Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
LITIAZA URINARA
Din punct de vedere radiologic calculii urinari pot fi radioopaci, radiotransparenti si micsti. Calculi radioopaci si micsti sunt intalniti cu o frecventa de 90-95%, iar cei radiotransparenti in 5-10% din cazuri. Cei radioopaci se deceleaza la radiografia renala simpla. Calculii de dimensiuni mici (sub 1 cm) migreaza din sistemul pielo-calicial pe ureter, spre vezica urinara. In portiunea iliaca a ureterului si in cea pelvina calculii radioopaci mici sunt, uneori mai greu depistabili. Un semn radiologic indirect al calculozei urinare, in special in timpul colicilor renale, este scolioza lombara cu concavitatea spre partea afectata, datorita contracturii antalgice a musculaturii paravertebrale.
Calculii radioopaci din aria de proiectie renala dreapta trebuie deosebiti de calculii biliari (pe radiografia abdominala simpla de profil drept acestia se plaseaza pe un plan anterior fata de cei renali, situati posterior, proiectati pe coloana vertebrala). Calculii opaci ureterali lombari se vor deosebi de calcificarile paravertebrale vasculare (aortice, cave inferioare) sau ganglionare limfatice. Calculii ureterali pelvini si cei migrati in vezica urinara se diferentiaza de flebolitii si coprolitii din micul bazin, cel mai bine prin urografie (sunt situati in afara ureterelor). De asemenea, in diagnosticul diferential se regasesc si alte cauze, mai rare cum ar fi: diabetul zaharat, calcificarile postiradiere, abuzul de fenacetina, vezicula biliara "de portelan", calcificarile renale parenchimatoase (tbc., chist hidatic), calcificarile suprarenale, calculi pancreatici, calcificarile parietale toraco-lombare, alte calcificari in micul bazin (fibromiom uterin, simpexioame prostatice), resturi de substanta de contrast in tubul digestiv.
Fig. 280 Reprezentarea schematica a calculilor renali si ureterali
Din punct de vedere chimic, calculi radioopaci sunt alcatuiti din oxalate de calciu, fosfat de magneziu, fosfat de calciu.
Fig. 281 Calcul ureteral
Calculii radiotransparenti (compusi din urati sau xantina) se prezinta la urografie sub forma unor lacune in caile excretorii renale sau extrarenale si care trebuie diferentiate de tumorile de uroteliu si de cheagurile de sange din caile urinare. In diagnosticul diferential trebuie amintite si alte cauze posibile: edemul mucoasei uroteliale, corpii straini in caile excretorii, bule de gaz in caile excretorii, puroi sau fibrina.
Fig. 282 Calcul radiotransparent
Chimic, acesti calculi sunt alcatuiti din acid uric, urati sau cistina. Calculii micsti pot fi stratificati, constituiti din inele radiotransparente si radioopace sau pot avea centrul radiotransparent si periferia radioopaca.
Litiaza vezicii urinare poate fi primara sau cu calculi migrati din caile urinare superioare. Cea primara apare pe fondul stazei urinare vezicale din adenomul periuretral si sunt mari, rotund-ovalari, cu contur net, regulat. Exista intotdeauna si alte leziuni asociate (cistita hipertrofica, diverticuli vezicali, amprenta inferioara prostatica a fundului vezical, uretere pelvine alungite, deformate 'in carlig de undita').
Fig. 283 Calculi radioopaci vezicali
Litiaza reno-ureterala predispune costant la uropatie obstructiva, care se va explora urografic. Se produce hidrocalicioza sau uretero-hidronefroza, care se asociaza in timp cu pielonefrita cronica, cu atrofie corticala renala si chiar insuficienta renala cronica, in caz ca obstacolul este bilateral. Rinichii sunt hiposecretanti sau muti urografic, atunci cand uropatia obstructiva este veche. Calculii renali de dimensiuni mari pot conglomera in calculi coraliformi, care uneori blocheaza complet caile excretoare, ducand la insuficienta renala acuta, daca litiaza este bilaterala.
Un aport deosebit in depistarea litiazei urinare, in decelarea complicatiilor si in urmarirea evolutiei sub tratament il au astazi ecografia si computer-tomografia abdominala. Ele sunt superioare urografiei si pentru ca pot evidentia calculi indiferent de structura lor chimica, pot diferentia litiaza de alte afectiuni si pentru ca evidentiaza si calculii de dimensiuni reduse (2-3 mm); pot explora structura si functionalitatea renala chiar in caz de rinichi mut urografic.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate