Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» LITIAZA BILIARA


LITIAZA BILIARA


LITIAZA BILIARA

A. DEFINITIE

Litiaza biliara este definita ca prezenta calculilor la nivelul veziculei biliare si/sau a cailor biliare intra sau extrahepatice.

B. EPIDEMIOLOGIE

Litiaza biliara este cea mai comuna afectiune dobandita a tractului biliar, asimptomatica la marea majoritate a pacientilor.

Pacientii cu litiaza biliara veziculara au calculi si in calea biliara principala in procent de 10%, iar dintre pacientii cu litiaza coledociana, 95% au si calculi veziculari.

C. FIZIOPATOLOGIE

1. FORMAREA CALCULILOR (LITOGENEZA)

Majoritatea calculilor (80%) contin colesterol si saruri de calciu si se formeaza prin alterarea raportului fiziologic dintre principalii constituenti ai bilei : colesterol, lecitina, acizi biliari, saruri biliare, fosfolipide, apa.

In mod normal, colesterolul este solubilizat in bila prin legarea sa de acizii biliari si fosfolipide sub forma de micelii.

Cresterea concentratiei colesterolului sau scaderea concentratiei acizilor biliari si fosfolipidelor determina precipitarea colesterolului si formarea calculilor printr-un proces de cristalizare si aglomerare a acestor cristale, asa cum arata diagrama urmatoare :



Formarea calculilor pigmentari (20%) - are ca punct de plecare cristalizarea bilirubinei neconjugate rezultata dintr-o hemoliza cronica (talazemie, drepanocitoza).

COLESTEROLOZA

Acumularea de colesterol in corionul mucoasei si in submucoasa VB sub forma unor granulatii alb galbui pe un fond hiperemic , realizeaza un aspect caracteristic de « vezicula fraga « .

Uneori aceste granulatii se prezinta     sub forma unor micropolipi(achene)care se desprind din peretele VB si migreaza prin cistic in coledoc, ca niste microcalculi ,declansand fenomene de angiocolita sau pancreatita.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate