procedura de modificare este in principiu asemanatoare celei de adoptare conform principiului de drept a simetriei actelor juridice.
Ca o clasificare a felurilor de modificare a const se pot identifica 2 categ :
constitutii suple sau flexibile care se pot modifica dupa procedura ce se urmeaza pt modificarea legilor
const rigide care se modifica dupa alte reguli decat legile obisnuite , la constitutile rigide s - au folosit mai multe metode inscrise in constitutie :
- imposibilitatea modificarii const odata ce a fost adoptata , val unei astfel de prevederi normative este nula intrucat puterea constituanta de astazi nu poate imita atributele unei puterii constituante viitoare
- stabilirea unei perioade de timp in care constitutia nu poate fi modificata de ex const americana din 1787 se prevedea ca aceasta const nu poate fi modificata timp de 20 de ani
- stabilirea unei procedurii greoaie de modificare
- alte reguli cu privire la revizuirea const ex const franceze din 1946 1958 prevedeau ca nici o procedura de revizuire nu poate fi folosita in caz de ocupatie de catre forte straine .
Cine poate propune revizuirea constitutie ? de invatat
suspendarea constitutiei
rep scoaterea din vigoare in total sau in parte pe o perioada determinata a dispozitiilor constitutionale
unele constitutii interzic posibilitatea suspendarii, in timp ce altele nu reglementeaza nimic in acest sens.
in practica legile fundamentale au fost suspendate in perioadele de criza politica prin lovituri de stat si prin proclamarea starii de urgenta.
suspendarea totala a const rep ca principiu inlaturarea ideii de legalitate si constitutionalitate.
abrogarea constitutiei
se produce de regula atunci cand se adopta o noua constitutie.
in const romaniei se arata ca este si ramane abrogata constituita din 21 august 1965.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate