Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Insulta
90. Notiunea si caracterizarea infractiunii de insulta. Insulta este fapta persoanei care aduce atingere onoarei sau reputatiei unei persoane, prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura. Legea asimileaza cu insulta fapta celui care atribuie unei persoane un defect, o boala sau o infirmitate care, chiar daca sunt reale, nu ar trebui sa fie relevate. Valoarea sociala vizata este deci onoarea sau sentimentul de respect fata de sine al persoanei, dar si reputatia castigata prin activitatea sa sociala si profesionala.
91. Continutul insultei si sanctionarea acesteia. Elementul material al insultei consta intr-o actiune sau inactiune prin care se aduce atingere onoarei sau reputatiei unei persoane, ori in actiunea de a atribui acesteia un defect, o boala sau o infirmitate. Fapta se poate savarsi prin cuvinte (vorbite, scrise sau cantate), prin gesturi (miscari, mimica, atitudine), desene, sculpturi, expunere la batjocura (prin manjirea imbracamintei victimei, scuiparea acesteia etc.).
Defectul atribuit sau boala pot fi fizice sau psihice, la fel infirmitatea, toate acestea putand fi reale sau imaginare. Elementul subiectiv il constituie intentia care presupune cunoasterea de catre faptuitor a caracterului ofensator al faptei pe care o savarseste, indiferent care a fost scopul urmarit sau mobilul faptei.
Sanctiuni. Insulta se pedepseste cu amenda de la 1 500 000 la 100 000 000 lei.[1]
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate