Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
ANOMALII CONGENITALE
DIVERTICOLII INTESTINALI - pot exista fara a produce simptome clinice. Ei apar ca imagini de plus de substanta de dimensiuni variabile, legate de lumen printr-un colet prin care patrund pliurile mucoase.
Inflamatia lor - determina aparitia diareei, steatoreei, anemiei megaloblastice.
Diverticolul Meckel este un rest al canalului omfalomezenteric. El are o frecventa de 4% si, in marea majoritate a cazurilor, este asimptomatic. Se poate invagina producand ocluzia, sau poate fi sediul volvulusului. Celulele secretante de acid pe care le contine mucoasa diverticulara pot cauza ulceratii si hemoragii.
Fig. 223 Diverticolul Meckel
Enteroclisma reprezinta metoda de electie pentru evidentierea lui.
Examenele cu izotopi radioactivi sunt utile la bolnavi pentru precizarea sediului diverticular al hemoragiei la cei cu incluzii diverticulare ectopice ale mucoasei gastrice.
ANOMALII ALE LUMENULUI INTESTINAL
Atrezia si stenozele intestinale pot fi multiple sau unice. Simptomele se manifesta imediat dupa nastere. Radiografiile simple pun in evidenta anse intestinale destinse de aer si lichid.
ANOMALII DE ROTATIE
Initial, intestinul subtire este situat in cavitatea abdominala. Cresterea lui rapida face ca acesta sa iasa inafara ei. In viata embrionara, rotatia intestinului mijlociu (unghi duodenojejunal, 1/3 mijlocie a colonului transvers) incepe in saptamana a 8-a si se face in sens invers acelor de ceasornic.
Fig. 224 Mezenterul comun
In stadiul al doilea, intestinul poate reveni in abdomen fara a se rota complet realizand mezenterul comun. In acest caz, se observa absenta potcoavei duodenale; DII se continua cu jejunul. Ansele intestinului subtire sunt situate in partea dreapta a liniei mediene, colonul in stanga. Cecul este median, ileonul si valvula ileocecala se implanteaza pe partea dreapta a cecului.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate