Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Escherichia coli


Escherichia coli


Escherichia coli

Escherichia coli O157

E.coli O157 apartine unui grup mai mare de bacterii denumit Escherichia coli (sau E.coli pe scurt).Multe dintre aceste bacterii sunt inofensive si apar in mod natural in intestinele animale si umane.Una dintre acestea, E. coli O157, care este un germen inofensiv la vite, poate cauza boli la oameni.

E.coli O157 traieste in intestinele vitelor si a fost descoperita si la oi. Nu produce boli acestor animale, dar poate cauza boli severe/grave la oameni. E.coli O157 se raspandeste catre lantul alimentar uman prin fecalele acestor animale.Orice carne, legume, lapte sau apa contaminata cu fecale animale ar putea contine acest germen. Ar putea sa fie prezent de asemenea in proviziile de apa neclorinata sau in alimentele de consum contaminate.




Infectia poate fi de asemenea contactata si de la legumele crude sau laptele nepasteurizat si chiar prin contact direct cu animalele de la ferma. Simptomele includ dureri abdominale, crampe, greata, voma, diaree, diaree cu sange si ocazional febra. Daca apar simptome severe, medicul generalist trebuie contactat.

?n mod normal e nevoie de sute, daca nu chiar mii de germeni pentru    ca cineva sa se imbolnaveasca. Din nefericire, in ceea ce priveste E.coli O157, numarul de germeni care poate cauza imbolnvirea    poate fi doar de 10; asadar, chiar si un numar mic de germeni poate cauza imbolnavire grava, mai ales la tineri, la varstnici si la cei deja suferinzi de alte boli. Datorita gravitatii bolii, trebuiesc luate masuri pentru a reduce riscul infectarii cu E.coli O157 prin intermediul lantului alimentar:de la ferma la furculita.



Recomandari:
Gatitul adecvat ucide bacteriile.Carnea tocata trebuie gatita cu grija pana ce culoarea carnii devine maronie peste tot si sucurile s-au evaporat.Temperatura la centru ar trebui sa ajunga la 70 ?C timp de 2 minute.

Pastrati alimentele fierbinti intr-un dispozitiv de mentinere a temperaturii ridicate (la peste 63?C);
Carnea tocata trebuie pastrata la o temperatura de 2?C;
Racirea rapida a alimentelor la temperaturi mici este esentiala.

Spalati fructele si legumele proaspete/negatite cu apa potabila inainte de a le folosi/consuma.

Prevenirea Contaminarii (de la un aliment la altul)

          Nu folositi niciodata aceeasi suprafata de taiat sau aceleasi ustensile de bucatarie pentru alimentele proaspete si pentru cele deja preparate/de consum fara a le curata si dezinfecta cu grija intre folosiri;
Separati alimentele proaspete/crude de cele gatite/pentru consum de fiecare data in timpul prelucrarii, a depozitarii si expunerii.
Asigurati-va ca personalul isi spala mainile cu grija    intre lucrul cu alimentele crude si cu cele gatite/gata de consum.
Mainile trebuiesc spalate cu grija dupa folosirea toaletei, inainte si dupa lucrul cu toate alimentele, dupa executarea obligatiilor obisnuite ce tin de curatenie, etc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate